A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

A hatodik ikszbe lépett Benjamin Géza Affleck

Fotó: Shutterstock.com

Augusztus 15-én lett ötvenéves Ben Affleck amerikai filmszínész, forgatókönyvíró, rendező, aki a Good Will Hunting című film forgatókönyvéért és a legjobb filmként díjazott Argo-akció producereként nyerte el az Oscar-díjat. Benjamin Géza Affleck – magyar keresztnevét a család a magyar szomszédjával való barátság okán kapta – Kaliforniában született, de a keleti parton, Massachusetts államban gyerekeskedett.

Tízévesen tűnt fel egy tévésorozatban, és ekkor ismerkedett meg a szomszédjukban lakó Matt Damonnal, aki máig az egyik legjobb barátja. Afflecket a Good Will Hunting forgatókönyve repítette a magasba: kilenc kategóriában jelölték Oscar-díjra. A legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában győzött is, és 25 évesen az addigi legfiatalabb nyerteseként szoríthatta magához az aranyszobrot.

Az új évezredben különböző műfajokban bizonyította tehetségét: forgatott romantikus darabokat (Szívörvény, Apja lánya), nagyszabású háborús filmeposzt (Pearl Harbor – Égi háború), filmdrámát (Ütközéspont), családi komédiát (Túlélni a karácsonyt), politikai krimit (A dolgok állása). A Hollywoodland című krimiért Golden Globe-díjra jelölték.

Első felesége Jennifer Garner volt, akitől három gyermeke is született. Új felesége pedig Jennifer Lopez, akivel már alkottak egy párt. A People magazin kétszer egymás után választotta a világ legszexisebb férfijának.

Elhunyt Olivia Newton-John, a legendás Grease sztárja

Fotó: Shutterstock.com

Newton-John 73 évesen családja és barátai körében hunyt el dél-kaliforniai farmján augusztusban. A négyszeres Grammy-díjas énekesnő és színésznő 2018-ban jelentette be, hogy harmadszorra is rákot diagnosztizáltak nála.

Legismertebb dalai közé tartozik a Banks of the Ohio, a Let Me Be There, az If You Love Me, Let Me Know, az I Honestly Love You, a You’re the One That I Want, a Xanadu és a Physical. Legismertebb filmszerepei voltak Sandy Olsson (John Travolta oldalán) az 1978-as Grease-ben és Kira az 1980-ban bemutatott Xanadu musicalfilmekben. 

A Nagy-Britanniában született, de Ausztráliában nevelkedett színésznő a rák elleni küzdelem, a természet- és az állatvédelem támogatójaként is ismert volt.

„Furcsa, de ennyi volt” – Steve Martin visszavonul

Fotó: Disney+

A 77 éves komikus, Steve Martin nemrégiben bejelentette visszavonulását. A Gyilkos a házban című sorozat kapcsán nyilatkozta, hogy „amikor végzek ezzel a sorozattal, nem keresek majd másikat. Nem keresek majd filmeket sem. Nem akarok rövid vendégszerepléseket sem elvállalni. Furcsa, de ennyi volt”.

A nagy népszerűségnek örvendő szériából már a harmadik évadot is bejelentették, melyben Steve Martin nemcsak színészként bukkan fel, de forgatókönyvíróként jegyzi is azt.

A stand-uposként indult Martin az elmúlt évtizedekben olyan nagy sikerű alkotásokban bukkant fel, mint az Örömapa, a Bilko főtörzs, A három amigó vagy A rózsaszín párduc.

Martint egyébként a világ legismertebb bendzsójátékosai közt is számontartják: hatvanéves korától kezdve lép fel énekesként és bendzsósként különböző zenei fesztiválokon, rendezvényeken.

Oscar-díjra soha nem jelölték, de 2013-ban életmű Oscarral jutalmazták filmes pályafutását.

