A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amit az antioxidánsokról feltétlenül tudnod kell

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei. Olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Ma már a szakemberek és a laikusok is tisztában vannak azzal, hogy a civilizált világban olyan hatások érik az emberi szervezetet, amelyek gyorsítják az öregedést, és károsan befolyásolják egészségünket. Ezeknek a hatásoknak a következménye, hogy úgynevezett szabad gyökök keletkeznek a szervezetben.

Fotó: Shutterstock.com

A szabad gyökök káros hatásait egy védelmi rendszer kordában tartja. Ha azonban ez a védelmi rendszer zavart szenved, a szabad gyökök elszaporodnak, és károsítják a DNS-t, a fehérjéket, és gyorsítják az öregedési folyamatokat.

A szabad gyökök keletkezése

A testünket alkotó molekulák rendkívül stabilak, mert páros számú elektronokból álló kötések kapcsolják össze őket. A szabad gyökök azonban páratlan elektront tartalmaznak, ezért ahol csak lehet, megpróbálják a páros állapotot újra létrehozni. Reakcióba lépnek tehát más molekulákkal, és változást okoznak azok szerkezetében. Ez a változás az esetek többségében negatív, és megváltoztatja a molekulák tulajdonságit.

A túlzott szabadgyök-képződésnek oka lehet a szervezet immunrendszerének gyengülése, az olyan környezeti ártalmak, mint a sugárzás, légszennyezettség, a túlzott alkoholfogyasztás, az ételkészítés során a túlhevített olaj, a dohányzás, de a túlságosan kimerítő testedzés is.

Ha túl sok a szervezetünkben a keringő szabad gyök, akkor testünkben gyulladásos folyamatok indulnak el. Következményük idegrendszeri zavarok, szív- és érrendszeri betegségek, szembetegségek, daganatos és tüdőbetegségek, valamint a már említett gyors öregedés.

Sok múlik a táplálkozáson 

Fotó: Shutterstock.com

A helyes táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van az egészség fenntartásában és számos betegség megelőzésében. A táplálkozás során a szervezetbe juttatott megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag biztosítja a szervezet egészséges működését.

A tápanyagok mellett ismertek egyéb összetevők is, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Ezek a növényi hatóanyagok tápanyagoknak ugyan nem tekinthetők, de hiányukban kialakulhatnak bizonyos betegségek. Ezek az úgynevezett flavonoidok.

A helyes táplálkozásnak tartalmaznia kell vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat, valamint a növényi élelmiszerekben található hatóanyagokat. A szervezetben képződő szabad gyökök és a hatástalanításukra alkalmas antioxidánsok bevitele közötti egyensúly vegyes táplálkozással valósítható meg.

A természetes táplálékból felvett antioxidánsok előnyei közül a legfontosabb, hogy a táplálékban lévő anyagok együttesen hatékonyabbak, mint a különböző étrend-kiegészítők, és fogyasztásuk nem jár semmilyen mellékhatással.

Mivel az antioxidáns vegyületek legnagyobb számban a növényi táplálékokban találhatóak, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban naponta mintegy 400-600 g zöldségnek, gyümölcsnek kell szerepelnie. A szintén magas flavonoidtartalmú vörösbor és csokoládé is beilleszthető az étrendbe. Fontos azonban, hogy vörösborból csak jó minőségűt, és csak napi max. 1-2 dl, míg a csokoládéból heti 2-3 alkalommal 30-30 g fogyasztása javasolható.

A csoki csodája

Fotó: Shutterstock.com

A kakaó és a belőle készült csokoládé többféle flavonoidot tartalmaz, az egyik fajtájának (katechin) nagy előnye, hogy jól felszívódik. Elsősorban a daganatos betegségek és egyes szív- és érrendszeri betegségek kivédésében tulajdonítanak neki szerepet.

A flavonoidok a kakaópor (nem a cukrozott!) tömegének kb. 10%-át is kitehetik. Igaz, hogy a csokoládé esetében a feldolgozás során csökken a flavonoidtartalom, de a kíméletes technológiával előállított termékekben ezek nagy része megőrizhető.

Mivel az antioxidáns flavonoidok a kakaóban találhatók, egyértelmű, hogy a magasabb kakaótartalmú, minőségi étcsokoládéban magasabb ezen vegyületek mennyisége. A tejcsokoládé is tartalmaz ilyen anyagokat, de csak kisebb mennyiségben, s egyes vizsgálatok szerint a tej csökkenti a felszívódásukat. Ebből a szempontból tehát a magas kakaótartalmú étcsokoládé a legmegfelelőbb nasink.

A vörösbor csodája

Fotó: Shutterstock.com

A Franciaországban élők között sokkal ritkábban fordul elő szív- és érrendszeri megbetegedés, mint az Egyesült Államokban vagy Angliában, holott a rizikófaktorok tekintetében hasonló a helyzet mindhárom országban.

Ennek oka a mérsékelt és jó minőségű vörösbor antioxidáns hatása. A vörösborban körülbelül hússzor annyi antioxidáns található, mint a fehérborban. A franciák pedig tudvalevőleg ebédhez és vacsorához is rendszeresen fogyasztanak kevés, de jó minőségű vörösbort.

Néhány élelmiszer kiemelkedő antioxidáns-tartalommal

Fotó: Shutterstock.com

  • Dió: a dió nemcsak omega-3 gyulladáscsökkentő zsírokban gazdag, hanem antioxidánsokban is. Kitűnő szívvédő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, jótékonyan hat agyunk egészségére is.
  • Gránátalma: a friss gránátalma nagyszerű C-vitamin-forrás, amely antioxidánsként is szolgál. Ha a gránátalma magjait eltávolítjuk a gyümölcsből, friss és könnyű nassolnivalót készíthetünk belőle.
  • Fahéj: ez az antioxidánsokban gazdag fűszer magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Ezek olyan mikrotápanyagok, amelyek lassítják a csontritkulást.
  • Szeder: a sötét színű bogyós gyümölcsök általában, a szeder és az áfonya különösen kiváló antioxidáns-forrás. 
  • Menta: magas antioxidánsszintje mellett a menta nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, egy zsírban oldódó vitamint, amely támogatja a szem egészségét.
  • Szárított fűszernövények: sok szárított fűszernövény is remek antioxidáns-forrás, köztük a szegfűszeg, a szegfűbors és az oregánó.

Címkék: oregano, antioxidáns, áfonya, füszernövények, szeder, szabadgyök

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!