A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó november!

November

Fotó: Shutterstock.com

Hosszú, fénytelen és mégis várakozással teli hónapunk áll előttünk. Gyakorta lesznek ködös, szomorkás hangulatú, borús reggeleink, s bár sokszor sietünk majd fedett helyre jutni, azért igyekezzünk minél több időt a szabadban is tölteni.

A hétvégi kirándulós napok feltöltenek, kikapcsolnak, s ha mindezt barátainkkal, családunkkal tesszük, úgy még jobb. A népi kalendárium Szent András havának nevezi ezt a hónapot, a meteorológusok őszutóként tartják számon, a régi székely–magyar naptár pedig az enyészet havának nevezi. A Nap ebben a hónapban a Nyilas jegyébe lép.

Szent Erzsébet napja tél erejét szabja

Így tartja a mondás, amely évszázados megfigyelésen alapul. Ha ugyanis ezen a napon, azaz november 19-én Erzsébet megrázta hópendelyét, abból enyhe decemberre és kellemes télre lehetett számítani. Erzsébet az egyik leggyakoribb magyar név, Szent Erzsébet ünnepét 1670-ben vették föl a római naptárba temetésének napjára, november 19-re.

Fotó: Shutterstock.com

Novemberben született...

Kronberger Lili (1890. 11. 12.–1974. 05. 21.) a magyar sport első világbajnoka, a női műkorcsolyázás úttörője. A századforduló környékén a magyar bajnokságot csak férfiak részére írták ki, így Kronberger Lili a férfiak között nyert országos bajnokságot 1908-ban, 1909-ben és 1910-ben.

A nők részére első ízben megrendezett davosi világbajnokságon 1906-ban harmadik, 1907-ben a bécsi vb-n szintén harmadik helyezett, az azt követő négy évben azonban valamennyi világbajnokságon aranyérmet szerzett. Kodály Zoltán ösztönzésére ő volt az első, aki teljes gyakorlatát zenére mutatta be.

Naptár

  • 1. Mindenszentek napja
  • 2. Halottak napja
  • 3. A magyar tudomány napja
  • 4. Az 1956-os forradalom leverésének emléknapja
  • 13. A kedvesség világnapja
  • 14. A diabetes világnapja
  • 27. A magyar véradók napja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!