Krémlevesek szezonja
Ilyentájt már nagyon várjuk a tavaszt és a primőröket, de amíg nem érkeznek meg, addig is ki kell valahogy húzni, ha máshogy nem, hát tarka ételekkel. A krémlevesek erre igazán alkalmasak, mert változatos színekben pompáznak, ugyanakkor az öregedő zöldségeket is felhasználhatjuk hozzájuk, például friss fűszernövényekkel. Akik szeretnek rágni is valamit egy levesben, de pirított kenyérkockákat nem tennének bele, azok vegyenek ki a turmixolás előtt egy nagy merőkanálnyi főtt zöldséget a fazékból, majd a végén tegyék vissza a készre pépesített, ízesített krémlevesbe.
Répakrémleves bazsalikommal
Hozzávalók 4 főre: 60 dkg répa, 3 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, 6-8 bazsalikomlevél, 2 dl tejszín vagy kókusztej.
Elkészítés: A karikára vágott répát olajon a fokhagymával együtt pároljuk 5-6 percig, majd adjuk hozzá a bazsalikom szárát és 2-3 levelet, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel kevés vízzel, épp hogy ellepje, és főzzük puhára.
Ha kész, turmixoljuk össze, és öntsük fel 8 dl vízzel és a tejszínnel. A bazsalikomleveleket kezünkkel tépkedjük a tetejére, hogy ne a vágódeszkán maradjon az íze és az illata, hanem inkább az ujjainkon.
Karfiolkrémleves rukkolával
Hozzávalók 4 főre: 60 dkg karfiol, egy csokor újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, két marék rukkola, só, bors, 1 dl tejföl.
Elkészítés: A karfiolt sós vízben nagyon puhára főzzük. A vajat felolvasztjuk, és a felaprított újhagymát a fokhagymával együtt picit megdinszteljük rajta, majd hozzáadjuk a fűszereket, mehet a rukkola nagy része is.
A karfiolt egy kevés főzővízzel összeturmixoljuk, és csak aztán egészítjük ki egy literre a mennyiséget. Tálaláskor egy kis tejjel hígított tejföllel és az összetépkedett rukkolával díszítjük. Aki nem szereti a rukkolát, friss zöldpetrezselyemmel helyettesítheti.
Még nincs hozzászólás