A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A vizes zsemle alkonya - különleges szendvicsek az iskolába

A legegyszerűbb tízórai, amit magával vihet a diák az iskolába: a szendvics. Ennél már csak az egyszerűbb, ha a zsebpénzéből vesz valamit az iskola büféjében. De miért ne csomagolnánk neki olyan tízórait, amelyről tudjuk, hogy pontosan mi is van benne? Számtalan remek variáció létezik belőle, és csupán egy-két praktikát kell betartani ahhoz, hogy ne valami elázott kenyérmócsing maradjon a két szalvéta közt.

A vizes zsemle nyugdíjba vonul

Nyugodtan elfeledhetjük a párizsis, rántott húsos vagy épp fasírtos zsemléket, mert eljárt felettük az idő, annak ellenére, hogy nagyon finomak még most is. Több igazán finom szendvicsalap közül választhatunk a vizes zsemle ellenében, és ezt biztosan a gyermekünk is értékelni fogja. Lehet például szendvics croissant-ból, bagelből, hamburgerzsemléből, gyökérkenyérből, de akár pitából és tortillából is. Mindegyiket megtölthetjük bármivel, amit a kis kosztosunk szeret.

Használhatunk egyszerű szeletelt toast kenyeret is, de akkor vessünk is be egy praktikát. Érdemes kontaktgrillben vagy toastsütőben megpirítani. Így sokkal finomabb lesz, és nem mellesleg nem ázik át olyan könnyen.

Mi legyen benne?

Tulajdonképpen bármit beletehetünk a szendvicsbe, amit csemeténk hajlandó megenni. Időt spórolhatunk azzal, ha felhasználjuk az előző napi maradékokat. Ilyen lehet például bármilyen sült hús, brassói aprópecsenye, pörkölt, resztelt máj, de még a lecsó is. Ezekhez nem kell más, mint egy kis vaj a szendvicsalapra, majd a hús és rá sajt, uborka vagy saláta, esetleg valamilyen csíra. A lecsóhoz ennyi sem kell, csak alaposan lecsöpögtetjük, mehet bele a szendvicsbe, és már csomagolhatjuk is.

A szalámis szendvicseket feldobhatjuk és gazdagíthatjuk avokádóval, kápia paprikával, főtt tojással, különböző sajtokkal, majonézzel és salátákkal. A sonkás szendvicsekhez elengedhetetlen a vaj, a sajt, a főtt tojás és egy kis majonéz. Egyre azonban ügyeljünk: ha paradicsomot teszünk a szendvicsbe, akkor szeleteljük a lehető legvékonyabbra. Minden esetben tegyünk a tetejére sajtot, mert így nem fogja eláztatni a szendvicsalapot.

Tonhalas szendvics

Ehhez legjobb a szeletelt toast kenyeret használni, de nem tilos sajtos stangliba vagy épp két szelet barna kenyér közé tenni sem. A kenyérszeleteket kontaktgrillben pirítsuk meg. Ezután egy tonhalkonzervet keverjünk össze 6 dkg vajjal, két evőkanál majonézzel és egy csipet sóval. Belekeverhetünk fél marék felaprított snidlinget is.

A megpirított kenyérszeletekre tegyünk zöldsalátát, majd rá a tonhalkrémet. Erre ismét egy adag zöldsaláta kerül, és végül a szendvics teteje. Gazdagíthatjuk még főtt tojáskarikákkal is, amelyet a tonhalkrém tetejére helyezhetünk.

Croissant töltve

A vajas croissant-ba sonka vagy főtt-füstölt tarja való. Ezenkívül ehhez az egyszerű szendvicshez csak egy kis vaj, zöldsaláta és hajszálvékonyra szeletelt ementáli dukál. Ennyi pont elég, hogy az egyik legfinomabb szendvicset kapja gyermekünk tízóraira. Ráadásul nagyon gyorsan el is készül.

Hamburger a hátizsákban

Mi lehetne annál menőbb, mint hamburgert vinni az iskolába? Választhatunk a szezámmagos vagy a sima kisebb és nagyobb bucik között. Vannak kész hamburgerhúsok is, de összeállítani sem nehéz feladat.

