A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az a titokzatos hipnózis

A hipnózisban nincs semmi misztikus. A hipnózis egy módosult tudatállapot, agyunk egyik működési módja, amikor a tudatos elme háttérbe szorul, a tudatalatti pedig megnyílik.

Fotó: Shutterstock.com

Ez történik, amikor a gyerek nem figyel az órán, kifele bámul az ablakon, nem is hallja, mit beszél a tanár. Ez történik velünk elalvás előtt, amikor elengedjük az aznapi történéseket, gondokat.

Ez történik akkor is, amikor egy izgalmas könyvet olvasunk, vagy éppen mélyen elmerülünk egy jó filmben, annyira, hogy nem is észleljük az idő múlását, sem a külvilágot, és ez történik imádkozás közben, a templomban is.

Tulajdonképpen mi az a hipnózis

A hipnózisról mindenki hallott már, azt azonban kevesek tudják, hogy mi is ez pontosan. A hipnózis olyan módosult, beszűkült tudatállapot, amelyben a testi működések gyengülnek, a szellemiek viszont felerősödnek. A tudattalan tartalom könnyen hozzáférhető, és befolyásolható, ezért alkalmas terápiás célokra.

A hipnózisban szuggerált szavak, üzenetek valóságos biológiai, kémiai változásokat képesek az agyi hormonokban, molekulákban, fehérjékben, receptorokban előidézni. Ezért lehetséges az, hogy a hipnózis mély hatást gyakorol az egész szervezetre, a légzés és pulzus lassítható vagy gyorsítható.

Befolyásolható a gyomornedv-kiválasztás, az izzadás, a szexuális funkciók, az anyagcsere. Módosult tudatállapotokat egyébként a hétköznapokban is gyakran átélünk. Ilyen szokottól eltérő tudatállapotban vagyunk elalvás előtti félálmunkban, elmélyült zenehallgatás, szerelmi együttlét közben.

De drog, gyógyszer, alkohol hatására is. Az ilyen megváltozott tudatállapotot használja fel a hipnotizőr arra, hogy a megfelelő utasításokat eljuttassa, beprogramozza agyunkba.

Fotó: Shutterstock.com

Mindenki hipnotizálható?

Sok ember fél a hipnózistól, mert azt gondolja, hogy elveszíti az akaratát. Az akaratvesztés hamis hiedelmét részben Thomas Mann csempészte be a köztudatba, azt sugallva, hogy a hipnotizőrnek szinte határtalan hatalma van alanya felett, és ettől az emberek egy kicsit tartanak.

Sokan gondolják azt, hogy őket biztosan nem lehet hipnotizálni. Nekik erős akaratuk van, és nem hagyják, hogy bármiféle hatásra elveszítsék az önkontrollt. Aki ezt gondolja, bizony téved. Mindenki hipnotizálható, aki aludni tud. Bár az tény, hogy nem egyformán.

Az, hogy kit mennyire könnyen lehet hipnotizálni, nem függ sem iskolai végzettségtől, sem kortól, sem nemtől. Inkább a nyitottság és a bizalom képességétől. Ezért az orvosnak mindig, mielőtt hipnotizálni kezd, meg kell győznie betegét arról, hogy a javát akarja, és segíteni fog.

A betegnek meg kell engednie, hogy a hipnózis létrejöjjön, és az egyes szuggesztiók befogadásáról is ő dönt. De miért is ne engedné meg. A hipnoterápia egy segítő módszer. Nem hókuszpókusz, nem hatalomgyakorlás. Senkit nem lehet akarata ellenére hipnotizálni, és senkit nem lehet olyasmire rávenni hipnózis közben, amit ő nem akar.

A hipnotizőr senkit semmire nem tud rávenni, ha ő nem akarja, ha nem így lenne, akkor bemenne az első bankba, és az ügyintézővel átutaltatna a számlájára egy óriási összeget. A hipnotikus állapot roppant kellemes. Hipnózis közben elengedett, laza állapotba kerül az ember, melyben jól érzi magát.

