A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kekszek

Ha a rágcsálni-valókra gondolunk, szinte azonnal beugrik: ez hizlal, ez egészségtelen! Megmutatjuk, hogy nem feltétlenül számít bűnözésnek néhány keksz elfogyasztása, ha receptjeink közül választanak ropogtatnivalót.

Fotó: Shutterstock.com

A különböző diétákban sokan szenvednek attól, hogy nem ehetnek kenyeret. Ez a magokból készült ropogós nem pótolja ugyan, de krémmel, zöldséggel társítva a finom kenyér illúzióját nyújtja.

Kréker – liszt nélkül

Hozzávalók:

5 evőkanál zabpehely, 5 evőkanál tökmag, 5 evőkanál napraforgómag, 2 evőkanál lenmag, 3 evőkanál szezámmag, 1 tojás, 1 kávéskanál füstölt paprika, 1 kiskanál só

Elkészítés:

A zabpelyhet és a lenmagot leforrázzuk 1,5 dl vízzel. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a többi alkotóelemet. Sűrű, kenhető masszát kapunk. Egy nagyobb tepsi hátára sütőpapírt helyezünk, arra vékony rétegben rákenjük a tésztát. Használjunk az elsimításához vizes kanalat, az a legegyszerűbb, de vizes kézzel is elvégezhetjük a feladatot. 180 fokos sütőbe toljuk, és lassan szárítjuk, pirítjuk. Ne hagyjuk magára, mert hajlamos megégni. Ha úgy látjuk, hogy már jó a színe, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, aztán tördeljük darabokra.

 

Klasszikus sajtoskeksz-recept, jó sok sajttal, pirospaprikával, köménymaggal, ahogyan kell. Vékonyra nyújtsuk, hogy jó ropogós legyen!

Sajtos keksz 

Hozzávalók:

20 dkg zsíros, kemény sajt reszelve, 10 dkg hideg vaj, 15 dkg liszt, 5 dkg kukoricaliszt, 2 teáskanál köménymag, 1 késhegynyi pirospaprika, ½ teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 3 evőkanál hideg víz, 1 kis tojás a bekenéshez

Elkészítés:

Keverjük össze a liszteket, a sót, a sütőport, majd a felkockázott vajat. Morzsoljuk össze, adjuk hozzá a sajtot és a köménymagot, apránként a vizet, és gyúrjuk össze a tésztát. Végül csomagoljuk fóliába, majd pihentessük 30 percig a hűtőben. Liszttel megszórt deszkán nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, kenjük be a felvert tojással, és vágjuk fel 5×5 cm-es négyzetekre. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, és néhányszor mindegyiket bökjük meg villával, hogy sütés közben lapos maradjon. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-15 perc alatt szép piros ropogósra. Rácsra téve hűtsük ki.

 

Mindössze néhány összetevőből áll ez a főként gyerekek közt népszerű keksz. Egyszerre édes is, sós is, és az elkészítéséhez nem kell feláldoznunk az esténk felét, mert egy robotgép segítségével percek alatt összeállíthatjuk.

Répás keksz

Hozzávalók: (1 bögre = 2,5 dl)
1,5 bögre reszelt sárgarépa, fél csésze víz, fél csésze reszelt cheddar sajt, 2 nagy tojás, 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1 nagy csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Keverjük össze a répát és a vizet, majd fedjük le az edényt, és 700 W-on mikrózzuk 3 percig. Szűrjük le a répát, és egy tiszta konyharuhán szárítsuk le. Késes betétű aprítóban keverjük össze a répát, a sajtot, a sót és a tojásokat. Hagyhatjuk a masszát kicsit durvábbra is, de akár pépesre is keverhetjük. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük el azzal is. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a kapott tésztát kb. fél centi vastagra, és kiszúróval vágjunk belőle különböző formájú darabokat. Használhatunk egyszerűen pizzavágót is, ha csak csíkokat szeretnénk. Tegyük a darabokat sütőpapírral bélelt tepsire, szórjuk meg egy kevés sóval, majd 190 fokos sütőben süssük 15-20 percig a kekszeket.

Címkék: recept, keksz, rágcsálnivaló, kréker, liszt nélkül, sajtos keksz

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!