A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egy kör félszáraz tó

Ha velencei-tavi biciklitúrát tervezel, most a legjobb időpontban kelsz útra. A főszezonban a tó körül nem egyszerűen nagy a bicikliforgalom, hanem szinte falat alkot a megszámlálhatatlan drótszamár. Egymásba érnek a kerekek. Ha azonban ősszel indulsz, olyan csendben-nyugalomban lesz részed, hogy meghitt kettesben érezheted magad a tóval. Hallani fogod a nádasból felröppenő madár lábának úszóhártyáiról legördülő cseppek becsapódását a vízbe. Úgy számolj, ha nem térsz le sehova, és kényelmesen bámészkodva, töprengve tekersz, három óra alatt körbeérsz. Ha ide-oda húz a kíváncsiság, egy napot is telezsúfolhatsz érdekes megfigyelnivalókkal.

Fotó: Shutterstock.com

Egy tó, két tábor

A megszállott tókerülők két táborra oszlanak, az első szerint a tavat az órajárással ellenkező, a másik szerint a megegyező irányban kell megkerülni. Alcsoportok is vannak – a déli vagy az északi parton ideálisabb-e a kört kezdeni. Mindenre rengeteg érv és tapasztalat van.

Kicsit gyakorlatiasabban nézve a kérdést, azt látjuk, hogy főszezonban autóval érkezve az őrületbe kergethet a parkolóhely-keresgélés. A tótól egyre messzebb, leginkább az északi part domblejtőin nőnek meg esélyeink arra, hogy ingyen vagy jutányos összegért hagyhassuk ott a kocsinkat.

Vonattal érkezve a déli part marad, de nem mindegy, milyen nap szállunk le róla. A vasút hősiesen küzd azért, hogy megbirkózzon a tömegigénnyel – szezonban, hétvégén G30 jelzéssel járatokat indít tágas, nagy kerékpárszállító kocsikkal, melyek egészen elfogadható árúak.

De bármikor érkezhetünk zsebre tett kézzel, minden nélkül is, mert – például – Agárdon nagyszerű biciklikölcsönző van, s munkatársa akár értünk is jön, ha valami baj történik velünk a túrán. Lehet, hogy összességében ez a legjobb megoldás. Bárhogy is van, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Budapesttől csupán 45 kilométerre található tóhoz a kerékpárkultusz és a pénzbőség évtizedei alatt sem épült bicikliút.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 9. számának 60. oldalán!)

Címkék: gárdony, velencei-tó, gárdonyi géza, pákozd, agárd, velencei-tö kerülés biciklivel, bence-hegyi kilátó, wakeboard pálya, agárdi termálfürdő

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!