A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Három légúti betegség, mely egyszerre támad

Az új évben megugrott az influenza-, a légúti syncytia vírus- (RSV) és a Covid-19-megbetegedések száma. Ma már azonban léteznek hatékony eszközök e betegségek megelőzésére, hatásaik minimalizálására. Ilyen az influenza elleni védőoltás, a frissített Covid-oltás, és vannak vakcinák azok számára is, akik a leginkább érzékenyek az RSV-re.

Fotó: Shutterstock.com

Sajnos mindhárom betegség egyszerre támad, mivel a legtöbb ember felhagyott a maszk viselésével és egyéb óvintézkedésekkel, például a zsúfolt, zárt terek elkerülésével. Ha megbetegszünk, elég nehéz megállapítani, hogy melyik vírus okozza a betegséget, bár az otthoni gyorsteszt kizárhatja a Covidot, és szükség esetén az orvos laboratóriumi vizsgálatokat végezhet influenza és RSV kimutatására.

Mi a különbség az influenza, a Covid és az RSV között?

Mindhárom légúti betegséget erősen fertőző vírusok okozzák. Mindegyik megfázáshoz hasonló tüneteket okoz, például köhögést és orrfolyást. A klinikai tünetek alapján tehát nehéz megkülönböztetni, hogy az RSV, az influenza, a Covid–19 vagy a húsz náthavírus egyike okozza a megbetegedést, ugyanis mindegyiknél előfordulhat gyengeség, hőemelkedés vagy láz, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, tüsszögés, fej- és torokfájás, szemirritáció.

Mindazonáltal mindegyiknek egyedi jellemzői is vannak, mint például az íz- vagy szaglás elvesztése Covid esetén, bár ez utóbbi tünet ritkábban fordul elő most, mint az Omicron-változat előtt, ilyen sajátos tünet a sípoló légzés az RSV-ben szenvedő gyermekeknél.

Sajnos a Covid esetében még az egészséges fiataloknál is kialakult a hosszú Covid, amely a kezdeti fertőzés után hetekig, hónapokig vagy évekig folytatódhat, sőt, előfordulhat, hogy később alakul ki. Tudnunk kell, hogy az influenza gyorsan megjelenik a fertőződést követően, és néhány napon belül az egész test fájdalmát okozhatja.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 3. számának 42. oldalán!)

Címkék: influenza, covid19-betegség, rsv, post covid, nátha vírusok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!