A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hogyan válasszunk nyári tábort?

A táborszervezés, a táboroztatás mára igen jó üzlet, sajátos iparág lett. A hihetetlenül ingergazdag környezetben sok ifjoncnak már nem elég a vízpart és a bőrlabda, vagy éppen a barátok, a barátnők társasága. Más kell, több kell, izgalmasabb kell. De tényleg erre van szükség?

Fotó: Shutterstock.com

Az előrejelzések szerint 2018-ban rekordmennyiségű tábor közül választhatnak a szülők és gyermekeik, és az eddigi táborfoglalások szerint ilyen sok gyermek (több mint kétszázezer) még soha nem táborozott hazánkban.

A tavasz végéhez és a nyár elejéhez közeledve már jó, ha sikerült eldönteni, hogy milyen tábort válasszunk, sőt, ilyenkor már a legtöbb esetben be is kellett fizetnünk az árát. Ráadásul ekkor még a táborok előfoglalási kedvezményt is kínálnak.

Az anyagi lehetőségeinken kívül első körben azt kell megtudnunk, hogy szeretne-e egyáltalán a csemete táborozni, mert ha nem, akkor ugyebár felesleges is minden szervezkedésünk. 

Semmiképp ne erőltessük, például azzal, hogy mi mennyire imádtunk táborozni, és milyen jó emlékeink vannak Csillebércről… A helyzet az, hogy a gyerekeket ez a legkevésbé sem érdekli.

Nyári táborokban nevelőként nemegyszer találkoztam olyan gyerekkel, aki egész nap csak ücsörögött egy fa alatt, míg a többiek ilyen-olyan játékokkal remekül szórakoztak. A kérdésre, hogy miért vagy itt, mindig ugyanazt a választ kaptam. „Anya mondta, hogy jöjjek el ide, de én nem akartam!” Ezért tényleg fölösleges táborba küldeni bárkit is.

Induljunk ki abból, hogy a gyerek vágyik a táborozásra. Már óvodásoknak és alsó tagozatosoknak is kínálnak nyári tábort, de ezek többnyire napközis jellegűek, hiszen ilyen korú gyerekeknek még nem feltétlenül ajánlott, hogy ne otthon, a szüleik környezetében feküdjenek és keljenek fel.

Az ilyen táborok egy hétre, ebéddel együtt 20 és 30 ezer forintért elérhetőek, az úgynevezett ott alvósok 50 ezer forinttól a csillagos égig terjednek.

Hogy mit kérdezzünk meg a táborozást szervezőktől? Például azt, hogy hány gyermek lesz egy csoportban, és arra a létszámra hány felügyelő jut, valamint hogy a felügyelők hány évesek és milyen tapasztalatuk van.

A csoportlétszám és az arra jutó felügyelők létszáma azért is fontos, mert mondjuk, medencés tábornál, ha túl kicsi a medence, és túl kevés a nevelő, akkor nő a biztonsági kockázat, ráadásul a gyerekek viszonylag kevés időt tölthetnek vízben.

Nem árt olyan tábort nézni, ahol lehetőség van turnusváltásra, ami egy nem várt betegség, sérülés esetén is nagyon hasznos. Kiemelten fontos, hogy az a tábor, amelyikkel a megállapodást kötjük, jogi személyiség legyen (bt., kft. stb.), hiszen bármilyen reklamációra, jogorvoslatra, pénzvisszafizetésre csak így leszünk jogosultak, és természetesen a megállapodásról kapjunk hivatalos iratot.

Fontos még, hogy ismerjük utódunk érdeklődési körét, mert egy mozgást, sportokat kedvelő srác nem igazán érezné jól magát netán egy kémiatáborban.

Sajnos táborválasztáskor sok szülő saját, beteljesületlen vágyát szeretné a gyereknek megadni, míg a srácok nem vágynak néptánc-, kézműves- vagy éppen számítógépes táborba.

Hagyjuk őket dönteni, nekik kell választani! Nekünk, szülőknek mindenképpen figyelnünk kell arra, hogy bármilyen tematikájú legyen is a tábor, mindennap legalább kétszer legyen a napi programban szabadfoglalkozás, játék.

Ne felejtsük el, hogy a játékkal töltött idő a leginkább meghatározó egy gyermeknél. Az ideális az, ha a szabad foglalkozáshoz is kínál alternatívát a tábor, például kártyázást, társasjátékozást vagy rajzolást.

További fontos kérdés még az étkezés, ami minimum napi háromszori legyen (ideális esetben napi ötszöri), a gyerekek korát figyelembe véve. Manapság a legtöbb minőségi tábor fel van készülve a különleges étrendekre, érzékenységekre, allergiákra is.

Végezetül a szálláskörülményeket kell górcső alá venni. Ne gondolkodjon senki luxusban, hacsak nem luxustáborba küldte a gyermeket.

Egy sátortábornál például a sátor és a polifoam minősége a mérvadó, míg faházas verzióknál a szoba tisztasága és mondjuk, az ágymatracnál sem baj, ha lehet rajta normálisan aludni.

Fontos még a tisztálkodási körülmények megfelelő biztosítása is, illetve az, hogy ha ez megvan, igenis felügyeljék a táborban, mert különösen a fiúk szeretik ezt lazán kezelni, ha nincsen mögöttük a szülői kontroll.

Idén, az eddigi táborfoglalások szerint (a tavalyi évhez hasonlóan) a katonai tematikájú táborok lesznek a legkihasználtabbak, szóval, aki ilyenben egyezett meg gyermekével, jó lesz, ha sietve keres megfelelőt, nehogy lemaradjon róla.

Címkék: nyaralás, nyári táborok, napközis táborok, ottalvós tábor, nevelők

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!