A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Boszorkányok márpedig voltak?

Természetesen nem, mégis évszázadokig üldözték őket. Állítólag értettek a gyógyításhoz, csábításhoz, bájitalok készítéséhez és mindenféle varázslatokhoz. Ez pedig nem történhetett másként, gondolta a korabeli ember, mint úgy, hogy gonosz erőkkel cimboráltak. A Sátán követőinek tekintették őket. Emberből állattá vagy egyik emberi alakból a másikba változtak, éjszaka a levegőben lovagoltak titkos találkozókra és orgiákra.

Fotó: Shutterstock.com

Európában a tizennegyedik században volt az első és 1782-ben Svájcban az utolsó boszorkánykivégzés. A történészek szerint mintegy 110.000 személyt, főként nőket vádoltak meg boszorkánysággal, 40-60 ezret végeztek ki. Közülük a leghíresebbeket ismerjük csupán. Lássuk, kik voltak ők.

A francia arisztokrácia megmérgezője

Catherine Monvoisin, más néven La Voisin, Franciaországban élt az 1600-as évek közepén. Egy francia ékszerkészítő felesége volt, és teljesen hétköznapi életet élt, egészen addig, amíg a férje csődbe nem ment. Ekkor amulettkészítéssel, bájitalok keverésével kezdett el foglalkozni, és nagy hírnévre tett szert.

A La Voisin fedőnevű boszorkánynak az arisztokrácia köreiből is akadtak megrendelői. A hölgy orvosi gyakorlatot is folytatott, szüléseket vezetett és abortuszt is vállalt, bájitalokat és mérgeket kevert, jósolt és fekete miséket szervezett, ahol az ügyfelek az Ördöggel tanácskozhattak.

Egyik vezetője volt az Affaire des poisons nevű kultusznak is, amely nevében a francia arisztokrácia sok tagját ölte meg, és XIV. Lajos király megmérgezését is tervezte. Leghíresebb ügyfele Madame de Montespan, a király szeretője volt. Montespan parancsára próbálta megmérgezni a királyt hűtlensége miatt.

Az 1670-es évek végétől Franciaország a boszorkányságtól való félelem lázában égett, és sok sikeres jósnőt, bábát, javasasszonyt, köztük La Voisint is letartóztattak. Nyilvánosan elégették, miután 1680-ban elítélték boszorkányságért.

Négy férjét tette el láb alól

Fotó: Shutterstock.com

Az első nő, akit írországi boszorkányságért elítéltek, Alice Kyteler volt, aki az 1200-as évek végétől az 1300-as évek elejéig élt. Kyteler mivel csinos és okos nő volt, négyszer ment férjhez, mindig vagyonos emberekhez. Azonban furcsa módon a kiszemelt férfiak mind a négy alkalommal igencsak rövid ideig maradtak életben. S valamiképpen Alice mindig hatalmas vagyonokat örökölt.

Ez sokaknak feltűnt, ahogyan az is, hogy a házában mindenféle méregkeveréshez alkalmas porokat és kellékeket találtak. Miután negyedik férje is meghalt, gyermekei és három előző férjének gyermekei azzal vádolták, hogy mérget és varázslatot használt apjuk ellen.

Számtalan más elvetemült cselekedettel is megvádolták, többek között állatok feláldozásával, a Sátán imádásával. Egyik szolgáját, Petronella de Meath-t, asszonyáról való információk megszerzése céljából az egyházi hatóságok megkínozták. A lány a szenvedés hatására bevallotta, hogy valójában ő a boszorkány és ő avatta be a bűbájokba és méregkeverésbe úrnőjét, Kytelert. Tevékenységükért mindkettőjüket halálra ítélték, de a zárt börtönből csodával határos módon eltűntek az éjszaka leple alatt, és soha nem akadtak a nyomukra.

Agnes Waterhouse, a megtért boszorkány

Fotó: Shutterstock.com

Agnes Anglia leghíresebb boszorkánya volt. Nem is akármivel szolgált rá a hírhedtségére: az elbeszélések szerint az ördöggel cimborált, embereket átkozott meg, és a fekete mágia eszközeivel gyilkolta le ellenségeit. Fekete macskáját Sátánnak hívta, és gyakran őt küldte a kiszemelt áldozatokhoz, hogy végezzen velük.

Valószínűleg egyik haragosa vádolta meg, hogy bosszút álljon vélt vagy valós sérelme miatt. Agnes a kínzások alatt megtört, mindent beismert, amikor megvádolták őt boszorkánysággal. A tárgyaláson azzal próbálta magát megmenteni, hogy azt állította, amikor egy alkalommal végezni készült valakivel, az áldozat Istenhez intézett imáinak hatására az ereje elgyengült, és a jó erők legyőzték őt. Azóta pedig elveszítette a Sátántól kapott varázserejét, és jó útra tért.

