A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A paragrafusoktól a borospincék világáig

Amikor hazánkban valaki azt szeretné, hogy egy neves szakember tartson előadást a borokról, a kóstolás művészetéről, Mészáros Gabriella borakadémikus neve mindig felmerül.

Mészáros Gabriella
Fotó: Ruff István

A hazai gasztroforradalom leglátványosabb szereplői a magyar borok és honi borszakma szereplői lettek, akikre egyre nagyobb figyelem irányul napjainkban. Ma már megszokott, hogy borkiállítások sorát, különféle kóstolásokat, borvacsorákat rendeznek Magyarországon.

Számos kiadványhoz, ismertetőhöz és borkalauzhoz is hozzájuthatunk, ám ez nem volt mindig így. Gabriella mindig is nagy tisztelettel és érdeklődéssel fordult a gasztronómia felé, akkor is, amikor a családjának főzött, és akkor is, amikor egy étteremben rendelt.

– Otthon már gyermekként is azt tanították nekem, hogy nagyon nem mindegy, mit eszik és iszik meg az ember. Az étkezés, a főzés, az alapanyagok kiválasztására nagy hangsúlyt fektettek a szüleim, ezt a mai napig is igyekszem az ő tanításaik szerint végezni – mesélte a borszakértő, aki eredetileg egyébként jogász végzettségű, és sokáig ügyvédként dolgozott. A hiányérzet vezette a borok világához. 

– A 90-es évek elején néhány termelő barátunkkal önszerveződő jelleggel összejártunk, és egymást borát kóstoltuk és véleményeztük, később belőlünk alakult a Hét Borbírák Rendje, majd a Borkollégium Egyesület.

Ekkor már akadtak kiváló éttermek a fővárosban, és nagyon zavart minket, hogy ezeken a helyeken nem lehetett a legjobb hazai borokat megtalálni. Úgy éreztük, hogy szükség volna egy összefoglaló kiadványra, amelyben bemutatjuk a magyarországi borvidékeket, bortermelőket és a boraikat.

Így született meg 1995-ben az első Borkalauz, majd innentől 16 évig minden esztendőben útra keltünk, és személyesen látogattunk el a könyvben szereplő bortermelőkhöz és kóstoltuk a termékeiket.

A könyvek sikere Gabriella férjét is arra ösztönözte, hogy idővel kitanulja a kóstolás mesterségét. Beiratkozott hát egy képzésre, az ausztriai Ruszton, hazánkban ugyanis ekkor még nem volt ilyen típusú oktatás. Gabi pedig gyakran kísérte el párját, ám egy idő után úgy döntött, hogy ő is beül az előadásokra.

És hogy mi sült mindebből ki? Ő lett a legelső hivatásos kóstoló, borszakértő Magyarországon.

– Ez a szakma is egy örökké tartó tanulási folyamat, a képzéseink során is többek között ezt kívánom átadni a tanítványaimnak. Nincs két ugyanolyan szőlő, két ugyanolyan borvidék és két ugyanolyan termelő sem – avatott be Mészáros Gabriella.

A nemzetközi borbemutatókat járva a borszakértő úgy érezte, hogy borkalauzaik nem elegek a magyar borok ismertté tételéhez, és tovább kell lépni. Így saját költségen és önszorgalomból a borbemutatókon egy magyar borstanddal turnéztak, mellyel szép sikereket értek el.

Gabriella férje nevéhez fűződik az Év bortermelője cím alapítása is, melyet a Hétborvilág rendje adományozott oda öt éven keresztül. Bevallása szerint a kezdeteknél merni sem remélték volna, hogy a hazai borkészítés és borkultúra a mai szintre juthat. 

– Egyre több a kiváló magyar bor, és egyre többekben merül fel az igényesség a jó bor készítésére és annak fogyasztására, persze azért van még hová fejlődni. Büszke vagyok rá, hogy ott lehettem a kezdeteknél, és különféle könyveinkkel, kiadványainkkal, oktatásainkkal és szakértelmünkkel valamelyest hozzájárultunk a hazai borkultúra fejlődéséhez.

Egy ország, egy nemzet gasztrokultúrájának fejlődésében szerintem nagy a szülők felelőssége is, mert az evés és ivás hagyományait, stílusát is át kell adniuk a gyermekeiknek. Mert nem csak azért eszünk vagy iszunk, hogy csökkentsük az éhségünket és szomjunkat! Magyarország bővelkedik a jó minőségű gasztronómiai termékekben, ám ezt sosem fogják megismerni, ha nem nyitjuk meg nekik ezt a világot. 

Címkék: gasztroforradalom, borkultúra, mészáros gabriella, nemzetközi borszakértő, magyarországi borvidékek, bortermelők, borakadémikus

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!