A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Áldani fogsz érte!

Amióta birtokában vagyok, már tudom, hogy időnként vannak kellemetlen meglepetések az életben, de ha az áldani fogsz tészta ott lapul a mélyhűtőben, nagyobb baj nem történhet.

Fotó: Thinkstock

Káposztás
Dinszteljük meg olajon – mintha káposztás cvekedli készítenénk – fél kiló reszelt káposztát. Ahogy kell, előtte sózzuk be, és nyomkodjuk ki a levét, hogy szépen megpirulhasson. A dinsztelés vége felé egy kanálka cukorral segíthetünk a pirulásnak. Ízesítsük őrölt borssal, ha még szükséges, sóval, és hűtsük le.

A már néhány órája hűtőben pihenő tésztát nyújtsuk két milliméternyire, és halmozzunk rá egy virsli vastagságú káposztás tölteléksávot. Ezután göngyöljünk fel annyit, hogy a második réteg tészta legalább 2-3 centire fedje az elsőt, majd a hurkaszerűvé tekert rudat vágjuk kétujjnyi darabokra.

A tésztához fél kiló réteslisztet, negyed kiló margarint, egy csipet sót, fél kocka friss vagy fél zacskó szárított élesztőt morzsoljunk el, majd adjunk hozzá egy tojást, egy pohár tejfölt, és gyúrjuk addig, míg szép, sima, könnyen kezelhető tésztát kapunk. Ha kicsit ragad a kezünkhöz, toldjuk meg még egy kevés sima liszttel. Tegyük hűtőbe pár órára, akár egy egész éjszakára is.

A műveletet addig ismételjük, míg van tészta és töltelék. Tegyük tepsibe, és előmelegített sütőben süssük, amíg aranyszínű nem lesz. Ha tojással kenegetjük a sütés előtt, és kicsit meg is sózzuk a tetejét, a tölteléket pedig már előzőleg alaposan túlborsoztuk, kiváló sörkorcsolya válik belőle.

Sós variációk
Ugyanezt a tésztát megtölthetjük még darált sonkával, spenótos juhtúróval, mozzarellás paradicsommal. A töltelék sózásakor kalkuláljuk be, hogy a tészta szinte semleges ízű.

Mini calzone 
Hurka helyett calzone is lehet a dizájn. Ez úgy készül, hogy a nagy alakú pogácsaszaggatóval kerek lapokat gyártunk, a felére halmozzuk azt, amit akarunk, majd ráhajtjuk a másik felét.

Édesszájúaknak
Gesztenyemasszával és vaníliás-mazsolás túróval is tölthetjük. Ez utóbbit inkább batyuformába tegyük, így kisebb a veszélye, hogy kifolyik. Az édességnek elkészített „áldani fogsz” tetejére hintsünk porcukrot.

Mélyhűteni is lehet
Ebből az alapanyagból annyiféle süteményt készíthetünk, amennyit akarunk. Ha van mélyhűtő-kapacitásunk, inkább dupla adagot gyúrjunk, és a felét tegyük el szűkösebb napokra. Egy óra alatt felenged, addig kitalálhatjuk, mivel béleljük.

Fontos, hogy kísérletezzünk, mert „áldásos” hatását csak akkor fejti ki, ha valóban bátrak vagyunk. Érdekesség még, hogy ez a tészta élesztő nélkül is működik. Kicsit kevésbé lesz könnyű, jobban törik, de a sós hasékhoz egyenesen nagyszerű! 

Címkék: tészta, sütemény, sós sütemény, gesztenyés, túrós, káposztás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!