A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, augusztus!

Szép ünnepekkel teli, mégis kicsit szomorkás hónap az augusztus, hiszen azt üzeni, nemsokára vége a nyárnak. A népi kalendárium Kisasszony havának is nevezi.

Fotó: Shutterstock.com

 „Felelős lettél azért, amit megszelídítettél…”

– Mondja a Róka a Kishercegnek. Aktuálisan szép idézet ez Saint-Exupéry regényéből a Hontalan Állatok Világnapja alkalmából is. De nem csak a családok és szőrös kedvenceik szintjén értendő ez a felelősség, ez a társadalom szintjén is terhel minket.

A Hontalan Állatok Világnapja, amit augusztus 17-én tartanak idén az országban, arra hívja fel a figyelmet, hogy ne feledkezzünk meg az állatok alapvető jogairól, hogy élelmet, védelmet, biztonságot kapjanak, ne eshessenek áldozatul állatkínzóknak, kegyetlen tartásnak, láncra verésnek, éheztetésnek, verésnek vagy méltatlan életkörülményeknek.

Ezen a napon számos hazai állatvédő társaság készül valamilyen rendezvénnyel, melyeknek keretében sok állatka talál új gazdira. A világnap létrejöttét egyébként az egyik legrégebbi amerikai állatvédő társaság, az ISAR kezdeményezte 1992-ben.

Mária-ünnep

Fotó: Shutterstock.com

A katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, melyet augusztus 15-én tartanak, Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele. 431-ben az epheszoszi zsinat kihirdette, hogy Szűz Máriát megilleti az Istenszülő cím.

Mária mennybevételének története szerint Jézus anyja a földi létből testben és lélekben egyenesen a mennyei boldogságba jutott. A Bibliában így olvashatunk erről: „Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony, kinek öltözete nap volt, lába alatt a hold, fején pedig tizenkét csillagból álló korona.” (Jel. 12,1)

Az ünnepet a katolikus világban zarándoklatokkal, búcsúkkal teszik emlékezetessé. Hazánkban ide kapcsolódik a Mária-virrasztás szokása is, miszerint a napfelkeltében meg lehet látni a „Napba öltözött Boldogasszonyt”. Az egész magyar nyelvterületen él a nagyboldogasszonyi virágszentelés, virágáldás népi szokása is.

A hónap idézete

„A mindennapiságból való kikerülés meglöki az ember agyát, nem megvilágosul, ezt hagyjuk meg a metatérben utazgató ezoterikusoknak, hanem világosabban lát dolgokat és problémákat.

A bőrödön érezni a szegénységet más, mint a Spektrum tévén nézni, a moszkvai mágnások elsuhanó autóit látni más, mint olvasni róluk a hírekben, Párizs gettónegyedeiben járva pedig szinte tapinthatóvá válik, mit jelent a modern kori népvándorlás. A helyváltoztatás kizökkent a megszokott köreidből, nem csak testben, gondolkodásban is.”

Háy János

Így készül a dinnyefagyi

Hozzávalók: 
– Egy szép dinnye kimagozva
– Méz és/vagy joghurt

Elkészítése: a dinnyeszeletet kimagozzuk, lemixeljük, ha nem elég édes, mézzel vagy édesítővel meglocsoljuk. Hozzákeverjük a joghurtot, de ez nem kötelező. Jégkrémformákba, vagy ha nincs, joghurtospoharakba adagoljuk, beleállítjuk a nyeleket, és lefagyasztjuk.  

Kettéhasítják az eget

Fotó: Shutterstock.com

Ha ti nem is, de a gyerekek garantáltan szeretik nézni a vadászrepülők vérfagyasztó attrakcióit, és hallgatni a fülsiketítő dübörgésüket. A szlovákiai Szliácson most augusztus 24–25-én újra nagyszabású parádét rendeznek a katonai gépek bemutatóiból. A MIG–29 rajongói idén talán utoljára találkozhatnak öreg kedvenceikkel, mert leváltják őket az F–16-osok.

Két hétre rá az osztrák légierő rendezi meg a méltán híres AirPower repülőnapot a zeltwegi légibázison, amire az elmúlt években mintegy 300 ezren látogattak el. Kicsik, nagyok remekül szórakozhatnak a sokféle hadászati jármű bemutatóin, több veterán gépre fel is lehet mászni, bele is lehet kukkantani. 

Augusztus

  • 1. Az anyatejes táplálás világnapja
  • 9. Az állatkertek napja
  • 10. Szent Lőrinc napja
  • 15. Repülők napja
  • 16. A hontalan állatok világnapja
  • 20. Szent István államalapító és az új kenyér ünnepe
  • 29. A magyar fotográfia napja 

Címkék: hontalan állatok világnapja, vadászrepülő bemutató, dinnyefagyi, nagyboldogasszony ünnepe, augusztusi ünnepek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!