A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A szíve és a lelke van a kódexekben

Szalai Katalin kódexkészítő. Munkái nem évszázadokkal ezelőtt készültek, hanem itt és most, a jelenben. Mert ahogy mondja, manapság reneszánszukat élik a hihetetlen összetett munkát igénylő művészi alkotások.

Szalai Katalin
Fotó: Fejér Gábor

Nemrégiben kettős jubileumot ünnepelt: hatvanadik születésnapját és kódexírói munkásságának 25 éves évfordulóját. Hogyan lesz az ember kódexkészítő a mai digitalizált világban, ahol a könyvek szerepe is kezd háttérbe szorulni?

– Leginkább némi szerencsével és a sors különös játékával. Még 1994-ben találtam egy újsághirdetést, melyben kódexkészítőket kerestek Budapest Aranykönyvének elkészítéséhez. Külföldön ekkor már hagyománya volt az aranykönyveknek, melyek patinás cégek és városok történetét mesélik el egy kódexben. 

Mivel a kirakatrendező- és dekoratőriskolában rajzot, grafikát, művészettörténetet, betűírást is tanultam, ezért úgy éreztem, nem áll tőlem messze a kódexírás, és mivel érdekelt a felhívás, jelentkeztem erre a munkára. Velem együtt hat grafikust választottak ki, így ez lett az első kódexem.

A munka annyira megtetszett, hogy elhatároztam, ezután ezzel szeretnék foglalkozni. Azóta írok és festek megrendelésre, de a magam örömére is családtörténeti és várostörténeti kódexeket, okleveleket, naptárakat, festek családfákat, családi címereket.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 2. számának 54. oldalán!)

Címkék: családfa, kódexkészítő, családi címerek, oklevelek, budapest naptár, magyarország naptár, kézműves munka

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!