A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Az épületet Annie Lennoxnak hívják mostantól

Fotó: Shutterstock.com

Annie Lennox világhírű brit énekesről nevezte el egyik épületét a Glasgow-i Caledonian Egyetem (GCU). A Eurythmics egykori sztárja, aki 2018-ban az egyetem első női kancellárja lett, hihetetlen megtiszteltetésnek nevezte a lépést. 

Lennox a skóciai Aberdeenben nőtt fel, majd a Tourists nevű popegyüttessel aratott sikert az 1970-es években. Dave Stewarttal az 1980-as években Eurythmics néven tettek szert világhírre olyan slágerekkel, mint a Sweet Dreams (Are Made of This) és a There Must Be an Angel (Playing with My Heart).

1992-től Lennox szólókarrierbe kezdett, máig hat szólóalbumot adott ki. Hat Brit Zenei Díjat, négy Grammyt, egy MTV Music Awardot nyert el, de 2004-ben Golden Globe-ot és Oscart is kapott A Gyűrűk Ura: A király visszatérben elhangzott daláért.

Sikeres szólókarrierje mellett Lennox politikai és társadalmi ügyek aktivistája. A glasgow-i egyetem kancellárjaként hivatalos és ünnepélyes feladatokat lát el, többek közt átadja a hallgatók diplomáját, valamint támogatja a társadalmi igazságossággal kapcsolatos célokat.

A sármos Brad Pitt filmjével nyílik a fesztivál

Fotó: Shutterstock.com

Brad Pitt A gyilkos járat című akcióvígjátéka nyitja meg augusztus 3-án a 75. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált. A David Leitch rendezésében készült produkciót a nyolcezer férőhelyes szabadtéri Piazza Grandén vetítik. A gyilkos járat sztárszereposztásában Joey King, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson és Sandra Bullock is látható. 

A Piazza Grandén idén mások mellett a színész Matt Dillon, Jason Blum producer, valamint Laurie Anderson és Kelly Reichhardt pályafutása előtt is tisztelegnek.

A fesztivál nemzetközi versenyprogramjában 17 alkotás szerepel, 226 egész estés és rövidfilmet mutatnak be 113 országból. Idén összesen 4245 pályázó alkotásból válogatták össze a programot. Giona A. Nazzaro, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy a kiválogatott filmek a kor lenyomatai, a világ előtt álló kérdéseket vizsgálják, és azt, hogyan lehet benne felelősségteljesen, fenntarthatóan élni.

Ki alszik a legrosszabbul?

Fotó: Shutterstock.com

Egy norvég egészségügyi csoport nemrégiben érdekes statisztikai módszerrel vizsgálta az országok alvási mutatóit. Kulcsszókereső segítségével rákerestek a ’nem tudok aludni’ kifejezésre, hogy meghatározzák a keresési arányt.

Kiderült, hogy Japánban kerestek a legtöbbet erre a kifejezésre; Norvégiában volt a legmagasabb a ’melatonin’ szó keresési aránya; Japánban, Tajvanon és Svédországban küzdenek legnagyobb nehézségekkel az alvatlansággal.

Magyarországon is rosszabbodott az emberek alváshelyzete. A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis egészségkutató közös országos felmérése – amelynek eredményeit nemzetközi alváskonferencián hoztak nyilvánosságra a Magyar Tudományos Akadémián – is ezt támasztotta alá: a 2021. évhez viszonyítva kiemelkedő a nők és az idősek alvásállapotának a romlása; a kívánatos 8 óra helyett 7-7,5 órára csökkent a napi átlag alvásidő; valamint nagyobb figyelmet kell fordítanunk a fiatal felnőttek, a 13–18 évesek megfelelő alvására is.

„Az alvásnak az új globális hatások és a megváltozó életmód miatt jóval fontosabb szerepe van az egészségünk megőrzésében és erősítésében, mint korábban bármikor – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Kenguruk költöztek Tiszaderzsre

Fotó: Facebook

Bővítenék a nemrég megnyílt Kenguru Parkot Tiszaderzsen, ahová további állatok érkezését is várják. A parkban jelenleg harminc faj kétszáz egyede látható, és újabb Benett kenguruk – két anyaállat – érkezésére számítanak a közeljövőben.

