A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az a titokzatos hipnózis

A hipnózisban nincs semmi misztikus. A hipnózis egy módosult tudatállapot, agyunk egyik működési módja, amikor a tudatos elme háttérbe szorul, a tudatalatti pedig megnyílik.

Fotó: Shutterstock.com

Ez történik, amikor a gyerek nem figyel az órán, kifele bámul az ablakon, nem is hallja, mit beszél a tanár. Ez történik velünk elalvás előtt, amikor elengedjük az aznapi történéseket, gondokat.

Ez történik akkor is, amikor egy izgalmas könyvet olvasunk, vagy éppen mélyen elmerülünk egy jó filmben, annyira, hogy nem is észleljük az idő múlását, sem a külvilágot, és ez történik imádkozás közben, a templomban is.

Tulajdonképpen mi az a hipnózis

A hipnózisról mindenki hallott már, azt azonban kevesek tudják, hogy mi is ez pontosan. A hipnózis olyan módosult, beszűkült tudatállapot, amelyben a testi működések gyengülnek, a szellemiek viszont felerősödnek. A tudattalan tartalom könnyen hozzáférhető, és befolyásolható, ezért alkalmas terápiás célokra.

A hipnózisban szuggerált szavak, üzenetek valóságos biológiai, kémiai változásokat képesek az agyi hormonokban, molekulákban, fehérjékben, receptorokban előidézni. Ezért lehetséges az, hogy a hipnózis mély hatást gyakorol az egész szervezetre, a légzés és pulzus lassítható vagy gyorsítható.

Befolyásolható a gyomornedv-kiválasztás, az izzadás, a szexuális funkciók, az anyagcsere. Módosult tudatállapotokat egyébként a hétköznapokban is gyakran átélünk. Ilyen szokottól eltérő tudatállapotban vagyunk elalvás előtti félálmunkban, elmélyült zenehallgatás, szerelmi együttlét közben.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 9. számának 22. oldalán!)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!