A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A vágódeszka históriája

Készülhet bambuszból, műanyagból, üvegből és fából. Lehet téglalap alakú, de ma már kapható szinte bármilyen formára vágva, gravírozva vagy égetéssel díszítve. A vágódeszka eredetileg - nevéből eredően - szeletelésre és aprításra szolgál, de ma már más funkciói is vannak. Fontos tudni, hogy melyik változatot miként érdemes használni, kezelni és nem utolsósorban tisztán tartani, így előzve meg a kellemetlen fertőzéseket.

Fotó: Shutterstock.com

Az üveg

Nincs olyan konyha, amelyben ne lenne legalább egy vágódeszka. De inkább több, és többnyire különféle anyagokból készült. Így a tisztításuk és ápolásuk is különbözik. A leghigiénikusabban kezelhetők az üvegből készült darabok, ugyanis remekül fertőtleníthetők, akár mosogatógépben is moshatók. Viszonylag nehezen karcolódnak meg a használat során.

De azért nem minden fenékig tejfel, mert van egy hátrányuk is: a kések pengéi nem igazán szeretik az üveget. Vagyis ha ennél a változatnál maradsz, mindenképp legyen egy nagyon jó késéleződ is. Klopfolásra végképp nem használható – törékenysége alkalmatlanná teszi erre. 

A műanyag

A modern kor vívmánya a műanyag vágódeszka, amely már sokkal több kihívással küzd a használat során. Újkorában gyönyörű, csilivili, de néhány alkalom után meglehetősen karcos lesz, jó néhány mélyebb vágással ’díszítve’. Ezekben aztán remekül elbújhatnak a különböző baktériumok, így a tisztán tartásuk kézi sikálással nehézkes, de mosogatógéppel már hatékonyabbak lehetünk.

A felületi elszíneződéseket azonban még a legjobb mosogatógép sem képes orvosolni. Arra pedig egyáltalán nincs garancia, hogy a vágások során ne kerüljenek mikroműanyagok az ételre.

Fotó: Shutterstock.com

A bambusz

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a bambuszból készült vágódeszkák, amelyek – be kell ismerni –, nagyon mutatósak és meglehetősen tartósak. Fa társaikhoz képest kevésbé karcolódnak, és az elszíneződés is jóval kevesebb rajtuk a használat során. Ha mégis elszíneződne, akkor szórjunk rá sót, majd fél óra múlva mossuk le, és már búcsút is inthetünk a nem kívánt foltoknak.

A bambuszból készült termékeket impregnálják, így nem szívják magukba a nedvességet, ezért nem deformálódnak, és a szagokat sem ’tárolják’. Gyorsan megszáradnak, és könnyű a tisztításuk is. Mosogatógépbe azonban nem érdemes betenni.

Egyetlen probléma vetődhet fel, mégpedig a ragasztó, amivel a bambusz darabkákat összegyúrták. Érdemes odafigyelni arra, hogy ez ne formaldehides ragasztó legyen, ezért olyan helyen vásárolj ilyen terméket, ahol minden szükséges információt megkapsz a gyártásáról.

A fa mindent visz?

Fotó: Shutterstock.com

Végül, de – naná hogy – nem utolsósorban a hagyományos fa vágódeszka következik. Létezik belőle többféle, jó néhány előnnyel és hátránnyal egyaránt. Talán a legfontosabb szempont a választásnál: nem mindegy, milyen módszerrel készül a fa vágódeszka. Az egy deszkából készült változat inkább tálalásra való, mint vágásra. Ennek oka, hogy minden vágásnak megmarad a nyoma, és ez a típus könnyen forgácsolódik. Még kisebb víz hatására is deformálódik, így nehezebben alkalmazható a mindennapi használatban.

A legjobb fa vágódeszkák több darabból állnak, és ezek a darabok a rostjukkal (szaknyelven szólva bütüvel) felfelé vannak összeragasztva. Ez azért fontos, mert így sokkal ellenállóbb a felülete, kevésbé karcolódik és gyorsabban szárad, így nem is vetemedik el olyan könnyen. Valamint könnyebben is tisztítható.

A fa vágódeszka ugyanakkor némi odafigyelést és pluszgondoskodást igényel ahhoz, hogy hosszabb távon is a segítségünkre legyen. Tisztítása kizárólag langyos vízzel lehetséges, kevés mosógatószerrel. Ezután javasolt gyorsan megszárítani, eltörölgetni.

Havonta egyszer érdemes sóval beszórni és egy fél citrommal átdörzsölni. Fél óra múlva már le is mosható, majd száradás után fontos a beolajozás. Ehhez csak olyan olajok felelnek meg, amelyek nem avasodnak. Ilyen például az olívaolaj, kókuszolaj, mandulaolaj vagy a szezámolaj. A metódus: kevés olajjal dörzsöljük át, és kész is vagyunk. Amennyiben további jó illatot is szeretnénk adni a vágódeszkánknak, úgy keverjünk össze megolvasztott méhviaszt, valamint a már említett olajok egyikét egy-egy arányban, és ezzel kenjük be.

