A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ágotának két születésnapja van

A szervátültetés még ma is szívszorító és titokzatos beavatkozás. A laikus számára maga a csoda. A szervátültetés halál helyett az életet jelenti az erre szoruló betegeknek. Ezért azoknak – mint történetünk főszereplőjének, Ágotának –, akik új szervet kaptak, két születésnapjuk van. Az igazi és a szervátültetésük napja.

Fotó: Shutterstock.com

Ágota édesanyja hét hónapos terhes volt, amikor munkába menet, az utcán összeesett. A mentő az ügyeletes kórházba szállította, ahol először azt gondolták, hogy szívinfarktusa van. A kivizsgálások azonban mást állapítottak meg. Sokkal nagyobb bajt. Az orvosok úgy határoztak, hogy világra kell segíteni a gyermekét, mert az édesanya szíve biztosan nem bírja tovább hordani magzatát.

A császármetszés jól sikerült. Ágota egészséges babaként látta meg a napvilágot. Legalábbis mindenki ezt gondolta. Senki sem tudta akkor még, hogy a kislány édesanyjától örökölt szívbetegséggel, súlyos szívizomsorvadással jött a világra. A szívelégtelenség a szívizom oly mértékű gyengülése, sorvadása, mely genetikai eredetű. Lényege, hogy a szív nem tudja megfelelően végezni azt a pumpatevékenységet, amellyel kellő mennyiségű vér juttatható a szövetekbe.

De ezt akkor még nem tudta senki. Ágota az első néhány hónapban jól, erősen szopott, szépen gyarapodott, időben megfordult, és kíváncsian tekintgetett a világba. Teljesen egészségesnek látszott, csupán egy szakorvos vette volna észre a tüneteket. Azt, hogy a kislány a kortársainál többet alszik, hamarabb elfárad. A szülei azonban mindebből semmit sem vettek észre. Ők úgy élték meg, hogy a gyerek hét hónapos korában szinte előzmények nélkül, hirtelen lett rosszul.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 5. számának 58. oldalán!)

Címkék: szívbetegség, transzplantáció, eurotransplant, szívátültetés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!