A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gondold meg, és igyál!

Talán még sohasem tetted fel a kérdést, hogy miért olyan nagy baj az, ha nem iszol eleget. Persze jól tudod, hogy naponta legkevesebb 3 liter folyadékot kell elfogyasztani. Kánikulásban többet. Miként a sportolás alatt és után is megnő a folyadékveszteség, hiszen izzadsz. Tehát tudod, hogy a hidratálás fontos.

Fotó: Shutterstock.com

De vajon azt is tudod, hogy miért?

Mennyi folyadékra van szükségünk?

Egy felnőtt ember testtömegének közel 70%-át teszi ki a folyadék. Vagyis egy 70 kg-os ember szervezetében körülbelül 49 liter víz van. A víz mennyisége testünkben változik. Egy csecsemő testének 75%-a, míg egy idős ember testének 50-60 százaléka a víz. Ezért annyira fontos idős korban sokat inni. Agyunk és szívünk kb. 78%-a, a vérünk 86%-a, még csontjaink 22%-a is víz.

Már 1-2 százalékos dehidratáltság is komoly problémákat okozhat szerveink működésében. Az átlagosan ajánlott 3-4 liter víz vagy folyadék (persze nem szeszes italokra gondolunk) elfogyasztása csak egy átlagszám. A folyadékszükségletet a kor, a nem, a testösszetétel is befolyásolja. Egy nagyobb testnek többre, míg például egy vékony nőnek kevesebbre van szüksége.

Naponta kb. 2 és fél liter vizet veszítünk. A vizelettel körülbelül másfél litert, a széklettel 2 decit, az izzadással átlagosan fél litert. A folyadékegyensúly fenntartásához tehát minimum ennyi, vagyis két és fél litert kell pótolnunk. S ez a mennyiség akkor, ha kávézunk, sportolunk megerőltető fizikai munkát végzünk, akár a duplájára is nőhet.

A vízfogyasztás tehát azért fontos, mert segít megszabadulni a salakanyagoktól a vizelés, az izzadás és a bélmozgás révén, és normálisan tartja a hőmérsékletet. Keni és párnázza az ízületeket. Védi az érzékeny szöveteket.

A víz és bajaink

Fotó: Shutterstock.com

Amikor keveset iszunk, testünk átcsoportosítja a vizet a kevésbé fontos szervekből a létfontosságúakba. Ezért érezzük száraznak a bőrünket, csökkenőnek izomerőnket. Ha keveset iszunk, csontjaink törékennyé válnak, egy botlás akár bokacsontrepedéssel is járhat. Mivel szervezetünk a bőr, izom, csontok sejtjeiből elszipkázza a vizet a magasabb rendűek védelme érdekében.

Testünk arra is képes, ha nem jut elég folyadékhoz, hogy az erekben megnöveli a nyomást, így változtatva meg egyes sejtek vízleadó képességét. Ezért nő a vérnyomásunk, ha kevés folyadékot fogyasztunk. Megfelelő hidratáltság esetén a vér legnagyobb hányada víz; ha azonban nem jut elég folyadék a szervezetbe, könnyen besűrűsödik. A vérnyomás tulajdonképpen nem más, mint az erekben áramló vér nyomása az erek falára. A test normális reakciója pedig sűrűbb vér esetén a nyomás növelése.

Folyadékhiányos életmód, krónikus vízhiány esetén eleinte ingadozó, majd magas vérnyomás alakul ki. Érdekes, hogy a végtagok duzzadása, ödémásodása, bár nem tűnik első pillanatban logikusnak, mégis nem a túl sok folyadék, éppen ellenkezőleg a dehidratáltság következménye.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel az ízületek egészségének fenntartásához is. A porcok sok vizet tartalmaznak. Ha a test hidratált, az egymással szemben álló porcfelületek kényelmesen csúsznak egymáson, ha viszont nincs elég folyadék, a súrlódás miatt kialakult károsodás fájdalmat okoz.

A hidratálás bizony alaposan befolyásolja az agyműködést is. Az agysejtek zsugorodnak, ha nem jutnak vízhez, és az ingerületátvivő anyagok szállítórendszere sem működik megfelelően. Kutatások szerint a demencia és az Alzheimer-kór megjelenése is összefüggésbe hozható a folyadékhiánnyal.

A víz és a szerveink

Fotó: Shutterstock.com

A víz a nyál fő összetevője. A nyál kis mennyiségű elektrolitot, nyálkát és enzimeket is tartalmaz. Elengedhetetlen a szilárd táplálék lebontásához és a száj egészségének megőrzéséhez. A hidratáltság létfontosságú a test hőmérsékletének a fenntartásához. Tested vizet veszít az izzadással fizikai tevékenység közben és meleg környezetben. Az izzadásra azért van szükségünk, hogy hűtsük a testünket.

A vízfogyasztás keni és kipárnázza az ízületeket, a gerincvelőt és a szöveteket. Csökkenti az ízületi gyulladás lehetőségét. Segít megelőzni a székrekedést, a salakanyagok kiválasztását. Hozzájárul a fizikai teljesítmény növeléséhez. Ellentétben azzal, amit sokan hisznek. Az étkezés előtti, közbeni és utáni ivóvíz segít a szervezetnek könnyebben lebontani az elfogyasztott ételt, segít hatékonyabban megemészteni azt. Segíti a tápanyagok felszívódását, a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok feloldását.

Segít a fogyásban. Ha több vizet iszunk fogyókúra és edzés közben, az segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól. Javítja a vérben keringő oxigén mozgását. A megfelelő vízbevitel segít megőrizni a bőr hidratáltságát, és elősegítheti a kollagéntermelést. Ha keveset iszunk, nem tudunk megfelelően koncentrálni, feldolgozni az agyba kerülő új információt, s nem emlékszünk kellőképpen a régiekre sem.

Fontos

Fotó: Shutterstock.com

A megfelelő folyadékmennyiséget lehetőleg egész napra elosztva vigyük be a szervezetbe. Ha egyszerre, mondjuk, reggel megiszunk fél liter vizet, azzal nem váltjuk ki a napi folyadékpótlást. A szervezet ugyanis nem tudja megfelelőképpen tárolni a bevitt folyadékot. A napi minimum 3 liter folyadék 70 százaléka lehetőleg csapvíz vagy ásványvíz legyen. A többi folyadékot nyerhetjük a gyümölcsökből, zöldségekből, gyümölcslevekből is. Tudnunk kell azonban, hogy a legjobb forrás a víz.

forrás: webbeteg.hu

Címkék: fogyókúra, hidratálás, folyadékhiány, dehidratáltság, bőrszárazság, magas várnyomás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!