A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, szeptember

Szeptember az év kilencedik hónapja, ősi magyar nevén a Földanya hava 30 napból áll, neve a latin septem (hét) szóból ered, mert eredetileg ez a hónap a római naptárban a hetedik volt. Ebben a hónapban a Szűz és a Mérleg csilagjegyek szülöttei örülhetnek a köszöntéseknek.

Fotó: Shutterstock.com

Akkor, szüret!

A szüret a parasztgazdaságokban kölcsönös segítséggel végzett társas munka, a 19. század közepe előtt a földesúri szőlőkben főként robotmunka. A kisebb szőlőkben a család ma is meghívott segítőkkel szüretel, ilyenkor a tulajdonos vendégül látja a ’társakat’, a szőlőből, mustból kóstolót vihetnek haza.

Bortermő vidékeken nagyobb szabású mulatságokat, szüreti felvonulásokat rendeztek. A 16–17. században a szüret idejére a törvénykezést is beszüntették. A 19–20. század fordulóján a szüreti felvonulásokat, akárcsak az aratásiakat, miniszteri rendelettel egységesítették és szabályozták, mintául véve a 18–19. századi uradalmi szőlőmunkások szokásait.

A szüreti szokások a szőlőszedés utolsó napjához, a végzéshez kapcsolódtak: az uraság megkötözése; szüreti koszorú elkészítése; a koszorúvivők leöntése vízzel; az uraság köszöntése verses rigmusokkal; a legjobb szedők megajándékozása.

(forrás: oszk.hu/jelesnapok) 

Kezünkben a szívünk!

Fotó: Shutterstock.com

Tudtad, hogy hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések több áldozatot szednek évente, mint más betegségek és balesetek összesen? Épp ezért annyira fontos, hogy minél többen és minél többet tudjunk a megelőzési lehetőségekről, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal.

A Szív Világszövetségének (WHF) kezdeményezésére immáron 23 éve a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napja rendezvényt, amelyhez a Magyar Kardiológusok Társasága elsőként csatlakozott.

Idén a Szívünk Napja lakossági egészségmegőrző családi rendezvényt a budapesti Városligetben tartják szeptember 24-én. A nagyszabású családi, egészségmegőrző rendezvény keretében a kardiológiához kapcsolódó kiállítók, valamint interaktív és szórakoztató programok, kardiovaszkuláris szűrővizsgálatok, véradás, színpadi fellépések, szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetések is szerepelnek. 

Naptár

Fotó: Shutterstock.com

  • 1. A meteorológiai ősz kezdete
  • 11. Az öngyilkosság megelőzésének világnapja
  • 20. A gyermekek világnapja
  • 23. A csillagászati ősz kezdete
  • 24. Szívünk napja
  • 26. A tiszta hegyek napja

Címkék: szüret, szeptember, szeptemberi jeles napok, szívünk napja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!