A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, október

A naptári év tizedik hónapjában 31 napot töltünk. A hónap neve a latin octo (nyolc) szóból ered, utalva arra az időszakra, amikor a római naptárban ez volt a nyolcadik hónap. A nyelvújítók mustonosnak, a népi kalendárium Mindszent havának nevezi.

Fotó: Shutterstock.com

A hónap drágaköve a karmikus kőnek tartott opál, amely kreativitásra ösztönöz, és segít, hogy megismerjük valódi énünket. A gyógynövények közül a homoktövis, a galagonya és a kökény, az allergén növények közül pedig a pázsitfűfélék, a libatop, az üröm és a parlagfű jelenik meg nagy számban. Az időjárás egyértelműen ősziesre fordul, egyre hűvösebb reggelek és korai alkony köszönt ránk.

Szemünk a csillagokon

Fotó: Shutterstock.com

A világűr hetét október 4–10. között ünnepeljük. Az ENSZ 2000 óta tartja számon ezt ünnepet. Az első nap 1957. október 4-ére utal – ekkor indult útjára az első ember készítette szatellit, a Szputnyik I. Október 10-én, 1967-ben pedig hatályba lépett az a megállapodás, amely az űrkutatás békés felhasználásáról nyilatkozott. Ezen a héten a világon mindenütt ismeretterjesztő programokat szerveznek.

Ne feledjétek!

A nyári időszámítás vége október utolsó szombatjáról vasárnapra virradó éjszaka, hajnali 3 óra. Ekkor állítjuk vissza óráinkat Az időreform háborús idők szülötte. 1916-ban Amerikában vezették be először az alternatív – nyári – időszámítást. A praktikusnak tetsző ötletet több európai állam, így Magyarország is átvette. 

Fotó: Shutterstock.com

Naptár

  • 1. A zene világnapja
  • 6. Az aradi vértanúk emléknapja
  • 10. A lelki egészség világnapja
  • 23. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja
  • 31. A reformáció emléknapja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!