A boszorkányságot maga mögött hagyta, és megbánta. A bíróság ennek ellenére halálra ítélte az asszonyt, aki az ítélet végrehajtása közben hangosan Istenhez fohászkodott könyörületért, de neki sem sikerült elkerülnie a halált.

Sírját ma is látogatják

Fotó: Shutterstock.com

Marie Laveau Orleans francia negyedében született 1801 körül, egy kreol anya és egy fehér apa törvénytelen lányaként. 1794 és 1881 között New Orleansban élt, és Voodoo papnőként vált ismertté. Bár keveset tudni életéről, feljegyezték, hogy tanait tömegek követték, és személye nagy tiszteletnek örvendett. A feltételezések szerint mágiája keverte a katolikus és az afrikai spirituális hagyományokat.

Foglalkozása szerint fodrász volt, és egy bordélyházat is üzemeltetett. Egy Zombi nevű kígyót melengetett a keblén, amikor jósolt, és jóslásai rendre beváltak. Bűbájokat, vagyis gyógynövényeket, olajokat, köveket, csontokat, hajat, körmöket tartalmazó tasakokat árult. Azt tartották róla, hogy hatalma volt megmenteni az elítélt foglyokat a kivégzéstől.

Halála után a St. Louis temetőben temették el, sírhelyére százak látogattak, mert azt hitték, hogy Laveau szelleme teljesíti kívánságait, ha X-et rajzolnak a sírkövén. Ma már idegenvezetővel lehet csak bemenni a temetőbe, ahol állítólagos sírja áll.

Nostradamushoz hasonlították

Ursula Southeil, ismertebb nevén Shipton anya, nagyra becsült és rettegett angol prófétanő volt az 1500-as években. A helyiek Shipton anyát rémarcként emlegették csúnyasága és torz vonásai miatt. Sokan azt hitték, hogy egy korábbi boszorkány, Agatha Southeil és az Ördög lánya.

Megjelenése ellenére Shipton anyát Anglia legnagyobb tisztánlátójának tartották, és még Nostradamushoz is hasonlították. Néhány próféciája számos eseményt és jelenséget megjövendölt. Állítólag megjósolta a spanyol armada pusztulását, a nagy pestis járványt, a londoni nagy tüzet, Mária skót királynő kivégzését, sőt még az internetet is. S természetesen a saját halála időpontját is.

Miként megjövendölte, 1561-ben meg is halt. Sok más jól ismert boszorkánnyal ellentétben természetes halállal. York külvárosában temették el. A yorkshire-i Nidd folyónál ma is megtekinthető a barlang, ahol valamikor Shipton anya fogadta vendégeit és híveit.

Salemi boszorkányok

Fotó: Shutterstock.com

1689-ben Samuel Parris, egy bostoni kereskedő, Salem falu gyülekezeti templomának pásztora lett. Salem Village-be hozta feleségét, három gyermeküket, egy unokahúgát és két rabszolgát. Parris 9 éves lánya Betty, 11 éves unokahúga Abigail Williams és barátjuk, a 12 esztendős Ann Putnam, Jr. okkultista könyveket kezdett olvasni és jóslásba kezdett.

Betty és Abigail egyre furcsábban viselkedett, rángásos rohamok törtek rájuk. Üvöltöztek, furcsa hangokat adtak ki, és azt állították, hogy valakik harapják és csípik őket. Betty és Abigail szerint megbabonázta őket egy Tituba nevű nő és a közösség két másik tagja, akik egyike sem járt rendszeresen templomba. Az eset hallatán Salem Town két bírója a faluba utazott, hogy nyilvános vizsgálatot folytasson.

A megvádolt asszonyok ártatlanságukat hangoztatták, de miután többször is megbotozták őket, elmondták a bíróknak, amit ők hallani akartak – hogy meglátogatta őket az ördög, és alkut kötött velük. Leírták a találkozásokat is a Sátánnal. A bírák azt állították, hogy több boszorkány is van a közösségben. Erre felerősödött a hisztéria. Más lányok és fiatal nők is rohamokat tapasztaltak.

A következő évben sok pert tartottak ellenük. 19 elítélt "boszorkányt" felakasztottak, és sok más gyanúsítottat bebörtönöztek. Ahogy a perek folytatódtak, a vádak Salem Village-n túl a környező közösségekre is kiterjedtek. Miután a kormányzó feleségét megvádolták, elrendelték egy új bíróság felállítását. Az új testület 1693 májusára mindenkinek megkegyelmezett, akit letartóztattak, akit boszorkánysággal vádoltak vagy gyanúsítottak, és véget ért az amerikai történelemben a nyomozások és üldöztetések sorozata.

