A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, október

Az év tizedik hónapja, 31 napos, a népi kalendárium Mindszent havának nevezi, a protestánsok pedig gyakran a reformáció hónapjának.

Fotó: Shutterstock.com

Megfigyelések szerint ebben a hónapban jelennek meg az első fagyos hajnalok, gyakoribbá válnak a ködfoltok, egyre korábban sötétedik, így a balesetek száma is jelentősen megnő. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

A lélekre is figyeljünk

A lelki egészség világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg, minden év október 10-én. A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte, az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott a megemlékezéshez.

Az 1948-ben alakult Lelki Egészség Világszövetség az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítésén fáradozik.

A világnap célja a figyelemfelkeltés, a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc és a lelki egészség középpontba állítása.

Októberben született...

Fotó: Fortepan / Hunyady József

Dajka Margit (1907. 10. 3. – 1986. 05. 25.)

Az egyik legnagyobb magyar művészünk gyerekszínészként kezdte pályáját, alig 15 évesen már szerződtette a Nagyváradi Színház. Magyarországi karrierje 1927 nyarán Hódmezővásárhelyen kezdődött, ahová Horváth Árpád hívta meg vendégszereplésre.

Sok évtizedes sikeres pályafutását parádés színházi és filmszerepek alkotják. A Kossuth-díjas, érdemes- és kiváló művésznek köszönhetjük többek között a Macskajáték Orbánnéját, Szinbád Majmunkáját és a feledhetetlen Bors nénit.

Dajka négyszer volt férjnél, élete legnagyobb szerelme még a halálba is követte: Lajtos Árpád felesége halálának napján öngyilkosságot követett el. Dajka világéletében kerülte a feltűnést, kizárólag tömegközlekedéssel utazott, rendszeresen vásárolt piacon és gyakran olvasgatott pesti antikváriumokban. 

Naptár

Fotó: Shutterstock.com

  • 1. A zene világnapja
  • 6. Az aradi vértanúk emléknapja
  • 15. A fehér bot nemzetközi napja
  • 16. A kenyér világnapja
  • 23. Az 1956-os forradalom ünnepe
  • 31. A reformáció emléknapja

Címkék: dajka margit, október, juhász gyula október, lajtai árpád, októberi világnapok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!