A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Adele Stallone házára pályázik

Fotó: Facebook

Adele 30 című albuma volt a 2021-es év legkelendőbb lemeze az Egyesült Királyságban: az egyetlen album volt, melyet több mint félmillió példányban vásároltak meg. A ’válási albumként’ elhíresült korong megjelenése után hat héttel már több mint 600 ezer példányban kelt el.

Az ebből befolyó összeg pedig már elegendő lehet arra, hogy az énekesnő megvásárolja Los Angeles legdrágábban, 110 millió dollárért meghirdetett luxusházát. Sylvester Stallone birtokát.

Korábban Adele arra panaszkodott, hogy a brit lakásárak mellett nem tudott megfelelő otthon vásárolni magának, többek között ezért költözött Amerikába. Az új album azonban megoldhatta az anyagi problémáit, bár állítólag még így is fél árat kínál az új kiszemelt birtokért, amelyet Stallone még lehet, hogy el is fogad…

A zöld küllő a győztes!

Fotó: Shutterstock.com

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ’Az év madara 2022 – Sokszínű természet’ szavazását 41 százalékkal a zöld küllő nyerte, a versenyben a kékbegy 32 százalékkal a második helyen végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a vörös gém állhatott 23 százalékkal.

Hogy mit kell tudni a zöld küllőről? Gyakori harkályfélénk, szajkótermetű, 30–36 cm-es madár, szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. Az öreg madarak homloka, a fejtető és a tarkó piros, a fiatalok fakóbb színezetűek, a pofa, a torok és az alsótest sűrű feketésbarna mintázatú. Hangja a jellegzetes, egész évben, különösen repülés közben hallatott „klü-klü-klü”. 

Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Rendszeresen keresgél a talajon is.

Állandó madár, de télen kóborolhat. Odúban költ, melyet maga készít, és akár több évig is használ. Hazai fészkelőállománya 15000-17000 párra tehető (2014–2018), és növekedést mutat.

Édes élet az Orient Expresszen

Fotó: https://press.accor.com

Fellini legendás, 1960-ban bemutatott filmje, az Édes élet előtt tisztelegnek az Orient Expressz 2023-ban induló új luxusvonat járatai. Az ikonikus film után a Dolce Vita névre keresztelt hat új vonat Rómából indul, végighalad a csizmán Dél-Olaszországig, majd három különböző irányba, Párizsba, Isztambulba és Velencén keresztül Splitbe szállítja az utasokat.

A járat tavakon, erdőkön, tengerpartokon és alpesi hegyeken halad keresztül, miközben a művészetekben gazdag városok központján is végigrobog, olyan helyeken, mint Milánó, Firenze, Velence és Róma. A Dolce Vita vonatok a 60-as évek művészi hevületét idézik meg, az olasz kultúra virágzó és legendás korszakát, amelyet a jólét, az élvezetek és az öröm jellemeznek. 

A Dimorestudio nevű globális tervezőstúdió is a korszak designjából inspirálódva készítette el a vagonok vintage és modern dekorációját. A vonatok mellett az első Orient Expressz Hotel építése is tervben van, a Minerva Rómában épül, és várhatóan 2024-ben fog elkészülni. 

Kevesebb a női rendező Hollywoodban

Tanya Seghatchian producer, Jane Campion rendező és Kirsten Dunst az Oscar-díjra jelölt A kutya karmai közt premierjén 
Fotó: Shutterstock.com

A tavalyi száz legnagyobb bevételű amerikai film rendezői között csak 12 százalék volt a nő, ami 4 százalékkal kevesebb, mint az előző évben – állapította a The Hollywood Reporterben ismertetett 24. ’celluloidplafon’-tanulmány, amely szerint a 2020-as kiugróan jó eredmények nem folytatódtak Amerikában.

A nők televíziós és filmes munkáit és képviseletét nyomon követő San Diegói Egyetem központjának elemzése azt mutatta, hogy míg 2020-ban a száz legnagyobb bevételű film rendezői között 16 százalékban voltak nők, tavaly már csak 12 százalék volt az arányuk.

Martha Lauzen, a központ alapítója és ügyvezető igazgatója közleményében arra figyelmeztetett, hogy a „látszat néha csal”: miközben Chloé Zhao tavaly Oscar-díjat nyert A nomádok földje rendezéséért, Jane Campion pedig az idei Oscar-mezőny egyik nagy esélyese A kutya karmai között című filmjéért, a női filmrendezők aránya 2021-ben valójában csökkent.

Jó alvást kívánjunk!

