A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Legendás magyar szépségkirálynők

Szépségversenyekből a világon mindenhol, így Magyarországon is szinte követhetetlenül sok van. Anna-bál Szépe, Miss Balaton, Miss Balaton Fővárosa, Miss Universe Hungary, Miss World Hungary, Miss Earth Hungary, Miss International Hungary, Miss Tini Hungary, Miss Bikini Hungary és Fashion & Face.

Fotó: Shutterstock.com

S akkor még nem beszéltünk a gyermekszépségversenyekről. Sajnos a mondás, hogy szépnek születni kell, nem mindegyik verseny nem minden résztvevőjéről mondható el. Hiszen ma már a plasztikai ipar szinte csodákra képes.

Miss Magyarország

A szépségversenyeket mindig imádta a sajtó. Az első nagy magyar szépségversenyt a Miss Magyarországot, amelyet először 1929-ben rendeztek meg, olyan hatalmas érdeklődés kísérte, hogy rendőröket kellett kivezényelni a döntőjére. Az I világháború után, a trianoni békeszerződést gyászoló országban örülni akartak az emberek. Ahhoz, hogy a versenyt megrendezhessék, az is hozzájárult, hogy ekkorra a női divat alapvetően megváltozott.

Beköszöntött a női test őszinteségének a kora. A nők ruhatárából eltűnt a fűző, a földet seprő szoknyák, a testet beszorító és kitömő kellékek. A háború elsöpörte a támaszra szoruló, gyenge asszony képét is. Az új, modern nő izmos, fiús, rövid hajú, sportol, fogyókúrázik. A ruhadivat nem kiemeli, hanem szinte elfedi a mellet, a hosszított felsők, pedig a derekat. Aki ilyen modern nőnek érezte magát, elindult az első szépségversenyen.

Sokan voltak. Több ezren. A tét nagy volt, hiszen aki elnyerte a Miss Magyarország címet, az indulhatott a Miss Európa szépségversenyen is, amelynek első díja a dicsőségen kívül húszezer dollárral is járt. A verseny nevét a második világháború után Miss Hungaryre keresztelték, és 1985-ben tartották meg újra. A sok bonyodalmat, tulajdonosváltást megélt verseny királynői közül néhányra különösképpen emlékszünk ma is.

A legelső: Simon Böske

Fotó: Wikipédia

Keszthelyen, Simon Sándor járási tiszti főorvos és Hoffmann Janka leányaként született Böske minden helyi szépségversenyt megnyert a Balaton körül. Természetes volt hát, hogy ott volt 1929-ben az első nagy magyar szépségverseny több mint kétezer jelentkezője között.

Az előzsűri által kiválasztott 218 lány a verseny döntőjére a Színházi Élet Erzsébet körúti székházába érkezett, ahol a lányokat a januári hideg ellenére akkora tömeg várta, hogy ki kellett vezényelni a rendőrséget. A döntő helyszínére csak meghívóval lehetett bemenni.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 8. számának 22. oldalán!)

Címkék: gábor zsazsa, simon böske, miss hungary, szépségkirálnyők magyarországon, szépségkirálynő választás, molnár csilla, kulcsár edina

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!