Skóciában is voltak perek

Fotó: Shutterstock.com

Az észak-berwicki boszorkányperek az 1500-as évek végén kezdődtek Skóciában, és több mint két évig tartottak. Úgy zajlottak, mint sok boszorkányper. Egy szerencsétlen nőt változatos szörnyűségekkel addig kínoztak, például szemhéját felvarrták, hogy ne tudjon aludni, míg végül bevallotta, hogy boszorkány, és megnevezte társait, akiket szintén letartóztattak. A skóciai boszorkányperekben 70 embert vádoltak meg, és közülük sokat máglyára küldtek.

Az egész rémálom úgy kezdődött, hogy 1590 elején VI. Jakab skót király feleségül vette a dán-norvég Anne-t, aki udvarával együtt betegesen irtózott a mágiának még a gondolatától is. A királynő félelmei úrrá lettek új királyán, és miután két veszélyesen alattomos vihart éltek át Skóciába való hajóútjukon, VI. Jakab hadjáratot indított a boszorkányok ellen.

Miért? Mert arra a következtetésre jutott, hogy boszorkányok okolhatók a szörnyű viharért.

A Pendle Hill boszorkányai

Fotó: Shutterstock.com

A témával foglalkozó történészek szerint az 1612-es Pendle Hill-i akasztások okolhatók a boszorkányüldözés kirobbantásáért Angliában. Úgy kezdődött, hogy egy Alison Device nevű hölgy egy tűt kért egy John Law nevű árustól. Law elutasította a kérést, mivel varrással foglalkozott, és ez a varrótű jelentette számára a megélhetést.

Nem sokkal később az árus egyik oldala megbénult. Ezt az árus Device boszorkányságának és átkának tulajdonította. Miután Device-t megvádolta, a szerencsétlent letartoztatták, és szokás szerint addig kínozták, míg végül bevallotta, hogy egyezséget kötött az Ördöggel.

Device ezután megvádolta az Old Chattox, egy rivális család egyik tagját, hogy tőle tanulta a boszorkányság tudományát. A vádak összevissza terjedtek, és végül 19 embert tartóztattak le, s 10 embert végeztek ki boszorkányság miatt, és ez elindította a boszorkányüldözések terjedését Angliában. Pendle Hill környékét még ma is sokan felkeresik régen volt boszorkányok jeleit kutatva.

Az ördög ejtette teherbe

Merga Bien a 17. században élt jómódú német örökösnő volt. Merga a németországi Fuldában élt, egy egy meglehetősen elmaradott vidéken. Ez volt az az időszak, amikor a hithű katolikus reformátor, Balthasar von Dernbach herceg-apát 1602 és 1605 között hatalmas boszorkányüldözést rendelt el a térségben. A több mint 200 ember közül, akiket Fuldában boszorkánysággal vádoltak és kivégeztek, Mergát tartották a leghíresebbnek.

Mergan éppen visszatért a városba, miután rejtélyes ügyben a szomszédos városban járt, amikor kiderült, hogy terhes. Ez azért volt furcsa, mert 14 éve volt házas, de még soha nem fogant meg méhében gyermek. Természetes, hogy a városlakók azt hitték, hogy csak úgy eshet teherbe, ha szexel az Ördöggel!

Megvádolták, és ahogy az lenni szokott, kínzások hatására bevallotta, hogy szombatonként sátánidézést tartott. S nem csak az ördöggel hált, de korábban megölte második férjét és gyermekeit, férje munkaadóinak egyik gyermekét. Bár a kínvallatása és az ítélethozatal során már terhes volt, végül nem kegyelmeztek sem neki, sem születendő babájának, mondván, hogy az ördög gyermekét hordja a szíve alatt, és élve elégették.

Egyes hiedelmek szerint még manapság is kísért a szelleme.

Fotó: Shutterstock.com

Magyar boszorkányok

Magyarországon sokáig nem voltak nagy boszorkányperek, hiszen már István király is szigorúan szabályozta, majd Könyves Kálmán meg is tiltotta ezeket. Törvénybe iktatta, hogy márpedig "strigák", azaz boszorkányok nincsenek. Ezért, mikor Nyugaton tombolt a boszorkányüldözés, nálunk csak elvétve találunk egy-egy pert.

A magyar boszorkányperek időszaka későbbre, az 1700-as évek első felére esik. A Rákóczi-szabadságharc után ugyanis előszeretettel vádolták meg egymást az ellenségek koholt vádakkal. Az országban dúló járványok, a szegénység tovább erősítette a társadalom nyomorát, és a téves eszméknek való kiszolgáltatottságát. A bajokért pedig valakinek fizetnie kellett.

