A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ha végre itt a nyár...

Ha végre itt a nyár, és beköszönt a nagy nyári vakáció, majdnem mindenki boldog. A szülő, akinek iskoláskorú gyereke van, boldog, hogy nem kell naponta nyúznia, hogy tanuljon. Elmúlik a gyomortáji szorongás, mely minden dolgozat, témazáró előtt megújul. És persze boldog az iskolás, mert annyira jó, hogy nem kell készülni, hajnalban kelni.

Fotó: Shutterstock.com

Kevésbé boldog az óvodáskorú gyerek szülője, hiszen főhet a feje, hogy hová tegye öt héten át a gyereket. Kevésbé boldog a kamaszkorú gyerek szülője, mert nem bírja nézni, hogy csemetéje álló nap lefüggönyözött szobában a telefonját nyomogatja. Megoldás? Hát persze a jó tábor.

Jó tábor

A jó tábor persze sok pénzbe kerül. A megfizethető és elég jó helyek mégis már jóval a szünet előtt megtelnek. Az a szülő, aki későn ébred, arra számíthat, hogy az induló árhoz képest ezeknek a táboroknak az ára akár 10 százalékkal is emelkedhet. A táborszervezők kénytelenek emelni a táborárakat a korábbihoz képest, ugyanis a kiadásaik, mint étkeztetési költségek vagy a gyerekek szállásának díjai, megemelkedtek. A korábban lefoglalt táborok árait nem változtatják. Remélhetőleg.

Az árak növekedése ellenére rekordrészvételre lehet számítani az idei nyári szünetben, sőt, a hagyományos tábortémák mellett egyre több meghökkentő vagy extrém táborra is jelentkezhetnek az érdeklődő gyerekek és szüleik. A kínálat már most is hatalmas, több mint 900 ellenőrzött táborturnust lehet foglalni már a Táborfigyelőn. Közöttük egyre több az egészen extrémnek mondható kínálat.

Egyik táborban például nem csak a program különleges, de a táborhelyszín is. A táborozók fákon laknak. A szövevényes légbeli táborhelyszínen akár mindennap más útvonalon juthat el a csemeténk a saját szobájából a társaihoz. De választható túlélő- és vagy tűzoltótábor ötvenezerért, görkoristábor 45 ezerért. SUP-tábor 104 ezerért. Esetleg nyomkereső és detektívtábor 56 ezerért, vagy adrenalintábor 83 ezerért.

Extrém táborok

Van olyan tábor, ahol a gyerekek mozgásképes humanoid robotot és annak minden alkatrészét megtervezhetik, és 3D-s nyomtatóval ki is nyomtathatják. A résztvevők megtanulják a 3D-modellezést, szkennelést, 3D-s nyomtatást, anyagismeretet, 3D-tervezést, mechanikát és gépkezelést. Mert nyomtatni az emberi testbe ültethető szervektől a Schwarzenegger-féle terminátor szemgolyóján át a lakóházakig bármit lehet. „Mondjuk, jó, ha értesz is hozzá…” – állítja a táborleírás.

A Kecskeméten megrendezett vakációs lehetőségen részt vevő gyerekek olyan világszínvonalú technológiai tudással gazdagodhatnak, amely jelenleg az egyik legkeresettebb kompetencia a földtekén. Ajánlják minden gyereknek, aki inkább lenne élenjáró alkotó, mint csupán végfelhasználó és fizető vásárló.

Egy pilisi katonai táborba jelentkezni lehet egyhetes, sőt, egy hónapos turnusokra is. A képzés során elméleti és gyakorlati felkészítés is lesz, ahol elsajátíthatják a katonai alapismereteket. Elvégzése után a visszatérő kadétok mind rangban (tiszti), mind beosztásban (rajparancsnoki) előrejutási lehetőséget kapnak! A táborban az egységes és katonás megjelenés érdekében a táborozók terepszínű gyakorlóruházatot, a hozzá tartozó barett sapkát és katonai bakancsot viselnek. Hát, biztosan jó ötlet? (a szerk.)

Fotó: Shutterstock.com

Ne legyen olyan, mint az iskola

Amikor tábort választunk, nem csak gyerekfelügyeletet veszünk. Természetesen vannak olyan olcsó megoldások, ahol valóban inkább az a cél, hogy a gyerek biztonságban legyen. És sokszor ezek nagyon is jó táborok.

A legtöbb szülő azonban azt szeretné, ha gyermeke nyáron is fejlesztené tudását. Például nyelvet, számítástechnikát, programozást, zenét tanulna. S a táborszervezők igyekeznek is ezeket az igényeket kielégíteni. Vonzó programokkal csalogatják a nebulókat, akik sportolhatnak, tanulhatnak is. Persze egyáltalán nem biztos, hogy ők is ezt akarják, hiszen egész évben sportolnak, tanulnak.

A gyermekpszichológusok szerint az igazán jó nyári elfoglaltság a szabadság. Amikor biztonság van és semmi kényszer. Ha időre kell úszni, kézműveskedni, angol színdarabot előadni a hét végére, az a nyárra nem túl jó ötlet. Mégis a legtöbb táborban így megy. Ilyen kiírásokat olvashatunk: „A választott témád szerinti elfoglaltságok 9-kor kezdődnek, és 13.30-kor érnek véget. Komplex szakprogramokon fejlesztheted a képességeidet 5–15 fős tematikus foglalkozáson.” És ezt meg is lehet érteni, hiszen ha sok gyereket kell etetni, lefoglalni, nincs mód arra, hogy mindenki akkor keljen, akkor ebédeljen, akkor menjen lovagolni, amikor az eszébe jut. Hát akkor mi a megoldás?

Valószínűleg a legjobb, ha a szülőnek sok szabadsága van, és nyugodtan, feszültségmentesen tud együtt lenni gyerekével. Illetve a jó megoldások között dobogós helyen van a városi gyereknek a falun élő nagymama, vidékinek a fővárosi. De sajnos a mai nagymamák maguk is dolgoznak, bár többnyire hajlandóak arra, hogy akkor vegyenek ki szabadságot, amikor a legnagyobb szükség van rájuk.

(forrás: taborfigyelo.hu)

A legnépszerűbb táborok

  • a napközis táborok, melyek nem ottalvósak, rendszerint az iskola vagy valamelyik önkormányzat üzemelteti őket, szép helyeken és megfizethető áron.
  • a balatoni táborok,
  • a kalandtáborok
  • a művészeti és kézműves táborok
  • a nyelvi táborok

Árak

Eddig sem volt olcsó a gyerekeknek tábort befizetni. Idén bejárós (napközis) tábort sem nagyon lehet találni heti 40 ezer alatt. Az ottalvós táborok többsége 50 ezer körül van hetente, de van 100 ezer forint feletti táborár is.

Címkék: nyári táborok, napközis táborok, ottalvós tábor, bejárós táborok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!