A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Olivia Colman töredelmes vallomása

Fotó: Netflix

Olivia Colman a II. Erzsébet királynő életéről szóló Netflix sorozatban két évadon át alakította a királynő szerepét. Az Oscar-díjas színésznő a The Graham Norton Show-ban bevallotta, hogy a forgatásról nem távozott üres kézzel, bár engedélyt kapott rá, azért mégsem volt egészen hivatalos, hogy egy alkalommal elemeljen egy ’királyi ereklyét’.

„Az első forgatási napomon történt, amikor megpillantottam egy ’Őfelségének, a királynőnek’ szóló felbélyegzett borítékot az asztalon, és az én arcom volt rajta a bélyegen, nem Erzsébeté” – mesélte a színésznő a show-ban. A sztár a látványtól elérzékenyült, amire a kellékes felfigyelt, titokban odacsúsztatta a színésznőnek az arcmásával díszített borítékot, és bátorította, hogy bár nem szabadna, de vigye haza emlékül.

Az emléktárgy egyébként a 3. évad nyitójelenetében tűnik fel, és a pillanat azért is fontos, mert a nézők ekkor látják meg először, hogy abban az évadban a 48 éves Colman játssza Őfelsége szerepét. (A sorozatban ugyanis a királynő életszakaszainak megfelelően más-más életkorú színésznők alakították őt.)

Colman azt is elmesélte, hogy nehezen tudja feldolgozni II. Erzsébet halálát. Miatta büszke arra, hogy brit állampolgár, és a mai napig is lenyűgözi, hogy a királynő fiatalon tett ígéretét, miszerint egész népét szolgálja, élete végéig méltósággal betartotta.

Kim Basinger hamarosan nagymama lesz

Fotó: Shutterstock.com

Ireland Baldwin, Kim Basinger és Alec Baldwin 27 éves modell lánya nemrégiben az Instagramon osztotta meg a jó hírt követőivel. „Boldog új évet!” – írta Instagram-oldalára, melyhez egy fotót is mellékelt. A képen egy ultrahangfelvétel látszik, rajta pedig Ireland kisbabájának körvonala, akit 2023-ra várnak zenész barátjával – írja a People magazin.

Ő lesz a modell első gyermeke, ami pedig egyúttal azt is jelenti, hogy híres szülei néhány hónapon belül nagyszülőkké válnak. A 69 éves Kim Basinger (akit olyan filmekből ismerünk, mint az ikonikus 9 és 1/2 hét, vagy épp a Marslakó a mostohám) négy évig, 2002-ig volt Alec Baldwin felesége.

A legkevésbé a szemünknek hihetünk…

Fotó: TikTok

A TikTok oldalán óriási népszerűségre tett szert egy csatorna, amelyen egy viszonylag fiatal ’kiadású’ Tom Cruise és a jelenlegi életkorának megfelelő Paris Hilton látható együtt. A hasonlóság tényleg elképesztő, de persze hamar kiderül, hogy a pár csupán alteregója az eredeti szereplőknek. sőt, az egyiküket mesterséges intelligencia hozta létre.

A videók nemcsak szórakoztatóak, de egyúttal üzenetek is, miszerint figyeljünk arra, ami a különböző platformokon elénk kerül, legyünk óvatosak minden tartalommal kapcsolatban. Az egyik videóban gálaestre készül az ál Cruise–Hilton pár, amelyben Paris megkérdezi a Top Gun hősét: „Szerinted valóban azt hiszik, hogy egy pár vagyunk?” Mire Tom Cruise így felel: „Azt hiszem, a legtöbb ember mindent elhisz”. „Ez életem sztorija” – válaszolja erre Hilton.

Itt vannak 2023 legjobb diétái!

Fotó: Shutterstock.com

A tavalyi év legnépszerűbb fogyókúráiból állt össze a lista, a trendszakértők szerint idén a mediterrán, a DASH és a flexitárius diéta vezet majd sikerre, mert miközben minőségi táplálékot ajánlanak, nem éheztetnek.

A mediterrán diéta gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben és olívaolajban, de korlátozza a feldolgozott élelmiszerek – a hozzáadott cukor – és a vörös hús fogyasztását. A DASH-diéta várható népszerűségének egyik oka az, hogy egyre több egészségügyi szervezet is támogatja.

A mozaikszó jelentése: diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére. Könnyen követhető, világos iránymutatásokkal rendelkezik arról, milyen ételeket és mennyit kell fogyasztani az egyes élelmiszercsoportokból. Sok zöldséget, gyümölcsöt és alacsony zsírtartalmú tejterméket ajánl a módszer, miközben csökkentjük a zsíros, koleszterindús és édes ételeket.