Fotó: Shutterstock.com

Az egészséggel kapcsolatos újévi fogadalmak sorában mostantól ott a helye a jó alvásnak is – szögezi a Magyar Alvás Szövetség. A leggyakoribb kívánságok a dohányzásról leszokás, vagy a több mozgás mellé érdemes felvenni az elhatározások listájába a jobb alvást is, amelynek eredményeképpen a fizikai, mentális és érzelmi állapotunk megerősítése a következő hónapokban kívánatos.

Az újévi alvásfogadalom alapja lehet olyan tartós életmódbeli változásnak, amellyel erősödhet az immunrendszerünk, szervezetünk ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, fizikai erőnlétünk erősödésével hatékonyabbak leszünk a mindennapi tevékenységeinkben.

Az alvási fogadalmak megtartásának kiindulópontja önmagunk alvásrutinjának a felülvizsgálata, az alváshigiéniai körülmények javítása, például a hálóhely, a matrac, az ágy felülvizsgálata és mindenekelőtt az elalvási rutin kialakítása, amelynek lényege az azonos időpontban történő elalvás és ébredés.

A napi koffeinbevitel csökkentése, vagy például az étkezési szokások, különösképp az esti étkezések mennyiségének és minőségének változtatása is eredményhez vezethet. Olyan egyszerű alvást segítő eszközök használata, mint például a füldugó vagy a szemtakaró alkalmazása, számos esetben meglepő javulást hozhat az alvásunkba.

Kutatás a ragadozók daganatos megbetegedéséről

Fotó: Shutterstock.com

A világon elsőként mutatott rá a ragadozók daganatos megbetegedésekre való magas hajlamára egy magyar kutató által vezetett nemzetközi vizsgálat. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársa által vezetett nemzetközi kutatócsoport mintegy kétszáz állatkerti emlősfaj daganatkockázatát vizsgálva hasonlította össze az egyes fajok rákos megbetegedésre való hajlamát.

Kiderült, hogy míg a patás növényevők körében ritkán alakul ki daganatos megbetegedés, addig a ragadozó emlősök esetében nagyon gyakran fordul elő a rák. A kutatás jelentőségét fokozza, hogy az eredmények a későbbiekben az ember- vagy az állatgyógyászatban is felhasználhatók lesznek.

A világviszonylatban elsőként elvégzett kutatás eredményeit bemutató publikációt a rangos Nature folyóirat közölte. A kutatásban 191 emlősfaj több mint 110 ezer egyedéről gyűjtöttek adatokat, és az eredmények arra világítottak rá, hogy kitettségük e téren nagyon eltérő.

A ragadozó emlősök – különösen az emlősállatokat fogyasztó ragadozók, mint például az oroszlánok, a pumák és a leopárdok – körében nagyon gyakori a rák, de kérdéses, hogy a daganatok kialakulására való eltérő hajlam a genetikai háttér következménye, vagy a fajok eltérő életmódjával függ össze. „Elképzelhető, hogy az állatkertben élő ragadozó emlősök daganatos megbetegedésre való magas hajlama a mozgás hiányából vagy a fogsággal kapcsolatos más körülményből adódik” – hangsúlyozza a kutató.

Az olasz szarvasgomba-vadászatról

Fotó: Shutterstock.com

Az olaszországi szarvasgomba-vadászat hagyománya nemrégiben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára. A szarvasgombavadászok hálózata 14 olaszországi régióban mintegy 70 ezer főt számlál.

A szarvasgombavadászok kora reggel vagy szürkületkor indulnak gombakeresésre, hogy a többiek számára ’láthatatlanok’ maradjanak, ugyanis a szarvasgomba-lelőhelyek szigorúan titkosak. A bódító aromájú csemege nagyon értékes, novemberben egy fehér szarvasgombát 103 ezer euróért (38 millió forintért) árvereztek el Hongkongban. A világ legdrágább csemegéjének is nevezett fehér szarvasgomba 100 grammja körülbelül 250 euróba (92 ezer forintba) kerül.

Egyedi illatuk és ízük miatt az albai szarvasgombák évek óta a legmagasabb árakon kelnek el. A ritka kincs felkutatására, amely akár 30 centiméter mélyen a földben, a tölgyfa, gesztenyefa vagy nyárfa gyökerei között terem, általában kutyákat használnak, amelyek kiváló szaglásukkal kiszimatolják a gumókat. Az ínyencek grammonként, ostyavékonyra szeletelve fogyasztják a finomságot.

Címkék: unesco, sylvester stallone, adele, orient expressz, adele 30, zöld küllő, édes élet, női rendezők hollywoodban, olasz szarvasgoma-vadászat, ragadozók daganatos megbetegedései kutatás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!