Jókat enni és megtartani az alakunkat? Megoldás: alakbarát zöldséges ételek
Mivel is kezdődhetne egy új év, mint az új terveink megfogalmazásával. Sokunknál azzal is, hogy elővesszük a tavaly összegyűjtött egészséges életmódot támogató recepteket, és persze megfogalmazzuk, hogy idén biztosan fogyunk. Ebben segíthetnek az úgynevezett alakbarát zöldséges ételek, ugyanis nem feltétlenül diétás a húsmentes étkezés sem.
A szénhidrátdús menü, hiába nélkülözi az állati alapanyagokat, sokat árthat a vonalainknak. A jó hír az, hogy a vegetáriánus és vegán ételek között is akad olyan, amelyik segít megszerezni vagy megőrizni a karcsúságunkat, ám nem kell miatta koplalni.
Azért is érdemes elkészíteni ezeket, mert a január a vegetáriánus étkezés hónapja is, vagyis ismét itt a Veganuár. A növényi alapú étkezésnek is többféle irányzata létezik. Van olyan – többek közt –, amelyikben egyáltalán semmilyen állati eredetű alapanyagot nem használnak, és van, amelyben a tojás engedélyezett, de létezik olyan ága is, amelynél csak tejtermékek lehetnek a zöldségeken kívül.
Az egyszerűség kedvéért ezúttal vegán, vagyis minden állati alapanyagtól mentes ételrecepteket mutatunk. Így bármely ág követője kedvére választhat.
Fűszeres répás lencse
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb szál sárgarépa
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika (lehet csípős is)
- egy mokkáskanál só
- 20 dkg lencse (bármilyen típusú lehet)
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 5 dl zöldségleves
Elkészítése:
- Áztassuk a lencsét egy éjszakára hideg vízbe.
- Főzzük félpuhára a lencsét egy fazék sós vízben.
- A felkockázott hagymát üvegesre pároljuk az olívaolajon egy serpenyőben.
- Hozzádobjuk a felkockázott sárgarépát és rányomjuk a fokhagymagerezdeket is.
- Fűszerezzük gyömbérrel, köménnyel, fahéjjal és pirospaprikával, majd alaposan keverjük össze.
- Dobjuk bele a félpuha lencsét, és keverjük össze.
- Keverjük hozzá a paradicsompürét, majd öntsük fel a zöldségalaplével. (Ez utóbbit készítheted bio leveskockából is, de használhatod a lencse főzőlevét is.)
- Fedő alatt főzzük addig, amíg a lencse teljesen megpuhul, ízlés szerint sózzuk.
- Önmagában is laktató, de tálalhatjuk sült édesburgonya kockákkal is.
Zöldséges chili
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 paprika
- 4 evőkanál sűrű paradicsompüré
- 2 közepes gumó édesburgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 doboz bab
- 2,5 dl víz
- 1 doboz fehér bab vegyesen
- 2-3 evőkanál chili fűszerkeverék
- 2 kisebb babérlevél
- só, ízlés szerint
Elkészítése:
- Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, és dobjuk rá a felkockázott vöröshagymát.
- Amikor már üvegesre pároltuk a hagymát, dobjuk rá a felkockázott édesburgonyát és a felkockázott paprikákat.
- Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és a paradicsompürét, majd keverjük össze.
- Öntsük rá a babot, és keverjük össze.
- Szórjuk meg a chili fűszerkeverékkel, és öntsük rá a vizet.
- Dobjuk bele a babérlevelet, és főzzük addig, amíg teljesen puha lesz az édesburgonya.
- Korianderrel és zöldhagymával díszítve tálaljuk.
Töltött édesburgonya
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű édesburgonya
- 1 konzervdoboz (400 g) csicseriborsó
- 2-3 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 20 dkg növényi sajt
Elkészítése:
- Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, és szurkáljuk meg villával.
- 200 fokos sütőben lefedve süssük puhára.
- Melegítsük meg a kókuszolajat egy serpenyőben, és dobjuk bele a leszűrt csicseriborsót.
- Fűszerezzük, öntsük rá a szójaszószt, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon pirítsuk aranybarnára.
- Szórjuk meg az őrölt pirospaprikával, és keverjük meg, majd vegyük le a tűzhelyről.
- A puha édesburgonyát vágjuk ketté, és villával törjük össze kicsit a belsejét.
- Szórjunk rá reszelt növényi sajtot, és erre ültessünk egy-két evőkanálnyi fűszeres csicseriborsót.
- A tetejére is szórhatunk még növényi sajtot és díszítésnek korianderleveleket esetleg zöldhagymadarabokat. De a petrezselyemzöld is megteszi.
Fűszeres-sült karfiol mártogatóssal
Hozzávalók:
- 120 g rizsliszt
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika (lehet csípős is, ha szereted)
- 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld
- 1 közepes fej karfiol
- 2 dl víz
Elkészítése:
- Egy tálban keverjük össze simára a rizslisztet, a paradicsompürét, a fokhagymaport, az őrölt pirospaprikát, a petrezselymet és a vizet.
- Szedjük rózsáira a megmosott karfiolt.
- Forgassuk a rizslisztes tésztába a karfiolrózsákat úgy, hogy a tészta mindenütt bevonja.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 220 fokos sütőbe 20-25 percig.
- Hagyjuk kihűlni, és tálaljuk mártogatóssal.
Mártogatós a fűszeres-sült karfiolhoz
Hozzávalók:
- 300 g tofu
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 teáskanál szárított kapor
- 1 teáskanál szárított snidling
- 1-2 csipet őrölt fekete bors
Elkészítése:
- A tofuból nyomkodjuk ki a vizet egy konyharuhába tekerve.
- Tegyük turmixba a felkockázott tofut és a petrezselyemzöldön kívül minden fűszert.
- Turmixoljuk simára, majd tegyük tálkába a fűszeres-sült karfiol mellé, és szórjuk meg a tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel. De ezt el is hagyhatjuk.
Még nincs hozzászólás