Bizonyított: a szellemi munka legalább olyan fárasztó, mint a fizikai

Fotó: Shutterstock.com

Mathias Pessiglione francia kutató és csapata szerint nem túloz, aki egy megerőltető irodai munkanap után komoly fizikai fáradtságot érez. A kutatók megállapították, hogy a több órán át tartó, megterhelő szellemi munka során mérgező melléktermékek halmozódnak fel az agy prefrontális kérgében, azaz a homloklebeny elülső részében, ami lehetővé teszi a gondolkodást a cselekvés előtt.

Ezek az anyagok azonban egy idő után megváltoztatják a döntések feletti kontrollt, a toxikus anyagok felhalmozódása funkcionális változást eredményez az agyban. Szellemi fáradtság beállta esetén olyan cselekvések kerülnek előtérbe, melyek nem igényelnek komoly erőfeszítést vagy hosszabb várakozást. A szellemi fáradtság ugyanis a túlélés érdekében kikapcsolásra utasítja az agyat.

A vizsgálat során egy egész munkanap alatt figyelték meg két csoport viselkedését. A nehezebb feladatokat végző embereken idővel a fáradtság jeleit érzékelték, beleértve a pupilla tágulásának lassulását. Egy idő után a csoport tagjai olyan döntéseket hoztak, melyek a legkisebb erőfeszítéssel és rövid várakozási idővel kecsegtettek.

Kerékpározz appal!

Fotó: Shutterstock.com

Hétvégente és nyaralás közben is egyre többen ülnek kerékpárra, hogy két keréken túrázva fedezzék fel a tájat. Sokszor problémát jelent az útvonaltervezés, a gyakran használt útvonaltervezők ugyanis nem speciális kerékpárutakat mutatnak, hanem csupán lehetőséget az átjutásra, amely nem minden esetben felel meg egy hobbi biciklista felkészültségének.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) most elkészült ingyenesen letölthető Kerékpárosbarát nevű applikációja azonban komoly segítséget nyújthat: a kezdőknek és haladóknak egyaránt izgalmas útvonalak mellett ugyanis tartalmazza a kerékpárosbarát vendéglátóhelyeket és szálláshelyeket, a hazai bringaparkokat, a vízvételi helyeket, a szervizpontokat, a bringás pihenőket, tulajdonképpen mindent, ami hasznos lehet a bringások számára.

A felhasználók különböző, a kerékpárosok számára hasznos, a hazai útvonalhálózatot megjelenítő alaptérképek és térképrétegek közül is választhatnak. Az egyes rétegek más-más pluszinformációval egészítik ki az alaptérképet, például a hőtérképréteggel megnézhetjük, hogy az egyes kerékpáros útvonalakat mennyire intenzíven használják a bringások.

A hosszú élet titka egy könnyen elsajátítható tulajdonság

Fotó: Shutterstock.com

Az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrend és testmozgás, de ez még nem feltétlenül elegendő! Szükség van hozzá ugyanis egy látszólag egyszerű emberi tulajdonságra. A Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban megjelent kutatási eredményből 159 255 nő vizsgálata után kijelenthető: ez a tulajdonság az optimizmus. 

Az optimizmus az élettartam 5,4 százalékos megnövekedésével függ össze, ami átlagosan 4,4 évet jelent. Az optimizmus és a hosszabb életkor közötti összefüggés minden etnikai és faji csoportban megfigyelhető, de a nőkre inkább jellemző: ők ugyanis 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel élik meg a 90 éves kort, mint azok, akik teret engednek a negatív gondolatoknak, sokat idegeskednek, és sokszor látják rossz színben a világot és benne az életüket. 

A kutatók szerint az eredményeket befolyásolták az olyan életmódbeli tényezők, mint az egészséges élelmiszerek, az embereket körülvevő támogatói hálózat, sőt még a kávéfogyasztás is. Bebizonyosodott, hogy egészségünkre, életünk hosszúságára nagymértékben befolyással van az is, hogy hogyan gondolkozunk

Címkék: jennifer lopez, steve martin, optimizmus, jennifer garner, hosszú élet titka, benjamin géza affleck, elhunyt olivia newton-john, szellemi munka hatása, kerékpáros app, maketusz

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!