A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A paragrafusoktól a borospincék világáig

Amikor hazánkban valaki azt szeretné, hogy egy neves szakember tartson előadást a borokról, a kóstolás művészetéről, Mészáros Gabriella borakadémikus neve mindig felmerül.

Mészáros Gabriella
Fotó: Ruff István

A hazai gasztroforradalom leglátványosabb szereplői a magyar borok és honi borszakma szereplői lettek, akikre egyre nagyobb figyelem irányul napjainkban. Ma már megszokott, hogy borkiállítások sorát, különféle kóstolásokat, borvacsorákat rendeznek Magyarországon.

Számos kiadványhoz, ismertetőhöz és borkalauzhoz is hozzájuthatunk, ám ez nem volt mindig így. Gabriella mindig is nagy tisztelettel és érdeklődéssel fordult a gasztronómia felé, akkor is, amikor a családjának főzött, és akkor is, amikor egy étteremben rendelt.

– Otthon már gyermekként is azt tanították nekem, hogy nagyon nem mindegy, mit eszik és iszik meg az ember. Az étkezés, a főzés, az alapanyagok kiválasztására nagy hangsúlyt fektettek a szüleim, ezt a mai napig is igyekszem az ő tanításaik szerint végezni – mesélte a borszakértő, aki eredetileg egyébként jogász végzettségű, és sokáig ügyvédként dolgozott. A hiányérzet vezette a borok világához. 

– A 90-es évek elején néhány termelő barátunkkal önszerveződő jelleggel összejártunk, és egymást borát kóstoltuk és véleményeztük, később belőlünk alakult a Hét Borbírák Rendje, majd a Borkollégium Egyesület.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 8. számának 40. oldalán!)

Címkék: gasztroforradalom, borkultúra, mészáros gabriella, nemzetközi borszakértő, magyarországi borvidékek, bortermelők, borakadémikus

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!