A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

„A legendák örökké élnek”

Fotó: Getty Images Hungary

Kobe Bryant halálának második évfordulóján felavatták a Los Angeles Lakers legendás kosárlabdázójának és lányának emléket állító szobrot. A 74 kilogrammos bronzalkotást a kaliforniai Calabasasban ott helyezték el, ahol az NBA-sztár és 13 éves lánya hét másik személlyel együtt életét vesztette egy helikopter-balesetben 2020. január 26-án.

A szobor Bryantet és lányát, Giannát ábrázolja, mindketten kosárlabdás felszerelésben állva egymásra mosolyognak, a talapzaton pedig az áldozatok neve mellett a kosaras egyik leghíresebb mondata áll: „Hősök jönnek-mennek, de a legendák örökké élnek!”

A Kobe Bryantet és egyik lányát is szállító helikopter Los Angeles közelében zuhant le. A fedélzeten kilencen tartózkodtak, a pilóta és nyolc utas, a tragédiát senki sem élte túl. A 41 évesen elhunyt Bryant a 2008-as, pekingi és a 2012-es, londoni olimpián aranyérmet nyert, emellett ötszörös bajnok volt az NBA-ben, és kétszer a döntő, egyszer pedig az alapszakasz legjobbjává választották.

Elhunyt Thierry Mugler divattervező

Fotó: Shutterstock.com

Mugler, az egykori balett-táncos stilizált, tematikus bemutatókon felvonultatott merész kollekciói az úgynevezett ’power dressing’ irányzat megtestesítői voltak. A divattervező ugyan 2002-ben visszavonult a nevét viselő divatmárkától, a ruhatervezést folytatta. Ő tervezte Beyoncé alteregója, Sasha Fierce megjelenését a 2000-es évek végén. Lady Gagának és Cardi B-nek is tervezett ruhákat, 2019-ben pedig Kim Kardashian valóságshow-sztárt öltöztette fel a Met-gálára egy kristályokkal díszített latexruhába.

Mugler Strasbourgban született 1948 decemberében, és húszévesen érkezett Párizsba, ahol 1973-ban hozta létre Café de Paris elnevezésű márkáját, majd egy évvel később megalapította a Thierry Mugler divatmárkát. A kilencvenes évek végétől a Mugler márkát inkább az illatokkal, mint a divattal hozták összefüggésbe, köszönhetően Angel elnevezésű népszerű parfümjének. A 73 éves Manfred Thierry Mugler halála természetes okok miatt következett be. 

A nácik által elkobzott 15 alkotást kaphatnak vissza a tulajdonosok utódai

A francia törvényhozás alsóháza egyhangúlag szavazta meg azt a törvényt, amelynek elfogadásával 15, nácik által elkobzott műalkotás kerülhet vissza az egykori zsidó tulajdonosok leszármazottaihoz. Köztük Klimt Rosen unter Bäumen (Rózsák fák alatt) című, az Orsay Múzeumban őrzött képe, az egyetlen olyan festmény, amely az osztrák festőművésztől egy francia nemzeti gyűjteményben található. A francia állam 1980-ban vásárolta meg egy kereskedőtől.

A kiterjedt kutatás azonban megállapította, hogy a kép az osztrák Eleanor Stiasny tulajdonában volt, aki 1938-ban az Anschluss után rákényszerült, hogy Bécsben eladja, mielőtt a nácik deportálták és megölték volna őt. A visszaadandó alkotások között van még 11 grafika és egy viaszbábu, valamint Chagall Le Pere című festménye, amely a párizsi Pompidou Központ kollekciójához tartozik, és 1988-ban került a francia nemzeti gyűjteménybe.

A 2. világháború alatt mintegy százezer műalkotást koboztak el Franciaországban, a felszabaduláskor Németországban talált hatvanezer alkotást visszaszolgáltattak Franciaországnak. Ebből 45 ezret 1945 és 1950 között adtak vissza a tulajdonosoknak. 2200 alkotást a francia nemzeti múzeumok kaptak meg, a többit, mintegy 13 ezer alkotást pedig az 1950-es évek elején a hagyatéki adminisztráció eladta, számos nácik által rablott mű így visszatért a műtárgypiacra.

Címkék: kobe bryant, thierry mugler halála, grenoble európa zöld fővárosa, nácik által elkobzott műkincsek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!