Ausztráliából nem lehet már kengurut kihozni, ezért Európából és Észak-Amerikából, állatkerti tenyésztési programokból érkeznek az új jövevények. Számos állat, köztük vörös óriáskenguruk és a már említett Bennett kenguruk is láthatók a parkban, utóbbiak közé be is lehet sétálni a látogatói ösvényen.

A vörös óriáskenguru a legnagyobb ma élő erszényes, amelyből három hím található most az állatparkban. A Bennett kenguruk kisebb termetű erszényesek, amelyek kifejezetten barátságosak az emberekkel. Utóbbiakból három szürkét és két fehér színű albínót tartanak.

Látható még kakadu és számos más madárfaj, szurikáta, alpaka, kapibara, de vannak sarkantyús teknősök és szalagos varánusz is. Az eredeti cél az volt, hogy a családoknak biztosítanak kikapcsolódást a Tisza-tónál. Az állatpark éppen ezért játszóházzal és játszótérrel is kiegészül. Az állatsimogatóban pedig kameruni juhokat és törpekecskéket tartanak.

Ezek lettek a legjobb balatoni strandok

Fotó: Shutterstock.com

Idén 19. alkalommal hirdették meg a Kék Hullám Zászló balatoni strandminősítést. A nevezők hagyományosan egytől öt csillagig kaptak értékelést szolgáltatásaik színvonala alapján. S hogy milyen eredménnyel zárult a verseny?

2022-ben 28 balatoni strand érdemelte ki a legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászlót, 14 strandra négycsillagos, 1 strandra háromcsillagos és 2 strandra egycsillagos zászlót tűzhetnek ki.

A legtöbb pontszámot a vonyarcvashegyi Lido strand kapta. Az indoklás szerint a sikerhez hozzájárult, hogy a strand rendelkezik nagy, ingyenes parkolóval, gyerekbarát szolgáltatásokat nyújt, valamint kulturált vendéglátóhelyek várják a vendégeket.

A Balaton Családbarát Strandja címet Alsóörs községi strandja, a Balaton Legzöldebb Strandja különdíjat pedig a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el. A Balatoni Kör meghirdette a Balaton Gasztrostrandja díjat, melyet Balatongyörök községi strandja nyert el, ahol példamutatóan, egész évben üzemelnek minőségi kínálattal rendelkező vendéglátóhelyek.

Már ilyen múzeum is van Olaszországban

Fotó: twitter.com

Olaszország olyan sikeres a külföldre csempészett műalkotások és régiségek visszaszerzésében, hogy külön múzeum nyílt a hazakerült művek bemutatására, Megmentett Művészet Múzeuma (Museo dell’Arte Salvata) néven. Az új múzeumban néhány havonta cserélik a kiállított tárgyakat, így mód nyílik a visszakerülő régészeti leletek és művészeti alkotások folyamatos bemutatására.

Elsőként abból a 260 műtárgyból mutatnak be százat, amelyet a csendőrség műkincsvédelmi részlege tavaly decemberben szerzett vissza az Egyesült Államokból. A római múzeumban való bemutatás után a tárgyak átkerülnek a feltételezett származási térségükben lévő gyűjteményekbe. 

Olyan tárgyakat nézhetnek meg az érdeklődők, amelyek addig soha korábban nem voltak láthatók Olaszországban – hangsúlyozta a megnyitón Massimo Osanna, az olasz állami múzeumok igazgatója, a pompeji romváros volt vezetője.

A tárlat egyik ékessége egy több mint egy méter magas, piros-fehérre festett cserépedény. A lovak és macskák képével díszített edény Polüphémosz, a félszemű emberevő lény megvakításának mitológiai jelenetét ábrázolja. Az edény díszítése arra utal, hogy az etruszk elit kétnyelvű volt, és rajongott a görög mítoszokért, azonosult a görög hősökkel.

Címkék: brad pitt, annie lennoxról elnevezett épület, 75. locarnói nemzetközi filmfesztivál, a legrosszabbul alvó nemzetek, a legjobb balatoni strandok 2022-ben, megmentett művészet múzeuma, tiszaderzsi kenguru park

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!