A spenót is lehet ínycsiklandó!
Rendben van, elfogadjuk, hogy sokan nem szeretik a spenótfőzeléket. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy teljesen távol tartsuk magunkat ettől az egészséges zöldségtől, ami olyan kitartóan hívogat minket a piacokon.
SPENÓTSALÁTA EPERREL ÉS FETÁVAL
Eperszezonban keresve sem találhatnánk kellemesebb társaságot a spenótnak, a hatást pedig egy darabka fetával koronázhatjuk meg.
Hozzávalók: 40 dkg spenót, 30 dkg eper, 10 dkg feta sajt, 5 dkg mandulaforgács vagy pár szem dió, 1,5 dl extra szűz olívaolaj, 0,6 dl balzsamecet. 1 evőkanál méz
1 teáskanál mustár, só
Elkészítés: Az olajat, a balzsamecetet, a mézet, a mustárt és egy csipet sót jól záródó befőttesüvegbe tesszük, majd alaposan összerázzuk. Ezzel el is készült az öntet. A megmosott, leszárított spenótot tálba rakjuk, hozzáadjuk a félbe vágott epret, rámorzsoljuk a fetát, meglocsoljuk az öntettel. Megszórjuk a mandulaforgáccsal, és már kész is.
TÚRÓS-SPENÓTOS LASAGNE
A paradicsomos változat mellett ez is klasszikus ízpárosítás. Fűszerezzük erőteljesen, mert a túró jellegtelen íze ezt igencsak megkívánja.
Hozzávalók: 1 csomag lasagne tészta, 60 dkg friss spenót, 30 dkg tehéntúró, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj, 6 dkg liszt, 6 dl tej, 10 dkg reszelt parmezán, 2 dl tejföl, 1 teáskanál olaj, só, bors
Elkészítés: A spenótot megmossuk, leszárazzuk, a nedves leveleket víz hozzáadása nélkül puhára pároljuk, majd kihűtjük. Kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. Hozzáadjuk a túrót, a sót, a borsot, két gerezd összetört fokhagymát, és homogén masszát keverünk belőle.
Elkészítjük a besamelt – a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, nem pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, sózzuk. Folyamatos keverés közben felfőzzük a mártást, adunk neki 5-6 percet, majd beletesszük a parmezán felét.
Egy tűzálló tál alját kissé kiolajozzuk, belerakosgatjuk az első réteg száraz lasagnelapot, megkenjük túrós-spenótos krémmel, leöntjük a sajtos besamellel, majd újra tészta, újra túrókrém, újra besamel, végül az utolsó réteg tészta is rákerül. Ha a besamel elfogyott, tejföllel kenjük meg a legfelső tésztalapot, megszórjuk a maradék sajttal, majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
SPENÓTOS TAGLIATELLE
Harsogóan zöld, tele ízekkel, ráadásul szűk félóra alatt elkészül.
Hozzávalók: 30 dkg tagliatelle tészta, 20 dkg friss vagy fagyasztott borsó, 20 dkg spenót, 1 citrom. A pestóhoz: 5 dkg fenyőmag, 2 dl olívaolaj, egy nagy marék friss bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, só
Elkészítés: Tegyük robotgépbe az előzőleg kissé megpirított fenyőmagot, bazsalikomot, fokhagymát, fél citrom levét és héját, egy kevés sót, és készítsünk belőle mártást. Főzzük ki a tésztát, tegyük az edénybe a borsót is. Ha frisset használunk, tegyük ezt a főzés elején, ha fagyasztottat, akkor elég félidőben.
Szűrjük le a tésztát és a borsót, majd tegyük egy serpenyőbe, öntsük rá a pestót, szórjuk rá a spenótot, és melegítsük össze az egészet. Végül permetezzünk rá még egy kis citromlevet, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Még nincs hozzászólás