A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Csak ez a sok front ne lenne!

Az orvostudomány szerint az időjárás-érzékenység nem velünk született tulajdonságunk, és életünk folyamán sem állandó. Többnyire harminc-negyven éves kor között jelentkezik, de kialakulását betegségek, műtétek is befolyásolhatják. Bár ezt kevesen tudják, előfordul, hogy idősebb korban enyhülhetnek a panaszok.

Fotó: Shutterstock.com

A tavasz és az ősz jobban megterheli az ember szervezetét, mint a nyár vagy a tél. Ősszel alkalmazkodnunk kell az egyre rövidülő, egyre hidegebb napokhoz. Tavaszra viszont szervezetünk tartalékai merülnek ki, ezért vagyunk érzékenyebbek.

Hideg, meleg, kettős front

A meteorológusok öt fő időjárási frontot, kétféle meleg, kétféle hideg és egy vegyes frontot különböztetnek meg. A hideg- és a melegfrontok közül az egyik fajta lassúbb, a másik mozgalmasabb változást hoz. Ezek eltérően hatnak az emberi szervezetre.

A klasszikus melegfront, lassan és elsősorban a magasban emelkedő hőmérséklettel köszönt be. Aki erre érzékeny, migrénes fejfájással, fáradtsággal, levertséggel, szétszórtsággal, aluszékonysággal reagál. Ilyenkor megszaporodnak a szív- és érrendszeri panaszok, növekszik az infarktus, a trombózis, a műtétek utáni vérzések veszélye.

Az ellenkező véglet az erős hidegfront, a robbanásszerűen bekövetkező lehűlés. Ezt éljük át akkor, amikor a nyári hőségben kitör a zivatar. Ilyenkor mindenki ingerlékenyebb, ideges és robbanékony.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 5. számának 42. oldalán!)

Címkék: asztma, vérnyomás, hidegfront, migrén, frontok, melegfront, kettősfront, izületek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!