A legtöbb virág nem csak szép, finom is
Az ehető virágok egyre gyakrabban tűnnek fel a gasztronómiában. Nincs bennük egyébként semmi új. A kínaiak, a görögök és a rómaiak is szerették étkeikhez használni a virágok szirmait. Nem csupán színük, de érdekes ízük miatt is.
Sokkal több virág ehető, mint gondolnánk. Felhasználhatók fő összetevőként, köretként díszítőelemként, például jégkockába fagyasztva. Lássuk, melyek ezek!
Bodzavirág
A bodza május végétől egészen júliusig virágzik. Édes íze és fűszeres illata miatt sokan kedvelik. Talán a bodzaszörp a legismertebb felhasználási módja, de nem csupán szörpöt lehet belőle készíteni. Beleforgathatjuk sűrű palacsintatésztába és kisüthetjük, vagy lekvárt is készíthetünk belőle. A kisütött virágokat porcukorral is fogyaszthatjuk, de mézzel összekeverve, nyersen is finom.
Kiváló fagylalt készülhet belőle, de a desszerteket is feldobja. Sőt, akár ki is ránthatjuk. Jó barátságot ápol az eperrel, így az epres süteményeket gazdagíthatjuk vele. Hozzáadhatjuk pezsgőkhöz, fröccsökhöz vagy limonádékhoz. Tökéletes választás saláták alapanyagaként.
Azonban legyünk körültekintőek és óvatosak, mert a magja mérgező, és a levelek bizonyos mennyiségű ciánglikozidokat tartalmaznak, amelyek szintén mérgezőek lehetnek, ha nagy mennyiségben fogyasztják őket. A magok és az éretlen bogyók fogyasztása különösen veszélyes lehet.
Kamilla
Mindannyian ismerjük egy csésze kamillatea nyugtató hatását. Ha frissen szeretnénk felhasználni, akkor a saját kertünkből származó kamillavirágokat teljes kinyílásuk után kell szüretelni, majd érdemes öt percig hideg vízben áztatni őket. De akár napon kiszárítva egy vászonzsákba el is tehetjük őket.
Készíthetünk a virágokból kamillaolajat, mely nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, segíthet az izomfeszültség enyhítésében és a relaxációban. A kamilla virágait használhatjuk fürdőadalékként, különösen nyugtató és bőrnyugtató hatásai miatt. Hasznos lehet bőrirritációk, ekcéma vagy pelenkakiütés esetén. Borogatásként alkalmazzák a bőr gyulladásos állapotainak enyhítésére, például rovarcsípések, kisebb sebek vagy szemgyulladás esetén.
Forrázatát inhalálásra használják megfázás, orrdugulás és légúti irritációk kezelésére. A gőzölés segíthet megnyitni a légutakat és csökkenteni a gyulladást. Ezt eddig is tudtuk, de, bár kevésbé gyakori, a kamillát néha ételízesítőként is használják, például desszertekben vagy italokban, különleges aromája miatt.
Levendula
A levendula virágának íze kesernyés, ezért édes és sós ételekhez is kiváló. Kekszet, lekvárt, fagylaltot ízesíthetünk vele. De például a provence-i fűszerkeverékben is megtalálható. Virágát adhatjuk pékárukhoz vagy teákhoz akár.
Az angol levendulát használják leggyakrabban étkezési célra, mivel jobb ízű. Jól illik citromos süteményekhez, de mézek, szörpök is ízesíthetők vele. Ha nem tudjuk, hogy milyen ételekhez adhatjuk kertjeinknek ezt az illatos, lila virágát, vegyük sorra azokat az ételeket, amelyeket korábban rozmaringgal ízesítettünk.
Ha egy friss levendulaágat összezúzunk, azonnal ismerős és intenzív illat szabadul fel, éppúgy, mint a rozmaringnál. A levendula is hasonlóan csípős, remekül illik erősen sós sültekhez vagy édes, gyümölcsös desszertborokhoz.
Rózsa
Minden rózsaszirom ehető, de a sötétebb színűeknek intenzívebb a zamatuk. Az egyik legkedveltebb rózsából készült különlegesség a rózsalekvár és a rózsaszörp. Jól illik édességekhez és salátákhoz is. Íze kissé savanykás. Leggyakrabban a közel-keleti országokban dolgozzák fel, de a régi magyar konyhában is sokan készítettek rózsasziromszörpöt, citrommal, lime-mal, bármilyen bogyós gyümölccsel megbolondítva.
