A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gondold meg, és igyál!

Talán még sohasem tetted fel a kérdést, hogy miért olyan nagy baj az, ha nem iszol eleget. Persze jól tudod, hogy naponta legkevesebb 3 liter folyadékot kell elfogyasztani. Kánikulásban többet. Miként a sportolás alatt és után is megnő a folyadékveszteség, hiszen izzadsz. Tehát tudod, hogy a hidratálás fontos.

Fotó: Shutterstock.com

De vajon azt is tudod, hogy miért?

Mennyi folyadékra van szükségünk?

Egy felnőtt ember testtömegének közel 70%-át teszi ki a folyadék. Vagyis egy 70 kg-os ember szervezetében körülbelül 49 liter víz van. A víz mennyisége testünkben változik. Egy csecsemő testének 75%-a, míg egy idős ember testének 50-60 százaléka a víz. Ezért annyira fontos idős korban sokat inni. Agyunk és szívünk kb. 78%-a, a vérünk 86%-a, még csontjaink 22%-a is víz.

Már 1-2 százalékos dehidratáltság is komoly problémákat okozhat szerveink működésében. Az átlagosan ajánlott 3-4 liter víz vagy folyadék (persze nem szeszes italokra gondolunk) elfogyasztása csak egy átlagszám. A folyadékszükségletet a kor, a nem, a testösszetétel is befolyásolja. Egy nagyobb testnek többre, míg például egy vékony nőnek kevesebbre van szüksége.

Naponta kb. 2 és fél liter vizet veszítünk. A vizelettel körülbelül másfél litert, a széklettel 2 decit, az izzadással átlagosan fél litert. A folyadékegyensúly fenntartásához tehát minimum ennyi, vagyis két és fél litert kell pótolnunk. S ez a mennyiség akkor, ha kávézunk, sportolunk megerőltető fizikai munkát végzünk, akár a duplájára is nőhet.

A vízfogyasztás tehát azért fontos, mert segít megszabadulni a salakanyagoktól a vizelés, az izzadás és a bélmozgás révén, és normálisan tartja a hőmérsékletet. Keni és párnázza az ízületeket. Védi az érzékeny szöveteket.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 10. számának 40. oldalán!)

Címkék: fogyókúra, hidratálás, folyadékhiány, dehidratáltság, bőrszárazság, magas várnyomás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!