A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Csak ez a sok front ne lenne!

Az orvostudomány szerint az időjárás-érzékenység nem velünk született tulajdonságunk, és életünk folyamán sem állandó. Többnyire harminc-negyven éves kor között jelentkezik, de kialakulását betegségek, műtétek is befolyásolhatják. Bár ezt kevesen tudják, előfordul, hogy idősebb korban enyhülhetnek a panaszok.

Fotó: Shutterstock.com

A tavasz és az ősz jobban megterheli az ember szervezetét, mint a nyár vagy a tél. Ősszel alkalmazkodnunk kell az egyre rövidülő, egyre hidegebb napokhoz. Tavaszra viszont szervezetünk tartalékai merülnek ki, ezért vagyunk érzékenyebbek.

Hideg, meleg, kettős front

A meteorológusok öt fő időjárási frontot, kétféle meleg, kétféle hideg és egy vegyes frontot különböztetnek meg. A hideg- és a melegfrontok közül az egyik fajta lassúbb, a másik mozgalmasabb változást hoz. Ezek eltérően hatnak az emberi szervezetre.

A klasszikus melegfront, lassan és elsősorban a magasban emelkedő hőmérséklettel köszönt be. Aki erre érzékeny, migrénes fejfájással, fáradtsággal, levertséggel, szétszórtsággal, aluszékonysággal reagál. Ilyenkor megszaporodnak a szív- és érrendszeri panaszok, növekszik az infarktus, a trombózis, a műtétek utáni vérzések veszélye.

Az ellenkező véglet az erős hidegfront, a robbanásszerűen bekövetkező lehűlés. Ezt éljük át akkor, amikor a nyári hőségben kitör a zivatar. Ilyenkor mindenki ingerlékenyebb, ideges és robbanékony.

Megszaporodnak a reumatikus panaszok, a gyomorfekélyesek rosszabbul érzik magukat, növekszik a görcshajlam, ezért a szívbetegek, az asztmások, a magas vérnyomásban szenvedők, az epilepsziások állapota romolhat, és ilyenkor megemelkedik a koraszülések száma is.

Előfordul, hogy hatásában a kétféle fronthatás keveredik, a nyugtalanság, kapkodó idegesség mellett fáradékonyság, lehangoltság tapasztalható.

Kettős vagy vegyes front esetén teljes erősséggel jelen van mindkét frontra jellemző változás. De nem törvényszerű, hogy mindegyik változás megviselje az embert. Lehet, hogy valaki a hideg- vagy melegfrontot megérzi, de a vegyes fronthatásra nem reagál.

A frontok és az ízületek

Fotó: Shutterstock.com

Az időjárás változásai kihívást jelentenek immunrendszerünk és mozgásszervi rendszerünk számára. Szervezetünk hozzászokik egy bizonyos klímához, és amikor az időjárás hirtelen megváltozik, alkalmazkodnia kell. Ez néhány embernek nehezebben megy, mint másoknak. Rájuk mondjuk, hogy frontérzékenyek.

Átlagosan minden hatodik ember érzékeny az időjárási frontok változásaira. Nem csak a hideg, meleg változásra, de a páratartalom és a légnyomás változásaira is érzékenyen reagálhat a szervezetünk. A légnyomás a minket körülvevő légkör súlya, mely gyakran csökken a rossz időjárás előtt.

Az alacsonyabb légnyomás kevésbé nyomja szervezetünket, lehetővé téve a szövetek kitágulását. A kitágult szövetek nyomást gyakorolhatnak az ízületekre, és fájdalmat okozhatnak. A légköri nyomás hirtelen változásai, például vihar előtt ízületi fájdalmat válthatnak ki. Minden 10 fokos hőmérséklet-csökkenés az ízületi gyulladásos fájdalom fokozatos növekedésével jár együtt. Ezenkívül az alacsony hőmérséklet és a csapadék is fokozhatja a fájdalmat. 