Érdemes kipróbálni: két liter vízhez 1 rúd fahéjat, 10 szem szegfűszeget, 10 szem szegfűborsot, 1 rúd vaníliát, 1 citrom héját és 1 kg cukrot érdemes tenni.
Körömvirág
Leggyakrabban a szegények sáfrányaként emlegetik. A drága fűszernövény helyettesíthető vele, hiszen szép színt ad a leveseknek, rizses ételeknek. A friss szirmokkal díszíthetünk friss, zöldsalátát de akár gyümölcssalátát is. Valamint a pitetésztában is felhasználhatjuk. Díszítésként és természetes színezőanyagként.
Íze fűszeres, enyhén borsos. Ezek a pompás narancssárga és sárga virágok ráadásul kiváló védelmet nyújtanak kiskertjeinkben, hiszen távol tartják veteményesünktől a kártevőket. A mexikói menta körömvirág különösen értékes, ánizsillatú, és akár a tárkonyt is helyettesíthetjük vele.
A cukkini virága
Kevesen ismerik, pedig pompás étel a sült cukkinivirág. Nem könnyű dolgozni vele, mert egy rendkívül sérülékeny alapanyag. Vékony és könnyen elszakadó szirmai vannak, amelyekből az ételek elkészítése előtt el kell távolítani a bibét. Szedés után azonnal érdemes feldolgozni, hiszen nagyon gyorsan, akár már egyetlen nap alatt is tönkremehet.
A cukkinivirágot legtöbbször töltik vagy kirántják. Kedvelt étel a sörtésztában forgatott cukkinivirág. Ha szeretnéd elkészíteni, akkor alaposan keverd össze a friss cukkinivirágokat másfél dl sörrel, 10 dkg finomliszttel, egy tojással, kevés sóval, borssal és 2 dl olajjal. Ezeket az összetevőket alaposan keverd össze egy tálban, majd a masszába forgasd meg a cukkinivirágokat, végül pedig forró olajban süsd ki.
Nemcsak a cukkini virágát, de a tökvirágot is ki lehet rántani, sőt, levest lehet belőle főzni, de díszíthetjük ételeinket is akár.
Árvácska, ibolya
Az ibolya és az árvácska közeli rokonok. Kitűnő ötlet bármelyiket választani, ha salátánkat akarjuk izgalmassá, színessé tenni. Az árvácskát és az ibolyát nem csak szépsége miatt érdemes felhasználni, hanem azért is, mert sokféle egészségőrző képessége van.
Segítség hurutos köhögés enyhítésében, lázcsillapításban, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő képessége is van. Az árvácska kevésbé illatos, mint az ibolya, viszont változatosabb a színvilága, ezért különösen alkalmas díszítésre. Étvágygerjesztő, színpompás dekoráció.
A kerti árvácska nagy virágai szeptembertől májusig állnak rendelkezésünkre. Áprilistól szeptemberig pedig a szarvacskás árvácska szép virágaiban gyönyörködhetünk, nemcsak a kertben, de a tányérjainkon is.
Csak saját kertünkből
- Ha mód van rá, akkor olyan virágokat együnk, amelyek saját kertünkben nőnek, vagy tudjuk, hogy honnan származnak. A virágüzletből vagy nagyobb kereskedésekből származó virágokat ugyanis valószínűleg különböző vegyi anyagokkal kezelték.
- Soha ne tépjünk forgalmas út mellől virágot akkor, ha tányérunkra szeretnénk tenni, mert a benzingőzben lévő káros anyagok lerakódnak a növényekben.
- Ne sajnáljuk az időt, szedjük le a szirmokat a csészelevelekről, tisztítsuk meg, mielőtt a tányérunkra tesszük.
- Ha allergiásak vagyunk, csak fokozatosan vigyük étrendünkbe az ehető virágokat, mert súlyosbíthatják az allergiát.
- A virágok friss állapotának megőrzéséhez a szirmokat tároljuk nedves papírtörülközőkön, és tartsuk egy légmentesen lezárt, lehetőleg üvegedényben.
Még nincs hozzászólás