Ilyenkor jobb híján megvádolták a falvak bábáit, vajákos asszonyait, híres szépségeit. Ez alatt az öt évtized alatt mintegy 2300 boszorkányper zajlott, és minden ötödik eset halálos ítélettel zárult. A legemlékezetesebbek a szegedi boszorkányperek voltak, amelyeknek végén hat férfit és hat nőt égettek meg a Boszorkánysziget területén, köztük az akkor már 82 esztendős Rózsa Dánielt, a város leggazdagabb polgárát és egy bábaasszonyt, Kökényné Nagy Annát.

Szegeden mindenki ismerte a hirtelen haragú asszonyt, aki rettegésben tartotta a várandós asszonyokat, csúnya haragra gerjedt, ha nem őt hívták szüléshez, úgyhogy a városban egy emberként utálták a bábát. Elindult a szóbeszéd, hogy Kökényné az ördög cimborája, és még a termés is azért olyan kevés, mert a bába boszorkánykodik.

A perek során kedvelt vallatási módszer volt a vízpróba, amelynek során az összekötözött szerencsétlent a közeli folyóba vagy tóba vetették. Ha elsüllyedt ártatlan volt, ha fennmaradt, akkor bizonyítottan az ördögtől kapott segítséget. A tomboló boszorkányüldözési hullámának végül Mária Terézia vetett véget. Az uralkodónő 1758-ban azt is elrendelte, hogy az ilyen ügyek kezdete előtt tájékoztatni kell őt személyesen, és nem egyházi bíróság, hanem polgári, civil bíróságnak kell tárgyalni az ügyet.

Egy híres sír

A régészek egy észak-izraeli sírban tárták fel egy boszorkánynak hitt nő 12 000 éves holttestét, aki a történelem előtti natufi civilizációból származik. A sírban a régészek mumifikálódott állapotban 50 teljes teknőspáncélt, egy leopárd medencecsontját, egy tehén farkát, két nyestkoponyát, egy vaddisznó lábát és egy emberi lábfejet találtak.

Érdekes módon a nőt 10 nehéz kő borította, amelyek megvédték a testet a vadon élő állatoktól; néhány történész szerint a nehéz köveket arra használták, hogy a boszorkány szellemét csapdába ejtsék a sírjában.

Fotó: Wikipédia

Boszorkányvadászok

Matthew Hopkins volt a történelem egyik legeredményesebb boszorkányvadásza. Hopkins és csapata a feltételezések szerint az 1644 és 1646 között Angliában végrehajtott boszorkánykivégzések körülbelül 60%-áért felelős. Hopkins nem kínzással szedett ki vallomásokat az általa megvádolt nőkből.

Kifejlesztette saját módszereit a boszorkányok azonosítására. Alvásmegvonást használt. Valamint egy tompa késsel megszúrta a vádlottat. Ha nem vérzett, boszorkánynak tekintették. Használta a lebegés technikát is. Ennek módja az volt, hogy a vádlottat egy székhez kötözték, és a tóba dobták. Ha nem süllyedt el, akkor boszorkány volt.

Hopkins 1647-ben halt meg, valószínűleg tuberkulózisban. A szóbeszéd szerint viszont saját lebegési tesztjének vetették alá, majd boszorkányként kivégezték.

Az okkultizmust ma már nem büntetik

Ma már nincsenek boszorkányperek, sem kivégzések. Vannak viszont nem is kevesen, akik azt állítják magukról, hogy boszorkányok. Értenek a jósláshoz, rontáslevételhez, szerelmi és egyéb mágiákhoz. Sokan közülük régi, híres boszorkányok leszármazottaiként hirdetik magukat, szellemeket idéznek, és egyéb okkultista tevékenységekért kérnek és kapnak pénzt.

Mivel a tevékenység soha nem tűnt el a hosszú évszázadok során, valószínűleg van rá igény, melyet ezek az általában jó emberismerő, okos nők kielégítenek.

A Magyar Boszorkányszövetség

Ilyen is van? Bizony van, bár hivatalos honlapjukon, sem cím, sem 2005-nél későbbi bejegyzés nincsen. A Wikipédia szerint a szövetség 1986-ban alakult, kevés taglétszámmal és titkosan működött néhány évig. 

1991 nyarán a Vörös Rébék Stúdió segítségével egy nemzetközi boszorkánytalálkozót rendeztek, itt határozták el a hivatalos szervezetté alakulást. 1992. március 21-én Székesfehérváron megalakították a Magyar Boszorkányszövetség egyházat több mint 150 boszorkányhívő jelenlétével. A Fővárosi Bíróság 1992 júniusában regisztrálta is mint egyházat. De 2011 végén megszűnt egyházként létezni.

Címkék: mária terézia, boszorkányperek, boszorkányüldözés, istenítélet (a salemi boszorkányok), könyves kálmán, magyar boszorkányszövetség megszűnése, la voisin,, alice kyteler, shipton anya, okkultizmus, matthew hopkins, boszorkányvadászok, catherine monvoisin

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!