A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Érints meg, hogy élhessek!

Talán még soha nem gondoltunk bele, mert annyira természetes az, hogy bőrünk érzékenysége, a bőrünkön át a külvilágból felénk jutó információk nélkül nem tudnánk életben maradni. Az érintés, a tapintás az az érzék, amellyel bőrünk üzen nekünk a világról.

Fotó: Shutterstock.com

Hiszen bőrünk jelenti a kapcsolatot a külvilággal. Nem tudjuk kikapcsolni. Életünk minden másodpercében dönt arról, boldogok vagyunk-e, vagy szomorúak, félünk, szorongunk, vagy ellenkezőleg, magabiztos a kapcsolatunk a világgal.

A világ jó hely

A bőrünk által közvetített érzések sokkal többre használhatók, mint azt gondolnánk. Akár gyógyításra is. Az anyukák ösztönösen tudják, hogy mit kell a babával csinálni, ha nyűgös, fáradt, rossz a közérzete.

Nem véletlen, hogy ma már a szülészeteken a babákat rögtön világrajöttük után az édesanyjuk mezítelen hasára fektetik. Azért csinálják, hogy ne legyen olyan éles és elviselhetetlen a különbség a bent és kint között.

Az anyukák pontosan tudják, de legalábbis érzik, hogy a szoptatás nem csak az éhség csillapítására való. Amikor mellükre teszik a kisbabát, bőrük a baba bőrével érintkezik, és ez az érzés mindkettejüket megnyugtatja. A bepólyált, üvegből etetett gyerekek nem ismerik meg ezt a bensőséges érzést, ezért előfordulhat hogy későbbi életükben sem lesznek képesek az intimitásra.

Persze érinteni nem csak szoptatatáskor lehet. Nem csak akkor fontos. A pocakját fájlaló kicsi hátának gyengéd masszírozása, fürdéskor a babaolajjal történő gyengéd tisztítás olyan ingereket közvetít, hogy a világ jó hely, minden a legnagyobb rendben van.

A legtöbb gyerek imád mezítelenül anyjához bújni. Ezért van az, hogy a nyűgös kicsit sokszor elég testünkhöz szorítani.

Fotó: Shutterstock.com

Mi történik akkor, ha valami megzavarja az érintést?

A pszichológusok szerint az agresszió, a depresszió, sőt még az evési zavarok is összefüggésben vannak a világról a bőrünk által közvetített benyomásunkkal. Az az ember, akit csak ritkán érintenek meg, akit gyerekkorában keveset öleltek, simogattak, masszíroztak, kiszolgáltatottabbá válik a lelki nehézségekre. 

Azért van ez így, mert az ölelés, simogatás, érintés azt üzeni, hogy szeretve vagyunk. Az érintések bőrünkön át jutnak el hozzánk. Bőrünk határol el minket a külvilágtól. A milliónyi receptor életünk minden másodpercében dönt arról, hol ér véget az én, és hol kezdődik a másik. És ez már a terhesség hetedik hetében elkezdődik.

Már az első sejtek is ösztönösen meg tudják különböztetni a belső világot a külsőtől. A születés után a gyerekek a tapintás révén ismerkednek meg az élettel. Ha a csecsemőt túlságosan kevés bőringer éri, az negatív hatással lesz az agy fejlődésére, és az idegsejtek hálójának kialakulására is.

Hogy milyen fontos a simogatás, az érintés, a szoros testi kapcsolat a gyerekeknél, az azokon látszik, akik nem kapják meg: az árvaházban vagy nagyon sivár érzelmi környezetben nevelkedők sokkal lassabban növekszenek, és még az immunrendszerük is gyengébb.

Fotó: Shutterstock.com

Kérlek, ölelj át!

De az érintés fontossága, a simogatásra való vágyakozás nem múlik el felnőttkorban sem. Az érintés megnyugtat. Leginkább a lassú simogatás. Az emberek ösztönösen az optimális 40/perces frekvencián simogatnak, mindegy, hogy kisgyermeket, a szerelmüket vagy a cicájukat.

Simogatáskor az ingerek eljutnak az agyba, az érzések központjába, a limbikus rendszerbe. Ez a rendszer irányítja az oxitocin hormon kibocsátását, amely a jó közérzetért felelős. Javul a vérellátás, csökken a kortizol nevű stresszhormon szintje, nő az érzelmi kötődés, és védettnek érezzük magunkat.

És ami a legjobb benne: nemcsak az egészséges, ha simogatnak, hanem az is, ha te simogatsz! Az érintés gyógyító ereje így működik.

Azok a szülés utáni depresszióban szenvedő anyák, akik babamasszázs-tanfolyamra jártak, sokkal jobban érezték magukat a tanfolyam után, és szorosabb kapcsolatot tudtak kialakítani a gyermekükkel, mint azok, akiket nem vezettek rá a rendszeres, szeretetteljes testi kontaktus fontosságára.

Fotó: Shutterstock.com

A masszázsok dicsérete

Persze, ahogy az ember felnő, rohan, családot tart el, gyereket nevel, esetleg egyedül van, életéből fájón hiányozhat az érintés, a simogatás. Egyre kevesebbet tudunk pihenni, ellazulni. Márpedig a különféle masszázsok legtöbbször ezt a célt próbálják elérni.

Hogy tehát a test görcsei oldódjanak, ernyedjen a lélek feszültsége, és szervezetünkben elinduljanak az öngyógyító folyamatok. Ezért lenne jó időnként elmenni valamilyen kényeztető, nyugtató, lazító masszázsra. Ha megtehetjük, feltétlenül tegyük meg, mert a masszázs gyógyít.

Nem véletlen, hogy a keleti kultúrákban mindig is kiemelt fontosságú volt. Ugyanis a masszázs fájdalomcsillapító, csökkenti – különösen nőknél – a vérnyomást, javítja a figyelmet és a koncentrációt. Ezenkívül erősíti az immunrendszer fontos funkcióit is.

A kutatók e pozitív hatások legtöbbjét az érintés hatására csökkenő stresszhormonszintre vezetik vissza. Persze, a tudományos eredmények csupán azt támasztják alá, amit mi már régóta tudunk: egyszerűen csodálatos, ha simogatnak és megmasszíroznak!

A leggyakoribb masszázsfajták

  • Svéd masszázs: A technika egy testet átgyúró, az izmokat jól megmozgató, erőteljes masszázs.
  • Sportmasszázs: Célja a fáradt izmok felfrissítése, a letapadások fellazítása, izomduzzanatok enyhítése, a sérülések gyógyulása utáni rehabilitációja.
  • Talpmasszázs: A talpmasszázs legtöbbször nagyon kellemes. Ha semmi bajunk nincsen, remekül ellazít, és nagyon jó érzést okoz.
  • Thai masszázs: Ősi módszere a gyógyításnak. Az akupunktúrás pontok nyomásával a különböző testrészek nyújtásával és feszítésével éri el az eredményt.
  • Frissítő masszázs: Segít feloldani az izomba zárt feszültségeket, görcsöket. Ezek a feszültségek általában visszatérő, vagy állandó fájdalmat okoznak, különösen a gerinc, a váll, és a nyak területén.
  • Nyirokmasszázs: A nyirokpályákon keresztül a szervek, szövetek között felhalmozódott méreganyagok kiürítését célozza.

Címkék: masszázs, bőr, érintés, ölelés, simogatás, tapintás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!