Bevásárlólista és frigólélektan
Ha járt már úgy, hogy szinte érintetlenül kellett kidobnia a sajtot, felvágottat a hűtőből, tudja, milyen bosszúság ez. Nemcsak azért, mert pénzt, időt és fáradságot nem kímélve gondoskodott róla, hogy a hűtő tele legyen, hanem azért is, mert értelmetlen pazarlás. De vajon tehetünk-e ellene? Valamennyit igen, ám teljesen kikerülni sajnos nem lehet.
Az első és szerintem legfontosabb szabály, hogy ne vásároljunk túl sokat. Annak, hogy az ételek tönkremennek, mielőtt elfogynának, az egyik legnyomósabb oka, hogy igényeinken felül vásárolunk: egyszerűen nincs időnk időben elfogyasztani mindent. A tudatos vásárlás és a tudatos főzés rövid és hosszú távon is kifizetődik.
Tároljunk okosan! Ismerjük ki a hűtőnket, mert – lehet hogy ezzel újat mondok? – egyáltalán nem mindegy, milyen élelmiszert melyik polcon tárolunk. A fiókok a zöldségeké és a gyümölcsöké. A legalsó polcon van a leghidegebb, általában 2 fok, ide tegyük a friss húsokat, a halat. Ez azért is praktikus, mert a levük nem csöpög a többi élelmiszerre. A tejtermék, a kész ételek és sütemények helye a középső és a felső polcon van.
Az élelmiszereken feltüntetett szavatossági időt sokan szentírásnak tekintik, és bár nem mondjuk, hogy ez helytelen gyakorlat, mégis gondolkodásra biztatnánk minden vásárlót az ügyben.
A szavatossági idő az a dátum, amelyen túl a kereskedő nem hozhatja forgalomba az árut. Ez ugyanakkor nem jelenti, hogy az étel fogyasztásra is alkalmatlan volna. Vegyünk néhány példát arra, mit mennyi ideig tarthatunk el.
Tejtermékek, sajtok: ezeknél könnyű dolgunk van, mert az érzékszerveink segítenek annak eldöntésében, ehető-e még a sajt vagy a tejföl. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a tejföl, a joghurt, a kefir felbontatlanul jóval később is kifogástalan állapotban van, mint ahogy a szavatossági ideje lejárt.
Húsok: Itt kell a legnagyobb körültekintéssel eljárnunk.1-2 napig a hűtőben biztonsággal tárolható.
Tojás: Az egyik legjobban tárolható élelmiszer, akár egy hónappal a vásárlás után sincs semmi baja, ha hűvösön tartottuk.
Zöldségek és gyümölcsök: Ezek a legbarátságosabban viselkedő élelmiszerek, ugyanis nem a szavatossági idő mutatja meg, fogyaszthatók-e, hanem az állaguk. Ha fonnyadt, penészes, szottyos az áru, semmiképp se használjuk fel!
A hűtőszekrény ajtajában lévő tárolóhelyek a legmelegebbek, ide tegyük a kevésbé romlandó dolgokat: a vajat, a mustárt, az üveges szószokat.
Ne tömjük tele a hűtőt, mert nem tud a belső térben keringeni a levegő, és nem lesz mindenütt elég hideg!
Az évszakok változásával a hőfokszabályozót használva változtassunk a hűtési hőmérsékleten!
És még egy trükk, ami elősegíti, hogy kevésbé romoljanak ránk az ételek: a frissen vásárolt holmikat tegyük a hátsó régiókba, a régebbiek legyenek szem előtt, így ezek fogynak el hamarabb, a frissebbek pedig még várhatnak a sorukra.
Már a könyökünkön jön ki, annyiszor olvastuk, mégsem használjuk igazán ezt a jó kis praktikát a pénztárcánk megóvására: járjunk bevásárlólistával! Tényleg beválik.
Sok felesleges árutól kíméljük meg magunkat, és még több időt spórolunk, mert kimarad a polcok közötti kóválygás, amikor megpróbáljuk felidézni, vajon van-e otthon elég liszt, vagy venni kell…
Nagy valószínűséggel semmi fontos nem marad ki, és nem kell másnap is sorban állnunk, amiért elfelejtettünk valamit.
Ugyanennek a praktikának egy másik variációja az online vásárlás. Dobálhatjuk a virtuális kosárba a jobbnál jobb cuccokat, érezhetjük magunkat az élet császárának, aztán pedig a „fizetés” gomb megnyomása előtt józanul és célratörően kikukázhatjuk a felesleget.
Még nincs hozzászólás