A piac konyhája
A Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin közös kezdeményezése sikeresnek bizonyul, hiszen szeptember végén már a második alkalommal rendezték meg A piac konyhája elnevezésű konferenciát. A rendezvényen többek között Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának tagja és Vinkó József főszerkesztő a Magyar Márka tanúsítványrendszer bevezetésének lehetőségéről beszélt.
A konferencia – amelynek háziasszonya a hazai gasztrosajtó jeles képviselője, Borbás Marcsi volt – továbbra is a hazai minőségi termelők, tenyésztők és a szakácsok, séfek, pékmesterek, illetve cukrászok közötti kapcsolatokat, együttműködésüket szeretné előremozdítani.
Az esemény jelentőségét dr. Nagy István agrárminiszter jelenléte is emelte, aki minden olyan kezdeményezést üdvözölt, amelyik a hazai gasztronómia szereplői, így a magyar emberek javára válik.
Mint mondta, a magyar gasztronómia megújulásához, forradalmához az a felismerés vezetett, hogy a hazai alapanyagnál jobbat nem tud találni.
Emellett a fejlődés jó példájaként említette a termelői piacok elszaporodását, melyekből már 288 működik országszerte, illetve fontos szegmensnek tartja a „bölcsész”-tanyákat, ahol a városból vidékre költöző és gazdálkodásba kezdő emberek tevékenykednek, akik újra bevezették a köztudatba a kézműves élelmiszer fogalmát.
Semperger-Sommariva Kinga az úgynevezett „Nulla kilométeres” olasz konyhákról számolt be, melyek lényege, hogy az alapanyagok beszerzésére a lehető legkevesebb idő mellett a legkevesebb távolságot kelljen megtenni.
Olyan együttműködési rendszereket is bemutatott, ahol éttermek, bortermelők, sajtkészítők, zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint állattenyésztők regionális szinten dolgoznak össze,
A SVÉT elnöke, Ruprecht László séf folytatta az előadások sorát, aki "A piac konyhája" tavalyi indulása óta elért eredményekről beszélt. Legfontosabbnak a svétasztal.hu honlap elindulását tartja, ahol könnyűszerrel egymásra találnak a vendéglátók és a termelők.
Az árukapcsolások megkönnyítését is segíti ez a weblap, ám a séf szerint a legfontosabb, hogy kiváló minőségű hazai áruk jussanak el az itthoni éttermekbe és a magyar családok konyhájára.
Horvát Boldizsár, a Csoroszlya farmról tartott remek bemutatót, a „Farm to table” mozgalomról, az általa vezetett gazdaság működését, felépítését ismertetve. Kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a séfekkel szoros és állandó viszonyt ápoljanak a gazdák, hiszen csak így lehet hosszú távon, előremutatóan tervezni.
Bertényi Gábor, az Agri Kult munkatársa a vidékfejlesztés és a nagyvárosi gasztronómia elválaszthatatlan és egymásra utalt kapcsolatát mutatta be számos hazai példával, kezdeményezéssel szemléltetve.
Az Agrárminisztérium agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára, dr. Mezei Dávid termelőket, tenyésztőket érintő pályázati lehetőségek sorára emlékeztetett, és kiemelte, hogy jelentősen nőtt a minőségi termelés hazánkban.
Végezetül Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának tagja és Vinkó József főszerkesztő a Magyar Márka tanúsítványrendszer bevezetéséről, az ebben rejlő lehetőségekről beszélt.
A minőségjelző védjegyet a Magyar Konyha magazin, a SVÉT és PGA közös ajánlásaival és folyamatos ellenőrzésével képzelik el a jövőben.
Még nincs hozzászólás