A téglalap a nyerő?

Fotó: Shutterstock.com

Legyenek bármilyen anyagból, számos formában kaphatók a vágódeszkák: a hagyományos téglalap alaktól akár a nyuszis formáig. A napi munkára praktikus téglalap alakút választani, mert azon mindenféle alapanyag kényelmesen felszeletelhető. A mérete is fontos, így ha van rá mód, legalább harminc centi széles darabot vegyünk, de egyáltalán nem bánjuk majd meg, ha ennél még nagyobbra voksolunk.

Azt is fontos tudni, hogy a biztonság kedvéért több vágódeszkát kell alkalmazni a konyhában: minimum kettőt, de az sem baj, ha ennél valamivel több van. Mindenképpen külön vágódeszka kell a nyers húsoknak, és egy teljesen másik a zöldségeknek.

Összekeverni tilos, így jól jön, ha két különböző stílusút használunk, csak ilyen módon kerülhetjük el azt, hogy a különböző baktériumok ételmérgezést okozzanak. Külön érdemes odafigyelni akkor, amikor nyers salátát készítünk. Csak már megtisztított zöldség kerüljön a vágódeszkára, ellenkező esetben szintén fennáll a fertőzés veszélye.

A vágáson túl

Fotó: Shutterstock.com

Abban minden asztalos egyetért, aki valaha készített már fa vágódeszkát, hogy bárdot használni rajtuk nem előnyös, mert a ragasztott változatok gyorsan szétesnek, s az egy darabból készültek sem maradnak így sokáig egyben. Az is biztos, hogy a húsklopfolásnak sem örülnek maradéktalanul. Ehhez a művelethez válasszunk vastagabb fából készült darabokat a biztonság érdekében.

A vágódeszkák, mindezen túl, számos más céllal is használhatók a konyhában. A fa vágódeszkák remek edényalátétek is egyben. Nem csak a forróságot nyelik el, hanem kiválóan alkalmazhatók akkor is, ha például védeni szeretnénk egy felületet a karcolástól.

Anyaguktól függetlenül nagyszerűen használhatók a már előkészített, összevágott alapanyagok tárolására, de ezen túl akár tálalhatunk is rajtuk – nagyjából bármilyen – ételt, amely nem folyik le róla. Ezekhez javasolt használni a különböző, akár vicces formájú és egy darabból készült vágódeszkákat. Különlegesen és ínycsiklandóan mutat a vágódeszkán egy komplett sajttál, sült húsok körettel együtt, szendvicsek, pizzák, de akár a polenta is. Mondjuk, őseink már feltalálták mindezt, és elnevezték fatányérosnak, de ehhez azért speciálisan faragott tálalókat használtak.

Még egy érdekesség: a hosszúkás, nyéllel egybeépített kisebb vágódeszkákat nagyanyáink galuskakészítésre használták. Ráborították a nyúlós tésztát, és késsel kis darabokat vágtak le – igen szaporán – a gőzölgő fazék fölött, s így dobták bele azokat a forró vízbe.

Egy-egy szép vágódeszka remek ajándék is lehet bármely alkalomból olyannak, aki szeret a konyhában alkotni. Manapság lehet olyan fa vágódeszkákat is kapni, amelyeken vicces idézetek vagy épp bölcseletek, netán szép motívumok vannak. Ezek kiváló esztétikai kiegészítői lehetnek a konyhának, de egy sima, igazán szép fából készült darab is betölthet ilyen szerepet.

Fényezett oldalas grill burgonyával

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 2 dl sűrű paradicsomlé
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika (füstölt, ha van)
  • 4 evőkanál méz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál majoránna
  • 2 kg burgonya
  • 3 dl olaj

 Elkészítése:

  1. Az oldalast vágjuk fel nagyobb darabokra, és a fehér hártyát távolítsuk el róla.
  2. Keverjük össze a paradicsomlevet az olaj felével (1,5 dl), mézzel, a zúzott fokhagymával, sóval, az őrölt fekete borssal, az őrölt köménnyel, a majoránnával és az őrölt pirospaprikával.
  3. A páccal alaposan kenjük be az oldalasdarabok mindkét oldalát, és hagyjuk pihenni a hűtőben néhány órát. A legjobb, ha egy éjszakán át pácolódik. A maradék pácot tegyük félre.
  4. A pácolódás után 180 fokos sütőben kezdjük sütni, lefedve.
  5. Másfél órányi sütés után fordítsuk meg az oldalasokat, és süssük újabb 30 percig.
  6. Az utolsó 10 percben kenjük meg ismét az oldalasokat a maradék páccal, és fedő nélkül süssük készre.
  7. A burgonyákat egy alapos mosás után vágjuk félbe, és főzzük sós vízben félpuhára.
  8. Szűrjük le, majd kenjük meg fokhagymás olajjal.
  9. Asztali grillen vagy grillserpenyőben süssük meg a vágott felét. Sütés után sózzuk meg ízlés szerint.

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!