A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A szegények krumplija, ma már a reformétrend királya

Régen, nagymamáink idejében a szegények eledele volt, ma már inkább az egészségtudatos ételekhez használják. Kissé elfeledett növény, pedig igazán hasznos, és a termesztése sok teendőt nem kíván. Kiváló alternatívája a burgonyának: ez a csicsóka.

Fotó: Shutterstock.com

A csicsóka meglehetősen szerény növény, és valahogy a marketingje is az. Így nem csoda, ha beelőzte népszerűségben az édesburgonya. Pedig a csicsóka nagyon egészséges, rengeteg hasznos tápanyag van benne a szervezetünk számára.

Vegánoknak kötelező

Bővelkedik magnéziumban, kalciumban, foszforban, cinkben, káliumban és béta-karotinban. Van benne C-, B1 és B2-vitamin. Fontos róla tudni azt is, hogy hatféle esszenciális zsírsavat tartalmaz, vagyis pótolja az állati fehérjét. Így a vegán konyha kiváló alapanyaga lehet. Mindezen túl rostdús, mégpedig az inulin elnevezésű folyékony rostot tartalmazza nagy mennyiségben. Ettől van édeskés íze a csicsókának. Az inulin pedig csodákat tehet a beleinkkel, ugyanis tápanyaga jó a bélbaktériumoknak. Segíthet emésztési panaszok esetén, és helyreállítja a felborult bélflórát.

Annyit viszont érdemes megjegyezni még róla, hogy elsőre érdemes kisebb mennyiséget megenni a csicsókából. Nagy mennyiségben ugyanis az inulin puffasztó hatású lehet, és ez a jelenség társaságban vagy munkahelyen igen kellemetlen meglepetést okozhat. Ugyanakkor vannak olyanok, akiknek nagyobb mennyiségben sem okoz problémát.

Pótolja a burgonyát

Csicsókával a hagyományos krumpli teljesen kiváltható az étrendünkből. Bármilyen ételt el lehet belőle készíteni, amelyet a burgonyából. A pürétől a sült hasábig, de akár főzeléket vagy rakottat is. De nemcsak önmagában használhatjuk, hanem különböző zöldséges ragukhoz is. Reszelhetjük nyersen salátákba, de sütve vagy főzve is kiváló íze van. Kissé édeskés, de sokkal kevésbé, mint az édesburgonya. Mivel nincs benne keményítő, gyorsabban megpuhul.

Elsősorban piacokon vásárolhatsz belőle, de egy-két szupermarketben is előfordul. Általában sárgás-barnás a héja, de előfordul lilás árnyalatú is. Igénytelen növény, nem kell vele sokat foglalkozni, szinte kiirthatatlan. Ha van kerted, érdemes a kerítés mellé eltemetni néhány gumót, és ősszel már egy nagy kosárnyit szüretelhetsz. Mi több, akár egész télen szedhetsz belőle, mert egész jól bírja a hideget is. Virágával pedig akár a kerted dísze is lehet.

Petrezselymes csicsóka

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 1 kg csicsóka, 1 csokor petrezselyem, só, 3-4 evőkanál zsír a sütéshez.

Elkészítése: Sikáljuk meg alaposan körömkefével a csicsókákat, vágjuk kisebb kockákra. Forrósítsuk fel a zsírt egy serpenyőben. Dobjuk rá a csicsókakockákat, és süssük addig, amíg belül puha, kívül pedig ropogós lesz. Szórjuk rá az apróra vágott petrezselymet, majd sózzuk meg. Önmagában is laktató fogás, de köretként is kiváló.

Krémleves

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: 0,5 kg csicsóka, 2 evőkanál olívaolaj, 1-1,5 liter húsleves, só, bors ízlés szerint.

Elkészítése: A megmosott és felkockázott csicsókát dobjuk a megforrósított olajra, majd szórjunk rá csipetnyi sót, egy kis borsot, és így, fedő alatt pároljuk meg. Amikor már félpuha, öntsük rá a húslevest. Főzzük addig, amíg teljesen megpuhul a csicsóka, végül botmixerrel pürésítsük. Tálalhatjuk fokhagymás krutonnal, tejszínnel vagy akár reszelt parmezánsajttal is.

Egészséges ropogtatnivaló

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók: csicsóka, só, olaj a sütéshez.

Elkészítése: A megtisztított csicsókát uborkaszeletelőn gyaluljuk le. Bő, forró olajban süssük pirosra. Egyszerre ne tegyünk sok csicsókakarikát az olajba, mert gyorsan kihűl, és nem lesz ropogós a végeredmény. Szedjük ki papírtörlőre, majd szórjuk meg sóval. Megszórhatjuk zöldfűszerekkel vagy őrölt pirospaprikával is.

Címkék: csicsóka, csicsókakrémleves, petrezselymes csicsóka, burgonya helyett

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!