Ez legyen a jó kamrában, a mélyhűtőben
Az ősz beköszöntével - ha akarjuk, ha nem - vissza kell térnünk a rohanós hétköznapokhoz. Mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor nincs ideje bevásárolni, ám ételt rendelni nem szeretne, vagy épp nem tud, például egy ételallergia esetén. Erre megoldás a jól felkészített éléskamra, amelynek nem kell óriásinak lennie. Megmutatjuk, milyen alapanyagok legyenek otthon mindig, hogy bármikor finom étel kerülhessen az asztalra, akár pillanatok alatt.
A régebbi építésű házakban és lakásokban még terveztek éléskamrát, ha nem is épp egy félszobányit, de legalább akkorát, ahová egy-két nagyobb polc befér. Érdemes is kihasználni ezeket a helyiségeket, és teletölteni mindenféle jóval.
Nem csak saját készítésű befőttekkel, lekvárokkal, savanyúságokkal és hasonló finomságokkal, de olyan tartós élelmiszerekkel is, amelyekből bármikor gyorsan elkészíthető valami egy hosszúra nyúlt nap végén, vagy akár váratlan vendég érkeztekor. Ha ezekből az alapanyagokból nagyobb mennyiséget vásárolunk, amikor jelentősebb kedvezményt adnak rá, még a konyhapénzen is spórolhatunk.
Tehát, jó, ha a spájzban mindig van: krumpli, vöröshagyma, fokhagyma, rizs, mák, dió, tészták, gyümölcsök és gyökérzöldségek, mint a sárgarépa, petrezselyemgyökér, valamint zeller. A hüvelyesekből a szárazbab, a sárgaborsó és a lencse is jó szolgálatot tehetnek.
A konzerveket se felejtsük el, belőlük olyanokat tartsunk otthon, amelyek nem készételek. Ugyanis ezekbe sok esetben felesleges adalékanyagokat tesznek az eltarthatóság és a jó íz megmaradásának kedvéért. Inkább válasszunk konzerv kukoricát, bármilyen fajta babot, borsót, savanyú káposztát, vagy üveges változatokat mindezekből. A tojás is sokoldalú alapanyag, így jó, ha nem hagyjuk kifogyni a készleteinket.
Az otthoni fűszerkészlet alapdarabjai a só, őrölt fekete bors, őrölt pirospaprika, majoránna, oregánó, tárkony, babérlevél, zsálya és őrölt köménymag - jó, ha mindig van otthon, bár ezeket éppen nem kell a spájzban tartani. De használhatsz fűszerkeverékeket is, de érdemes megnézni az összetevőit, hogy véletlenül se legyen köztük ízfokozó, tartósítószer, vagy egyéb oda nem való anyag.
Tanácsos még zsírt vagy növényi olajat és ecet is elraktározni. Az sem árt, ha liszt és cukor is pöffeszkedik a kamrában. Nagy előny, ha mindig van az ’almáriumban’ egy-két üveg paradicsomszósz, gyümölcslekvár és savanyúság.
Amennyiben mindezekkel feltöltötted a készleted, akkor bármikor elkészíthetsz egy krumplis tésztát, borsófőzeléket, krumplifőzeléket, rizibizit, zöldséges rizst, zöldséglevest, sárgaborsó-főzeléket, lencsefőzeléket és lencsesalátát, bablevest, mákos és diós tésztát, paradicsomlevest, paradicsomszószt, valamint tojásos nokedlit.Ugye mennyi minden? De még számtalan más étel is kihozható ezekből az alapanyagokból, ráadásul gyorsan el is készülnek.
A mélyhűtő is kiváló kamra
Óriási segítség egy nagyobb mélyhűtő is azoknak, akiknek nincs külön kamrájuk, mert ebben majdnem minden olyan tárolható, amire szükséged lehet. Például fagyasztható zöldségek: borsó, bab, kukorica, serpenyős zöldségváltozatok, gyümölcsök, de helyet kaphatnak a különböző húsok, különösen a darált hús.