A flexitárius diáta a húsfogyasztás csökkentésével ér el eredményt úgy, hogy felére csökkentjük a korábbi húsfogyasztásunkat, és duplájára növeljük a zöldségek bevitelét. Ez a fajta táplálkozás kedvezően hathat a középkorú felnőttek testsúlyproblémáira.

Új hungarikumok

Fotó: Wikipédia

A hungarikumok gyűjteményében mostantól a teqball (a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág), valamint a 200 éves közösségi ünnep, a Füredi Anna-bál is szerepel – a hungarikumbizottság döntése szerint. 

Így a Magyar Értéktár elemeinek száma 142-ről 148-ra bővült, kiemelkedő nemzeti érték lett a szaloncukor, a Hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom, a muravidéki vágottzsír, a Hajdú Lisztek és Őrlemények termékcsalád, a korhely halászlé és a hajdúdorogi Krisztus-katonaság görögkatolikus hagyománya.

Hogy mi számít hungarikumnak? A ’hungarikum’ a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség – írja a hungarikum.hu oldal. A hungarikummá nyilvánítás alulról építkező, többlépcsős folyamat, melyet bárki kezdeményezhet a megfelelő formanyomtatvány benyújtásával.

Mentsük meg a kúposfejű delfineket!

Fotó: Shutterstock.com

Miután decemberben egy hét alatt három kúposfejű delfin pusztult el Kambodzsában a halászok hálói miatt (de más időszakokban is sok kúposfejű delfin pusztult el borjúkorában, mert halászhálóba gabalyodott) – védelmi zónákat létesítenek a kihalás szélén álló vízi emlősök számára. Elrendelték, hogy a Mekong folyón bójákkal jelezzék a védelmi övezet határát, amelyen belül tilos a halászat.

Az édesvizeket is kedvelő kúposfejű delfin veszélyeztetett fajnak számít Dél- és Délkelet-Ázsia tengerpart menti régióiban, valamint három folyóban: a Mekongban, a mianmari Ajejarvádiban (régi nevén: Iravádi) és az indonéziai Mahakamban fordulnak elő. Becslések szerint mintegy hatezer példány él belőlük a Földön. A kúposfejű delfinek 2004 óta szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján mint a kipusztulás szélére sodródott állatok.

Mesterséges intelligencia rajzolta a mesekönyvet

Fotó: twitter.com

Egy szoftverfejlesztő mérnök úgy gondolta, barátja kisfiának mesterséges intellgenciával készített mesekönyvet készít karácsonyra. A történet egyébként Alice-ről és egy őt segítő robotról szól. A tervező, Anmaar Reshit olyan kulcsszavakat adott meg a rendszernek, mint ’fiatal lány, kék szemű, egyszerű ruha, izgatott, kíváncsi’ stb., ezek képi megjelenítésével állított elő figurákat a mesterséges intelligencia.

Az első variáció azonban inkább riasztóra, mint kedvesre sikerült, ezért Anmaar további pontosító utasításokat adott. Így születtek meg végül az illusztrációk. Miután elkészült a könyv, Anmaar feltöltötte az Amazon oldalára és a Kindle ebook  oldalra. A könyv pillanatokon belül sikert aratott: rövid idő alatt 70 darabot vásároltak meg belőle.

Ám nemcsak támogatók, bírálók is akadtak: sok illusztrátor és mesekönyvszerző tiltakozott a mesterségesen előállított könyv ellen, a módszer ellen, amely ellehetetleníti majd a szakmájukat, feleslegessé téve az emberi kreativitást.

Anmaar igazat adott a bírálóknak, folytatást egyelőre nem is tervez, mert szeretne többet megtudni a számítógépes művészetről, és arról, miként lehet alkalmazni úgy, hogy közben megvédjék az igazi művészeket is.

Temesvár – idén Európa Kulturális Fővárosa

Fotó: Shutterstock.com

2023-ban a romániai Temesvár az egyik olyan város, amely viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A rendezvénysorozat egyik csúcspontja a nemzetközi hírű román szobrásznak, Brancusinak szentelt kiállítás lesz, de a török posztmodern irodalom vezető alakja, Orhan Pamuk is a városba érkezik. 

A programsorozat keretében 2500 művész látogat el a városba, harminc eseményt tartanak hetente, a hivatalos megnyitó a február 17-19. közötti hétvégén lesz, amikor több belvárosi helyszínen világhírű zenészek koncerteznek. Többek között fellép Lajkó Félix hegedűművész is, akit a vonósokból álló, világzenét játszó lengyel Volosi zenekar kísér.

Címkék: mediterrán diéta, alec baldwin, temesvár, tom cruise, ii. erzsébet, paris hilton, kim basinger, tiktok, olivia coleman, netflix, ireland baldwin, 2023 legjobb diétái, dash diéta, flexitárius diéta, új hungarikumok, teqball, füredi anna-bál, robot gyártotta mesekönyv, európa kulturális fővárosa 2023

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!