Irány a kert!
Eljött végre a kerti partik szezonja, amit persze a legtöbben nem hívnak ilyen előkelően partinak, de akárhogy is nevezzük, adjuk meg a módját, ha összejövünk a barátainkkal! Bizonyára mindenkinek megvannak a bevált receptjei ilyen alkalmakra, de időnként érdemes újítani a menün. Ezúttal a katalán tapasbárokból merítettünk ihletet, hogy vendégeinket elkápráztassuk.
Sangria
A sangria maga a nyár, egész biztosan osztatlan sikert fogunk aratni, ha egy szép nagy adaggal készítünk a vendégeknek.
Hozzávalók:
2 db citrom, 2 db lime, 2 db narancs, 0,5 kg eper, 30 dkg porcukor, 6 dl fehér rum, 1,5 l száraz vörösbor, 0,5 liter narancslé
Elkészítés:
A gyümölcsöket alaposan megmossuk, felkarikázzuk, megszórjuk a porcukorral, meglocsoljuk a rummal, és egy órára hűtőbe tesszük. Ha jól lehűlt, ráöntjük a vörösbort és a narancslevet. Tetszés szerint variálhatjuk más gyümölcsökkel is.
Chorizo fehérborban
Minden tapasbár kínálatában megtaláljuk a jellegzetes, borban párolt spanyol kolbászt, és a kertben épp annyira fogjuk szeretni, mintha egy autentikus helyen fogyasztanánk.
Hozzávalók:
személyenként 20 dkg friss chorizo, annyi minőségi, száraz fehérbor, amennyi félig ellepi a kolbászokat, 2 db babérlevél
Elkészítés:
Vágjuk a kolbászt 8 centis darabokra, tegyük egy serpenyőbe a darabokat a babérlevéllel együtt, és öntsük rá a bort. Forraljuk fel, és főzzük addig, míg a borból elpárolog az alkohol, és nagyjából a felére fogy a kolbász alatt. Ebben az ízletes szószban tálaljuk a kolbászt; adjunk mellé puha kenyeret, hogy lehessen mártogatni a szaftot.
Katalán paradicsomos kenyér
A legzseniálisabb katalán találmány, és mint a zseniális dolgok általában, pofonegyszerű, a "vajon miért nem nekem jutott eszembe?” kategóriából.
Hozzávalók:
friss bagett, érett, édes paradicsom, extra szűz olívaolaj, nagyszemű tengeri só
Elkészítés:
Vágjuk a bagetteket tízcentis darabokra, majd felezzük el őket. Száraz serpenyőben, kenyérpirítóban vagy grill-lapon pirítsuk meg mindegyiket. Vágjuk félbe az érett paradicsomot, és addig dörzsöljük a vágott felével a bagetteket, míg csak a paradicsom héja marad a kezünkben. Csepegtessünk rá néhány csepp olajat, hintsük meg a sóval, és már ehetjük is.
BBQ-oldalas
Ezerféle módon fűszerezhető; használhatjuk a saját bevált pácunkat, de mi is mutatunk egy remek száraz pácot.
A pác hozzávalói:
1,5 dl barna cukor, 4 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 teáskanál cayenne bors, 1 teáskanál fokhagymapor, 2,5 kg oldalas, olaj, barbeque-szósz
Elkészítés:
Vásároljunk egész oldalast a hentesnél, és kérjük meg, hogy vágja hosszában ketté. Keresztben már mi is fel tudjuk darabolni. Mossuk meg, töröljük szárazra, majd dörzsöljük be alaposan az összekevert fűszerekkel. Ezt megkönnyíthetjük, ha fűszerezés előtt egy gondolatnyi olajjal bekenjük az oldalast: jobban fog tapadni rá a fűszer. Mivel lassú tűzön sütjük a húst, nem feltétlenül kell pihentetni a pácban, lesz idő rá, hogy átjárják az ízek a grillen is. 110 fokon süssük, úgy, hogy közvetlenül ne érje láng. Ez több órát fog igénybe venni. Akkor jó az oldalas, ha a csontokat már könnyedén ki tudjuk húzni belőle. Ekkor kenjük be alaposan barbeque-szósszal – lehet készen vásárolt vagy saját készítésű is –, és süssük még 30 percig, de nagyon figyeljünk, mert csak karamellizálni szeretnénk a felületet, nem pedig odaégetni.
Még nincs hozzászólás