Nem akarja kontrollálni, megfigyelni önmagát, csak a hipnotizőr hangját hallja, arra figyel. Miközben egyre mélyebbre sodródik, akár elalváskor az álomba, problémái, gondjai már nem zavarják, azok alól felszabadul. Gondolatai távol járnak, nem foglalkozik velük, szinte hagyja őket elúszni.

Minden lélegzetvétellel mélyebbre és mélyebbre süllyed a kellemes fáradtság és elnehezültség érzésébe. Miközben könnyűnek érzi magát, tisztában van azzal, ami történik, és kontrollálni tudja, mely szuggesztiókat fogadja el. Légzése nyugodt, mély és egyenletes, akárcsak alvás közben. Ez egy különleges alvás, melyben hallja a hipnotizőr hangját, arra figyel, amire kérik, és együttműködik.

Fotó: Shutterstock.com

Gyógyító hipnózis

Mivel a hipnózis mély hatást gyakorol az egész szervezetre, hipnózisban gyógyulni lehet. Le lehet szokni a dohányzásról, és csökkenteni lehet az evéskényszert is. Persze a begyulladt bölcsességfogunkat nem gyógyítja meg, törött csontunk sem forr be, mert a hipnózist elsősorban pszichoszomatikus, tehát lelki eredetű betegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra, a szorongások oldására alkalmazzák. 

Fogyás hipnózis segítségével

Segíthet a hipnózis a fogyókúrában? Igen, megfelelő szuggesztiók által. A szuggesztió olyan üzenet, amelyet a beteg nem parancsként vagy kérésként értékel, hanem befogad. A szuggesztió során gyakran ismételt állítások feltételes reflexszé alakíthatók, beépíthető a személyiségbe.

A fogyókúrás kezelés például úgy történik, hogy a megfelelő tudatállapot elérése után valamilyen kellemes képet szuggerál a hipnotizőr. Például azt mondja a betegnek, képzelje el, hogy ő most egy színes, könnyű madár, fent lebeg a felhők között. Onnan föntről minden jól látható, a lényeges elkülöníthető a lényegtelentől.

Világossá válik, hogy az evés nem az egyetlen fontos dolog a világon. Nem központi kérdés. Amikor ezentúl eszik, éppen csak annyit fog csipegetni, mint egy madár. A jó terapeuta soha nem ad direkt utasításokat, nem közöl negatív üzeneteket. Csak olyan képeket hoz a felszínre, amelyek befogadására, feldolgozására a beteg már fel van készülve. Egyszerűbb esetben egyetlen kezelés elég, néha azonban a szuggesztiót meg kell ismételni.

Színpadi hipnózis

Fotó: Shutterstock.com

A színpadi hipnózis alatt a hipnotizőr a színpadon lévő önkénteseket, akik a közönség soraiból kerültek ki, gyengéden bevezeti a hipnózis állapotába. Ebben az álomhoz hasonló állapotban az önkéntes tudatalattija követi a hipnotizőr javaslatait.

Az önkéntesek ezt a színpadi kalandot pihentetőnek és kellemesnek találják. A jelentkezők saját akaratukból működnek közre, és örömmel, boldogan mennek haza a műsor után. A nevetésnek ugyanis gyógyító hatása van.

Reinkarnációs hipnózis

A szakemberek többsége szerint, ha létezik is reinkarnációs hipnózis, annak oka valószínűleg nem az előző életekbe való átlátás, hanem az, hogy agyunkban olyan őseinktől örökölt genetikai kódok vannak, amelyek hipnózisban előhívhatók.

Vannak pszichiáterek, akik vállalnak efféle hipnózist, ha a beteg kéri, még akkor is, ha nem hisznek benne, mert úgy gondolják, hogy a múltba helyezve az emberek könnyebben beszélnek azokról a problémákról, amelyekben vergődnek.

A hipnózis azonban, mint minden, az emberi tudatba beavatkozó terápia kétélű fegyver. Ha a terápiát használó szakember nem elég felkészült, képes felnyitni zárakat, melyeken keresztül olyan régen elnyomott tudattartalmak kerülnek a felszínre, amiket nem véletlenül űztünk a felejtés birodalmába.