Ez utóbbiból ugyanis számtalan gyorsétel elkészíthető, mint a fasírt, rakott ételek, töltött paprika, töltött káposzta, húsgolyók paradicsommártással vagy a svéd húsgolyó, netán húsgombócleves. A tőkehúsokat érdemes előre felszeletelni, pácolni és adagonként eltenni. Így még gyorsabban elkészülhet a várva várt vacsora vagy ebéd.
Ha mindig lapul a mélyhűtődben csirkecomb, csirkemell, sertéslapocka és csontos karaj, akkor bármikor összedobhatsz egy pörköltet, sült combot számos fűszerezéssel, húslevest a karajcsontból, rántott húst, frissensülteket, brassói aprópecsenyét, és még számtalan hasonló magyaros ételt. A csirkemell nagyszerű sóval és fokhagymával pirosra sütve és salátával tálalva.
Ha hagyományos kenyeret eszel, akkor egy jó minőségűt, például a kovászos változatot le is lehet fagyasztani, amely praktikus, ha felszeletelve kerül a hidegre, mert úgy jobban adagolható, és később gyorsabban fel is olvad. De zsemlét és kalácsot is simán tárolhatsz a fagyasztóban.
Amikor nincs kamra vagy spájz
A panellakások java részében egyáltalán nincs spájz, legfeljebb egy olyan beépített szekrény, amely szellőzik. Ezek is alkalmasak a tartós élelmiszerek tárolására, csak sokkal kisebb mennyiségben. Ezeket azonban szigorúan üvegben vagy zárható dobozban kell tartani, mert sajnos előfordulhat, hogy a rágcsálók megérzik az illatukat a falon lévő szellőzőlyukon keresztül. Ezek a kis bitangok akár a tizedikre is felzarándokolnak egy-egy jobb falatért – jó esetben "csak" az egerek.
Ha csak tárolószekrényed van, akkor a gyökérzöldségeket mindenképpen a hűtőben tárold. Ha már hűtő: a vaj, margarin, tejföl, sajt, joghurt, kefir sokáig eláll, így érdemes többet vásárolni belőlük, csakúgy, mint a füstölt húsokból: kolbászból, oldalasból vagy sonkából.
Mentes éléskamra
Nem ritka, hogy élelmiszer-allergiával küzd valaki a családból, vagy egyszerűen csak az egészségmegőrzés érdekében nem eszik bizonyos ételeket. Nekik még inkább érdemes az otthoni készleteket előre tervezéssel kialakítani, ugyanis a különlegesebb alapanyagokat nem lehet mindenhol beszerezni.
A mentes éléskamra tartalma attól függ, hogy milyen diéta elveit kell vagy szeretnéd követni. Érdemes azonban mentes lisztből készült száraztésztát és a megfelelő mag- és gluténmentes liszteket betárazni. Így könnyedén készíthetsz belőlük kenyereket, lepényeket, süteményeket, a tésztákból pedig gyors egytálételeket. Mindezeken túl jó, ha van mindig otthon édesítő, konzervek, különlegesebb olajok, mint például kókuszolaj vagy szőlőmagolaj.
A fagyasztó ugyanazokat tartalmazhatja, kivéve vegetáriánusok vagy vegánok esetében.
Gyors megoldás: a leggyorsabb és legegyszerűbb halas penne
Ezt a receptet mentes változatban is elkészíthetjük. Ebben az esetben használjunk gluténmentes tésztát és laktózmentes tejszínt.
Hozzávalók:
- 1 csomag penne tészta
- 2,5 dl tejszín
- 1 doboz olívaolajos tonhal vagy makrélakonzerv
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyem
- 15 dkg parmezán sajt
- 1 evőkanál vaj
Elkészítése:
- Főzzük ki a tésztát sós vízben.
- A vajat olvasszuk fel egy serpenyőben, és dobjuk rá az összezúzott fokhagymát.
- Erre tegyük rá a halkonzervet olajával együtt, és törjük össze egy villával, majd keverjük össze.
- Öntsük fel a tejszínnel, és forraljuk fel.
- Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük bele a tésztát.
- Tálaljuk forrón, és szórjuk meg bőven reszelt parmezánnal és aprított petrezselyemzölddel.
Még nincs hozzászólás