A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Forró italok a hideg napokra

A kutatók szerint, a kávét, teát és egyéb koffeintartalmú italt fogyasztó nők körében kisebb eséllyel alakul ki a téli depresszió. Azoknak a nőknek, akik naponta két-három csésze kávét is megittak, 15 százalékkal csökkent az esélyük a melankóliára. Amikor odakint jeges szél fúj, és jönnek a mínuszok, nagyon jóleshet valamilyen finom, forró ital. Nem kell az alkohol melegítő hatására hagyatkoznunk, szesz nélkül is kellemes kombinációkat készíthetünk.

Fotó: Thinkstock

Puncs, alkohol nélkül

Bár a puncs a karácsony itala, az ünnepek után is nyugodtan elkészíthetjük. Ha cukor és alkohol nélkül, csupa gyümölcsléből és gyümölcsből készítjük, ártalmasnak sem nevezhetjük. A rengeteg gyümölccsel sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidáns hatású vegyületet vihetünk be a szervezetünkbe, ami igencsak jól jön a téli vitaminhiány ellen.

A klasszikus karácsonyi puncs egészséges változatához öntsünk össze egy pohár almalevet, egy pohár narancslevet és egy pohár áfonyalevet (a bolti, 100 százalékos is jó, de még jobb, ha frissen préseljük), és melegítsük fel, de ne forraljuk, hogy a vitaminok a lehető legkevésbé károsodjanak.

Adjunk hozzá egy körülbelül 2 cm-es, hámozott gyömbérdarabot, 2 fahéjrudat, 2 csillagánizst és 2 szem szegfűszeget. Főzzük őket együtt körülbelül 15-20 percig, majd szűrjük bögrékbe, és tálaljuk. Ha nem elég édes, egy kevés mézzel édesíthetjük.

Megfázás ellen

A hideg sajnos a meghűléses betegségeket okozó vírusokat is magával hozza. Ilyenkor gyógyító erővel bír egy csésze forró gyógytea, amelybe a vírus- és baktériumölő tulajdonságairól is ismert gyömbérből és kurkumából is bőven kerül.

Forraljunk fel egy bögre (2,5 dl) vizet, és adjunk hozzá negyed teáskanál őrölt kurkumát, valamint negyed teáskanál őrölt gyömbért (még jobb, ha friss, reszelt gyömbérgyökeret használunk). Vegyük kisebbre a lángot, és főzzük a fűszereket 10 percig. Végül szűrjük le a teát, öntsük teásbögrébe. Ha iható hőmérsékletűre hűlt, vagyis már nem tűzforró, de még kellemesen meleg, ízesítsük mézzel, és adjunk hozzá tejet, tejszínt vagy szójatejet.

Csokis kényeztetés

A forró csoki a tél legjobb kényeztetése: mindig jó szolgálatot tesz, amikor átfáztunk, nehéz napunk volt, vagy csak valamilyen édességre vágyunk. Még jobb hír, hogy a forró csoki, legalábbis ha jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokiból készül, igen egészséges is.

Tele van a szabad gyökök ártalmas hatásait visszaverő antioxidáns hatású vegyületekkel, flavonoidokkal – ezek a vegyületek pedig amellett, hogy óvnak az idő előtti öregedés látható jeleitől, az ereink egészségét is védik, s növelik az agyunk teljesítményét. Ezenkívül a forró csokoládé jól ismert hangulatjavító: serkenti a szervezetben az endorfin nevű „örömhormon” termelődését, amitől egy perc alatt megjavul a kedvünk.

A hagyományos, mexikói forró csokihoz olvasszunk fel egy pici vízzel néhány kocka jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét. Öntsük fel egy csésze tejjel, adjunk hozzá egy csipet chiliport és egy csipet fahéjat. Tálaljuk édes tejszínhabbal, és szórjuk meg a tetejét is egy pici chilivel és kevés fahéjjal.

Tea, egy kis csavarral

A téli reggelek hagyományos teájának is adhatunk egy kis csavart. Az indiaiak kedvenc, fűszeres chai teája tea tele van antioxidánsokkal. A gyömbér vírus- és baktériumölő, az emésztést is segíti. A kardamom a tibeti gyógyászat szerint szintén az emésztés támogatója, de az immunrendszert is erősíti, javítja a keringést, valamint rásegít a szervezet méregtelenítő folyamataira.

A fahéj fellép a kórokozók ellen, de a vércukorszint szabályozására is jó. A szegfűszeg fájdalomcsillapító hatású, míg a fekete bors abban segíti a szervezetet, hogy kevesebb zsírt raktározzon el.

Egy mozsárban törjünk össze két szem kardamomot, 4 szem szegfűszeget és egy darabokra tört fahéjrudat. Tegyük át egy kisebb lábosba, öntsük fel vízzel, adjunk hozzá negyed teáskanál frissen reszelt gyömbért, negyed kávéskanál fekete borsot, és forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk 5 percig kioldódni a fűszerek aromáját.

Adjunk hozzá fél csésze tejet, 1-2 evőkanál cukrot, és forraljuk fel újra. Vegyük le ismét a tűzről, és keverjünk hozzá 1-2 teáskanál fekete teát. Fedjük le, és hagyjuk hűlni 3 percig. Végül szűrjük bögrébe, és máris tálalhatjuk.

Címkék: receptek, forró italok, gyömbér, chai tea, puncs, mexikói forró csoki, gyógytea meghülésre

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!