A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A magyar tea

A teáról általánosan ismert, hogy Ázsiából származik, és onnan szállítják szerte a világba. Azt már kevesebben tudják, hogy egy ideje hazánkban is termesztik, amiben sokan nagy lehetőséget látnak. A kezdeményezés irányítójával, Varga Marianna teaszakértővel, hazánk egyetlen teanagykövetével beszélgettünk.

Fotó: Kalmár Nagy András

Az eredetileg kertészmérnök Mariann Londonban merült el a teák világában, ahol annyira megtetszett neki az angol teakultúra, hogy egy teaboltban kezdett el dolgozni.

Folyamatosan képezte magát, míg végül okleveles teaszakértő lett. Az üzletben menedzserhelyettes pozícióig jutott, így ő tartotta ott a teaklubokat, kóstolókat.

Hat év után tért haza Angliából, elindított egy teawebáruházat, de a folyamatos vásárlói kérdések hatására tea-workshopokat is tart. 

Marianna küldetésének tekinti, hogy fejlessze a magyarok teakultúráját. „Én nem márkákat képviselek, lehetőségeket, módokat kínálok, így mindenki megtalálhatja a saját teaútját” –mesélte. 

Arról is beszélt, hogy egy újságíró kollégától hallott először az Európai Teaprojektről, melyhez vállalkozó szellemű embereket kerestek.

Ugyanis egy holland kertész kinemesítette egy kínai tea hidegtűrő változatát, mely így alkalmas lett arra, hogy az öreg kontinensen, hazánkban is termeszthető legyen.

Ehhez olyan európai teanagyköveteket keresett a holland kertész, akik hazájukban felügyelik, koordinálják és irányítják ezt a kezdeményezést.

„Januárban kaptam meg a felkérést, akkor még nem tudtam, hogy mi hozható ki ebből a dologból, de nagyon lelkes voltam – idézte fel a közelmúltat. – Képzéseimen hirdettem a projektet, amelyre meglepően sokan jelentkeztek.

Jelenleg 14 fős csapatunk van, országszerte eddig 2100 teacserjét ültettünk. A jelentkezők között vegyesen vannak őstermelők és hobbikertészek, többségük fiatal gazda, ám mindenki nagy izgalommal kezdett neki a különleges kalandnak.

Jövő tavasszal, nyáron lesz az első szüret, melyet óriási érdeklődéssel várnak a résztvevők, hiszen ha ez sikeres lesz, mások előtt is megnyithat egy utat, egy lehetőséget hazánkban.”

A termesztést folyamatosan ellenőrizik, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen kísérletbe kezdtek a teával, így a hazai tudományos hátteret is megteremtették hozzá. 

A teatermesztés iránti érdeklődés folyamatosan nő, jövő tavasszal újabb 9 fővel bővül a magyar teatermesztők csapata. Emellett elindították a „Fogadj örökbe egy teacserjét!” támogatási kezdeményezést is, mellyel bárki a maga által meghatározott összeggel segíthet abban, hogy Magyarország az európai teahatalmak útjára lépjen.

„Ha minden összejön, akkor nemsokára kínai típusú zöld teát kortyolhatunk majd a hazánkban termelt teából…”

Címkék: magyar tea, tea nagykövet, tea cserje, varga marianna

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!