Szükséges hozzá 25 dkg darált hús, 1 kávéskanál só, egy teáskanál fokhagymapor, két csipet őrölt fekete bors. Az alap ennyi, de fűszerezhetjük tovább apróra vágott petrezselyemzölddel, némi majoránnával vagy akár két-három csipetnyi kakukkfűvel.

Amikor mindent egy tálba tettünk, és alaposan összegyúrtuk, akkor korongokat formázunk belőlük, és egy serpenyőben közepes hőmérsékletűre hevített olajon vagy zsíron aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Figyelem: a korongok kisebbek lesznek a sütés során, így érdemes egy kicsivel nagyobbat formázni, mint a zsemle mérete.

A hamburger aljára zöldsaláta, majd a hamburgerhús kerül. Erre tehetünk egy kis ketchupot és majonézt. Ezután vékony paradicsom-, majd sajtszelet következik.

Uborkás szendvics angol módra

Az angolok nagy kedvence egyszerű, mégis igen finom és remek tízórai lehet belőle. Ők fehér szendvicskenyérből készítik, és szigorúan levágják a héját. Hosszúkásra darabolják a mindkét oldalukon vajjal megkent kenyereket, amelyek közt tetemes mennyiségű uborka csücsül.

De még jobb, ha teljes kiőrlésű vagy rozsos, barna szendvicskenyeret választasz ehhez. Zöldfűszeres vagy sima vajkrémmel kend meg mindkét oldalát, és ezek közé bújtasd a felszeletelt uborkát. Vághatod háromszög alakúra is.

Csavarodjunk be!

A tortilla avagy wrap névre hallgató nagy lapos és kerek tészta több szendvicslehetőséget is rejt magában. A sajtos-sonkás az egyik legegyszerűbb. Ehhez vajjal megkenjük a tortillát, ráfektetjük a sonkaszeleteket, majd a hajszálvékony sajtszeleteket. Tehetünk bele még bármilyen csírát vagy zöldsalátát. Ezek után felcsavarjuk szorosan, mint a palacsintát, ferdén kettévágjuk, és kész is. Ezzel a módszerrel gyorsan készülnek a tízóraik, akár több főre is.

A másik és – talán – még finomabb változata a csirkés. Ehhez 25 dkg csirkemellet kisebb kockákra vagy csíkokra vágunk. Két-három evőkanálnyi zsíron vagy olajon aranybarnára pirítjuk, és megszórjuk fél teáskanál sóval, két csipet borssal.

A szendvicshez egy tortillából tölcsért formálunk, amelybe először felszeletelt zöldsalátát, vékony csíkokra vágott uborkát, főtt kukoricaszemeket teszünk. Ezt leöntjük egy-két teáskanál olyan natúr joghurttal, amelybe csipetnyi sót, csipetnyi borsot kevertünk.

Ezután mehet bele a sült csirkemell, majd egy újabb réteg saláta, uborka és kukorica. Végül ismét a sült csirkemellel zárjuk a sort. Meglocsoljuk egy kis fűszeres joghurttal, majd a végét behajtogatjuk a tortillatölcsérnek. Remekül csomagolható.

Csomagolj környezetbarát módon!

A frissen tartó fólia és a papírszalvéta kora lejárt. Helyette választhatod a BPA mentes műanyag dobozokat, amelyekbe remekül elférnek a szendvicsek is, mindenféle egyéb csomagolóanyag nélkül. Mellé egy textilszalvétát csomagolhatsz. De teheted a szendvicseket olyan – vízhatlan – textilszalvétába is, amelyet úgy alakítottak ki, hogy össze lehessen tépőzárral csomagolni, és így nem jönnek szét.

Ezeket remekül ki lehet mosni és sokáig használni. Így a környezetet is védheted.

Címkék: szendvicsek tízóraira, szalámis szendvics főtt tojással majonézzel, uborkás szendvics, szendvics croissant, tortilla szendvics, tonhalas szendvics, vizes zsemle helyett, környezetbarát csomagolás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!