Ezért az ilyen technikák veszélyesek is lehetnek. Jól képzett szakember azonban képes ezeket gyógyításra használni. Az egykor felzaklató képek, emlékek felszínre kerülése és újbóli átélése ugyanis kimossa azok érzelmi tartalmát, ezáltal a továbbiakban nem okoznak tünetet, és nem akadályai a fejlődésnek.

Használói szerint ezzel a speciális relaxációs módszerrel hozzávetőleg egy óra alatt el lehet jutni egy olyan tudatállapotba, amelyben megfelelő irányítás mellett bizonyos tartalmak előhívhatók, azok átélése pedig segít a gyógyulásban.

A reinkarnációs hipnózisra fogékony emberek megoldhatatlannak tűnő problémáik, feszültségeik, testi, lelki szenvedéseik okát előző életükben vélik megtalálni. Ez az esetek többségében nincsen így.

Fotó: Shutterstock.com

Soha többé nem gyújtok rá

G. Istvánné ötvennyolc éves, szívesen nyilatkozott a Ridikülnek, de kérte, hogy nevét ne írjuk le. Az asszony hipnózisban szokott le a dohányzásról. Ráadásul egyetlen alkalom után. A cigiről azt meséli, hogy arra nem volt könnyű rászokni.

„ A városligeti műjégre jártunk korcsolyázni, ott gyújtottam rá először. Komoly hányingerem lett, szédültem, és persze nem tudtam leszívni a füstöt, mert rám tört a köhögés. De nagyon akartam már felnőtt lenni, hát addig erőltettem a dolgot, amíg sikerült.

Több mint harminc évig cigiztem, ezalatt elfüstöltem egy kisebb vagyont, és a közérzetem is egyre rosszabb lett. Próbáltam leszokni, de csak egyszer sikerült, amikor terhes lettem a kislányommal. Szülés után, a szoptatás alatt sem dohányoztam. Amint elapadt a tejem, újra rágyújtottam.

Egy kolléganőmtől hallottam először, hogy hipnózis segítségével könnyebb leszokni. Nem hittem benne igazán, de arra gondoltam adok magamnak egy esélyt. Kicsit féltem, nem tudtam, mi fog történni velem. De a doktornő olyan kedves volt, valahogy el tudta hitetni velem, hogy ez a dolog működik.

Amikor végül beültem a székbe, már nem volt bennem semmiféle szorongás. Hagytam, hogy lecsukódjon a szemem, hagytam, hogy az orvos szavai elringassanak. Olyan volt az egész, mint egy álom. Az első kezelés után még néhány cigarettát elszívtam. De már nem esett olyan jól, mint régen.

Az emlékeztető, megerősítő kezelés után pedig soha többé nem gyújtottam rá. Érdekes, hogy ez semmiféle nehézséget nem okozott nekem. Egyszerűen nem kívántam többé a cigarettát. Eleinte naponta elmondtam magamnak a doktornő által feldiktált önszuggesztiót.

Ma is emlékszem a szövegére: nyugodt vagyok, ellazultam, egyenletesen lélegzem, jól érzem magam. Nyugalom árad szét a testemben, egyre mélyebben süllyedek ebbe a jóleső érzésbe. Egyre erősödő viszolygást érzek a dohányzás iránt. Ezért mostantól nem dohányzom többé. Napról napra jobban érzem magam. Soha többé nem gyújtok rá.

Ezt a szöveget mondtam el néhány héten át, minden reggel, és ez megerősítette az elhatározást. Azóta, hogy nem dohányzom, érzem az ízeket, az illatokat, jobban alszom, frissebben ébredek. Egyszóval kicseréltek.

Fotó: Shutterstock.com

Mire jó a hipnózis?

Elsősorban pszichoszomatikus, tehát lelki eredetű betegségek gyógyítására. Fájdalomcsillapításra, a szorongások oldására.

