Krumplit - legalább néha
A legújabb táplálkozási trendek szerint a burgonya nem túlságosan kívánatos étel. Bár rostot, C- és B-vitamint is tartalmaz, sajnos bővelkedik szénhidrátban, ami a fogyni vágyókat elrettenti, és mondjuk ki: joggal. Főzve a kalóriaértéke tűrhető mértékű, viszont a felszívódása kellemetlenül gyors (amitől hamar megéhezünk), olajban sütve a felszívódása lelassul, viszont a kalóriaértéke megsokszorozódik. A legjobb megoldás, ha sütőben készítjük, ugyanis így - tepsibe kényszerítve - legalább kiegyenlítik egymást az előnyök és a hátrányok.
Héjában sült háromsajtos krumpli
A recept végtelenül egyszerű, a legbonyolultabb feladat ez esetben nem az elkészítés, hanem a jó alapanyag megtalálása. Mert egészséges, ép héjú, hasonló méretű krumplikat bizony elég hosszan kell keresgélni a zöldségespultnál.
Hozzávalók 4 főre: fejenként 3 db közepes burgonya, 5 dkg vaj a kenegetéshez, só.
A sajtmártáshoz: 5 dkg vaj, 15 dkg márványsajt, 15 dkg ementáli típusú sajt, 15 dkg krémsajt, 2 egész tojás, 4 dl tej, 1 evőkanál liszt, zöldfűszerek tetszés szerint (petrezselyem, bazsalikom, rozmaring, kapor), kevés só, őrölt szerecsendió.
Elkészítés: Ha megtaláltuk a megfelelő méretű és minőségű krumplit, már csak jó alaposan meg kell mosni, aztán letörölni róla a vizet, éles késsel kereszt alakban bevágni körülbelül a feléig, és jó alaposan megsózni. Ha nem spórolunk a kalóriával, vajjal vékonyan bekenhetjük az egészet. Sütőben, közepes tűzön addig süssük, míg a tetejéről lepöndörödik a bevágott héj, szép piros, és a villapróbát is kiállja (könnyen belecsusszannak a villafogak). Ez legalább 45-50 perc.
A sajtmártáshoz a vajon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a hideg tejjel, vagyis lényegében egy híg besamelmártást készítünk. Megfűszerezzük, beletesszük a reszelt ementálit, a villával összetört márványsajtot és a krémsajtot. Nem forraljuk fel, de melegen tartjuk, hogy ne álljon össze betonná, és mártásostálban a pirosra sült krumpli mellé tálaljuk. Önálló ételként vagy köretként is kiváló, főleg, ha száraz sülthöz kínáljuk.
Sonkával töltött burgonya
Hozzávalók 4 főre: fejenként 2-3 közepes burgonya.
A töltelékhez: 40 dkg darált vagy apróra vágott sonka, 2 egész tojás, 2 dl tejföl, só, bors, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál ketchup, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: Még nyersen héjazzuk le őket, és vájjuk ki a belsejüket karalábévájóval vagy egyéb konyhai eszközzel (kés, éles szélű kanál stb…), ezután tegyük forrásban levő vízbe 6-7 percre. Óvatosan, hogy ne törjenek össze, szűrjük le, és fektessük őket tepsibe. A krumplijaink most üres ladikként várják, hogy mivel töltjük meg őket.
A húsvéti sonka maradékát kiválóan felhasználhatjuk erre a célra, de ha már elfogyott, vegyünk ízes főtt tarját vagy lapockát. Ha nem akarjuk a darálót összekenni, akár nagyon apróra fel is apríthatjuk. A töltelék összes hozzávalóját összekeverjük, és beletöltjük a félig főtt krumplikba, majd alufólia alatt 30 percig sütjük. A fólia levétele után tegyünk egy csipet reszelt sajtot a tetejükre, és süssük addig, amíg megolvad.
Még nincs hozzászólás