A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Bevásárlólista és frigólélektan

Ha járt már úgy, hogy szinte érintetlenül kellett kidobnia a sajtot, felvágottat a hűtőből, tudja, milyen bosszúság ez. Nemcsak azért, mert pénzt, időt és fáradságot nem kímélve gondoskodott róla, hogy a hűtő tele legyen, hanem azért is, mert értelmetlen pazarlás. De vajon tehetünk-e ellene? Valamennyit igen, ám teljesen kikerülni sajnos nem lehet.

Fotó: Thinkstock

Az első és szerintem legfontosabb szabály, hogy ne vásároljunk túl sokat. Annak, hogy az ételek tönkremennek, mielőtt elfogynának, az egyik legnyomósabb oka, hogy igényeinken felül vásárolunk: egyszerűen nincs időnk időben elfogyasztani mindent. A tudatos vásárlás és a tudatos főzés rövid és hosszú távon is kifizetődik.

Tároljunk okosan! Ismerjük ki a hűtőnket, mert – lehet hogy ezzel újat mondok? – egyáltalán nem mindegy, milyen élelmiszert melyik polcon tárolunk. A fiókok a zöldségeké és a gyümölcsöké. A legalsó polcon van a leghidegebb, általában 2 fok, ide tegyük a friss húsokat, a halat. Ez azért is praktikus, mert a levük nem csöpög a többi élelmiszerre. A tejtermék, a kész ételek és sütemények helye a középső és a felső polcon van.

ÉLET A SZAVATOSSÁGI IDŐN TÚL
Az élelmiszereken feltüntetett szavatossági időt sokan szentírásnak tekintik, és bár nem mondjuk, hogy ez helytelen gyakorlat, mégis gondolkodásra biztatnánk minden vásárlót az ügyben.

A szavatossági idő az a dátum, amelyen túl a kereskedő nem hozhatja forgalomba az árut. Ez ugyanakkor nem jelenti, hogy az étel fogyasztásra is alkalmatlan volna. Vegyünk néhány példát arra, mit mennyi ideig tarthatunk el.

Tejtermékek, sajtok: ezeknél könnyű dolgunk van, mert az érzékszerveink segítenek annak eldöntésében, ehető-e még a sajt vagy a tejföl. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a tejföl, a joghurt, a kefir felbontatlanul jóval később is kifogástalan állapotban van, mint ahogy a szavatossági ideje lejárt.

Húsok: Itt kell a legnagyobb körültekintéssel eljárnunk.1-2 napig a hűtőben biztonsággal tárolható.

Tojás: Az egyik legjobban tárolható élelmiszer, akár egy hónappal a vásárlás után sincs semmi baja, ha hűvösön tartottuk.

Zöldségek és gyümölcsök: Ezek a legbarátságosabban viselkedő élelmiszerek, ugyanis nem a szavatossági idő mutatja meg, fogyaszthatók-e, hanem az állaguk. Ha fonnyadt, penészes, szottyos az áru, semmiképp se használjuk fel!

A hűtőszekrény ajtajában lévő tárolóhelyek a legmelegebbek, ide tegyük a kevésbé romlandó dolgokat: a vajat, a mustárt, az üveges szószokat.

Ne tömjük tele a hűtőt, mert nem tud a belső térben keringeni a levegő, és nem lesz mindenütt elég hideg!

Az évszakok változásával a hőfokszabályozót használva változtassunk a hűtési hőmérsékleten!

És még egy trükk, ami elősegíti, hogy kevésbé romoljanak ránk az ételek: a frissen vásárolt holmikat tegyük a hátsó régiókba, a régebbiek legyenek szem előtt, így ezek fogynak el hamarabb, a frissebbek pedig még várhatnak a sorukra.

Már a könyökünkön jön ki, annyiszor olvastuk, mégsem használjuk igazán ezt a jó kis praktikát a pénztárcánk megóvására: járjunk bevásárlólistával! Tényleg beválik.

Sok felesleges árutól kíméljük meg magunkat, és még több időt spórolunk, mert kimarad a polcok közötti kóválygás, amikor megpróbáljuk felidézni, vajon van-e otthon elég liszt, vagy venni kell…

Nagy valószínűséggel semmi fontos nem marad ki, és nem kell másnap is sorban állnunk, amiért elfelejtettünk valamit.

Ugyanennek a praktikának egy másik variációja az online vásárlás. Dobálhatjuk a virtuális kosárba a jobbnál jobb cuccokat, érezhetjük magunkat az élet császárának, aztán pedig a „fizetés” gomb megnyomása előtt józanul és célratörően kikukázhatjuk a felesleget.

Címkék: környezettudatos, hogy hűt a frigó?, melyik polcon mit hűtsünk?, a maradék, ételek fagyasztása, szavatosság, mit jelent a szavatosság, ne dobj ki ételt

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!