A frontok és a vérnyomás, valamint a migrén

Fotó: Shutterstock.com

A vérnyomás általában télen magasabb, nyáron alacsonyabb. Ennek az az oka, hogy az alacsony hőmérséklet miatt az erek beszűkülnek. Ez növeli a vérnyomást, mert több nyomásra van szükség ahhoz, hogy a vér a beszűkült vénákon és artériákon keresztül átjusson.

A vérnyomást az időjárási frontokon kívül a páratartalom, a légköri nyomás, a felhőzet vagy a szél hirtelen változása is befolyásolhatja. Az időjárással összefüggő vérnyomás-változások gyakrabban fordulnak elő a 65 év felettieknél.

Néhány migrénes ember is érzékenyebb az időjárás változásaira. Ennek az az oka, hogy a szélsőséges időjárási körülmények egyensúlyhiányt okozhatnak az agy vegyi anyagaiban, ami végül a migrén súlyos lüktető fájdalmához vezethet. Sok migrénes ember úgy érzi, hogy a napfény, a magas páratartalom, a szélsőséges hőség és a száraz levegő is képes nála a migrént kiváltani

A frontok és az asztmások

Az évszakok változása és a meleg időjárás súlyosbíthatja az asztmát és az allergiás tüneteket, amelyekben komoly szerepet játszik a légszennyezettség. Az asztmás roham során a tüdőbe a be- és kilépő légutak beszűkülnek, a szervezet pedig extranyákot termel. Mindkettő megnehezíti a légzést. 

Mindenkinél más kiváltó okai vannak ennek, de bizonyos típusú időjárás és évszakos változások ronthatják az asztmások állapotát. A heves viharok különleges veszélyt jelenthetnek. Az eső és a villámlás ugyanis felszaporítja a virágport, és a szokásosnál kisebb darabokra töri. A szél által terjesztve ezek a részecskék bejutnak a tüdőbe, és kiváltják a tüneteket. Ez annyira gyakori, hogy van is rá egy kifejezés: ’viharasztma’. Ha a pollen az egyik kiváltó tényező, akkor erős esőzések idején be kell zárni az ablakokat, és bent kell maradni a lakásban.

Amikor sűrűbben halljuk a szirénát

Fotó: Shutterstock.com

A mentőorvosok tapasztalata szerint melegfront esetén leggyakrabban köztéri összeesésekhez, szív- és érrendszeri betegekhez riasztják a mentőszolgálatot. Ha a szülések száma ugrik meg, egy-másfél nap múlva biztosan melegszik az idő.

Ezzel szemben a hidegre az epilepsziások reagálnak, és az idegrendszeri panaszok szaporodnak. Amikor a fülledt idő beköszönt, a közlekedési balesetek számának növekedésére lehet számítani. A mentősök tudják, ha egyik nap 30 fok fölé melegszik az idő, és éjszaka sem enyhül a hőség, másnap, harmadnap már jóval több balesetet okoznak a szokatlan melegtől kimerült vezetők.

Télen inkább a csapadékos idő okoz gondokat, az elcsúszások miatt ilyenkor a baleseti sebészek tennivalói szaporodnak meg, a mentőszolgálatnak pedig szinte megoldhatatlan gondot jelentenek a sérülésekkel és a fagyásokkal küszködő hajléktalanok.

Mi az a front tulajdonképpen?

Időjárási front ott alakul ki, ahol az áramló levegőben egymástól jelentősen eltérő levegőtömegek kerülnek igen közel egymáshoz. A hideg és meleg levegő jól elkülönül egymástól, közel fele-fele arányban. Az időjárási front az a keskeny zóna, ahol érintkezve keverednek.

Ha az örvénylő mozgás a hideg levegőt a korábban meleg levegővel borított területre hajtja, akkor hidegfrontról beszél a meteorológia. Amikor viszont a meleg levegő hódít teret a hideg rovására, az a melegfronti szakasz. A hidegfront jár általában a hevesebb időjárási jelenségekkel, záporral, zivatarral, markáns szélirány-fordulással, szélviharral. A melegfront leggyakoribb kísérője a csendes eső.

Címkék: asztma, vérnyomás, hidegfront, migrén, frontok, melegfront, kettősfront, izületek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!