  • A nőgyógyászatban: a fájdalmas menstruáció, krónikus alhasi problémák, lelki eredetű meddőség kezelésére, műtéti előkészítésre, a menopauza problémáira. Szülés előkészítésére, fájdalommentes szülés levezetésére.
  • A fogászatban: szorongás oldására, fájdalom és vérzés csillapítására, gyulladáscsökkentésre, a nyálelválasztás szabályozására.
  • A pszichoterápiában: szenvedélybetegségek, drog-, alkoholfüggőség, lelki eredetű súlyproblémák, anorexia, bulimia kezelésére. Szorongásos kórképek, fóbiák lelki hátterének feltárására.
  • Mozgásszervi betegségeknél: elsősorban gerincproblémák kezelésében a fájdalom csökkentésére, illetve a szervezet öngyógyító erejének fokozására.

Árthat-e a hipnózis?

Hipnózist kizárólag erre a célra kiképzett orvos, illetve pszichoterapeuta végezhet, mert csak a szakember ért ahhoz, hogy befejezze, lezárja, ha szükséges, feloldja a hipnózis által beindított lelki folyamatokat.

Hozzá nem értő kezében, illetve bizonyos meditációs technikák alkalmazásakor az önhipnózist végzők is veszélybe kerülhetnek, mert a felszínre kerülő emlékek pszichózishoz hasonló állapotot hozhatnak létre, amelyben a beteg magára marad, és nincs külső segítsége, aki képes lenne arra, hogy feloldja a hipnózis alól.

A hipnózis tehát nem azért veszélyes, mert a beteget olyan cselekvésekre késztetheti, amelyek elvégzését nem akarja, hanem azért, mert olyan képeket hozhat felszínre, amelyek befogadására, feldolgozására a beteg még nincsen felkészülve.

Mi szükséges a sikeres hipnózishoz?

  • Ellazulás
  • Felfokozott várakozás
  • Vizualizációs képesség
  • Az orvos tekintélyének elfogadása
  • Bizalom
  • Motiváció és a pozitív megerősítés ismétlése

Fotó: Shutterstock.com

Önhipnózis

Bárki, aki erősnek és magabiztosnak érzi magát, megpróbálhatja magát hipnotizálni, vagyis képes lehet önmagának adott szuggesztiók által valamely problémáján segíteni. Szakemberek azonban óvnak attól, hogy labilis érzelmi állapotban, súlyos pszichés zavarokkal küzdők kipróbálják. Teljesen egészséges emberek számára, mondjuk a cigi, vagy az evésfüggőség oldására kipróbálható.

Így járj el!

Először is készíts hangfelvételt. Olvasd fel, amit szeretnél magadnak szuggerálni, és mond el a felvételen lassan és sokszor ugyanazt egymás után. Majd feküdj le, és játszd le a felvételt. Közben próbálj meg lazítani.

Lazítsd el minden izmodat. Lazítsd el a derekadat, a hasadat, melledet, válladat, felkarodat, alkarodat, kezedet és ujjaidat. Hagyd, hogy elszálljon testedből a feszültség. Ezután lazítsd el fejbőrödet, homlokodat, arcodat, nyelvedet, álladat.

Lélegezz lassan és mélyen. Minden kilégzéskor tudatosítsd magadban, hogy a tested teljesen elernyed. Ismételd magadban, hogy az ellazuláson kívül most nincs semmi dolgod. Csak a légzésedre gondolj. Nézz felfelé a plafonra. A plafonon egyetlen pontra.

Képzeld magad egy olyan nyugodt, csendes helyre, ahol korábban nagyon szerettél lenni. Most képzelj magad elé egy lépcsősort, tíz lefelé vezető lépcsővel. Indulj el lefelé a lépcsőn, és közben számolj visszafelé tíztől egyig. Ismételd magadban: mély, nyugodt álomba merülök.

Képzeld el, hogy békésen szenderegsz. Feküdj nyugodtan, lélegezz egyenletesen. Csodálatos érzés így feküdni. Pihenj. Maradj így legalább 10 percig. Lehet, hogy mély álomba szenderülsz, de az is lehet, hogy egyszer csak úgy érzed, kipihented magad. Akkor tíztől egyig számolj.

Mire az egyhez érsz, teljesen vissza fogod szerezni az öntudatodat, friss leszel, kipihent. És a szuggesztió, melyet ismételgettél, szinte belső paranccsá válik.

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!