A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A legjobb immunerősítő szerek és módszerek

Ősz van hát újra. Bár szervezetünkben még kitart a nyár jótékony hatása. A sok gyümölcs, friss zöldség, az elegendő napfény és pihenés megerősítette immunrendszerünket. Mindez azonban sajnos nem tart ki sokáig.

Fotó: Shutterstock.com

Pedig egészségünk szempontjából az erős immunrendszer a legfontosabb. A szervezet védekezőrendszerének a feladata ugyanis a káros hatások kiszűrése és ártalmatlanná tétele. A jól működő immunrendszer segítségével a szervezet képes felismerni és ártalmatlanítani a külső fertőzéseket és saját beteg sejtjeit is. Tudnunk kell, hogy mivel erősíthetjük, óvhatjuk, támogathatjuk.

Bizonyított immunerősítő szerek

A lapachokéreg az egyik leghatékonyabb baktérium-, vírus- és gombaölő hatásokkal rendelkező gyógytea. Gátolja a gyulladások kialakulását, felgyorsítja azok lezajlását, mérsékli a fájdalmat, segíti a salakanyagok kiürítését, és támogatja az immunrendszer aktivitását.

Egy liter vízhez 2 evőkanál vagy 3-4 filter fakérget kell számítani, 10-15 percig főzni kell, majd még 10 percig áztatni mielőtt elfogyasztjuk. 4 hetes kúraszerű fogyasztása csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, és lerövidíti a kialakult fertőzés gyógyulási idejét.

Használhatjuk inhaláláshoz is, mert remekül enyhíti az orr- és a légúti nyálkahártyák gyulladását. Akinek hőemelkedése van, az zuhanyzás után készítsen magának egy kellemes meleg lapachoteás fürdőt, garantáltan hamarabb kiheveri a náthát.

A macskakarom a másik fontos dél-amerikai immunerősítő. Kúraszerű szedése megelőzésre is ajánlható, ilyenkor elegendő kisebb mennyiség is. Ha a már meglevő bajt szeretnénk orvosolni, átmenetileg emeljük meg az adagot. Az érzékenyebb gyomrúak csak evés közben vagy után fogyasszák.

A noni gyümölcs hatóanyagai hatékony csíraölő, immunerősítő és roboráló hatással rendelkeznek. Jó hatással alkalmazható allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére. Fontos persze itt is a készítmény eredete és formája, mert a hatásért felelős enzimek rendkívül bomlékonyak.

Ezért célszerűbb a stabilabb kapszulázott formát választani. Természetesen ez sem csodaszer, így más gyógyszereket nem helyettesíthet.

Fotó: Shutterstock.com

A Shii take gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkeznek.

Ma már kórházakban is alkalmazzák a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg a Shii-take kivonatot, hogy csökkentsék az erős vegyszereknek az egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait.

A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, az allergiakészséget, valamint a gyulladásokat. Fontos fehérje- és káliumforrás, rengeteg cink is található benne, mely aktivizálja az immunrendszert. A gombapor néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó, és megszünteti a köhögést. Újabb amerikai és japán kutatások igazolták, hogy 70 százalékos védettséget nyújt egyes vírusokkal szemben.

A Bíbor kasvirág préselt levének legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát. Ha ez az anyag rákötődik a vírusok, baktériumok vagy daganatsejtek felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, és elősegíti a falósejtek munkáját, vagyis az idegen elemek eltakarítását.

A klinikai tesztek és kutatások szerint leginkább a visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergiák, herpeszek és daganatos betegségek kiegészítő kezelésére ajánlható.

Többezres emberi mintán végzett vizsgálatok szerint a cink segít a nátha megelőzésében, és ha a beteg az első tünetek megjelenését követő 24 órán belül kezdi el szedni, le is rövidítheti a betegséget. A kutatások szerint a cink lassítja a náthavírusok elszaporodását, valamint megakadályozza, hogy bekerüljenek a légutakat bélelő sejtekbe.

A zsírok közül a halolajban található omega-3 zsírsavaknak tulajdonítanak gyulladáscsökkentő hatást. A vitaminok közül pedig nemcsak a C-, hanem a D-vitamin fogyasztása is kiemelten fontos.

Fotó: Shutterstock.com

Immunerősítő módszerek

Az egyik legjobb módszer védekezőképességünk edzésére a rendszeres sport. Nem kell drága edzőruhákra, költséges fitneszklubok szolgáltatásaira gondolni. Már az is rengeteget jelent, ha valaki napi 20 percet sétál, kocog vagy biciklizik. Ahogyan egy híres humorista, Peterdi Pál mondta, a láb, mindig kéznél van.

Legfontosabb, hogy örömünket leljük a mozgásban, ne terheljük túl a szervezetet, és ne kampányszerűen, hanem rendszeresen sportoljunk. A túlzásba vitt fizikai aktivitás ugyanis inkább gyengíti ellenálló erőnket, mintsem segítené.

Nagyon hatásos a tánc és a zenés torna, mert ott nemcsak a testmozgás, de a zene stimuláló és lazító hatása is érvényesül. Tegyük minél változatosabbá edzésprogramjainkat, hogy ne unjuk meg.

A víz- és hőkúrák is hatásosak. A hideg és meleg víz váltott használatát egy német orvos, doktor Kneipp vezette be krónikus fertőzéssel küszködő, legyengült immunitású betegeinél. A róla elnevezett kúra egyes elemeit bárki könnyen elvégezheti otthon is.

Reggelente, amikor már jól átmelegedtünk a zuhany alatt, gyorsan zuhanyozzuk le hideg vízzel előbb a lábainkat, majd a karjainkat, nyakunkat, arcunkat és legvégül a törzset.

Fotó: Shutterstock.com

A gőzfürdő és a szauna is hatékony salaktalanító, immun- és értorna. Javasolt minden héten egyszer, lehetőleg mindig ugyanakkor alkalmazni. Feltétlenül figyeljünk a fokozatosságra és arra, hogy több lépcsőben történjen a forró légfürdőzés. Különben a hatása elmarad vagy túlterheli a szervezetet, sőt inkább csökkenti az immunaktivitást.

Az infraszauna is közkedvelt immunerősítő és salaktalanító módszer. Az infraszaunában keletkező sugarak összetétele azonos a napsugáréval, azonban nem tartalmazza a károsító UV-fénytartományt. A sugárzási hő legalább 4 cm mélyre hatol a szövetekbe, és az ott leadott energia egész sor öngyógyító folyamatot indít el.

Az infravörös sugarak egyenletes és kellemes napsugárhoz hasonló melege oldja a feszültséget, segít ellazulni. Hatására a keringés felgyorsul, mert kitágulnak a legkisebb erek is. Mivel az infraszaunában a hőmérséklet 40-50 (max. 70) fok körüli, könnyebben viselik azok is, akik a meleget egyébként rosszul tűrik.

Címkék: szauna, gőzfürdő, immunerősítés ősszel, lapachokéreg, noni gyümölcs, bíborkasvirág, shii take gomba, cink, omega_3 zsírsav, víz- és hőkúrák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!