A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A leghíresebb kéjnők tündöklése és bukása

Az ősi mesterséget űző nők többségének nehéz sors jutott. Megalázó körülmények között bordélyházakban, sötét kikötői kocsmák hátsó termeiben árulták testüket. Voltak azonban a történelemben kurtizánok, akik nem csak, sőt nem is elsősorban testi kielégülést nyújtottak kuncsaftjaiknak. Okosak, műveltek, függetlenek voltak, jártasak az irodalomban, zenében. Fényűző otthonaik voltak, számos cselédjük. A társasági élet központjainak számítottak.

Fotó: Wikipédia

Nem kellett tartaniuk a rendőrség zaklatásaitól, mivel előkelő pártfogóik védelme alatt álltak. Nevük fennmaradt évszázadok, sőt évezredek során.

Az ókor leghíresebb kurtizánja

Az ókor leghíresebb kurtizánja, Phyré valószínűleg Kr. e. 371-ben született Thespiae-ben, eredeti neve Mnesarete volt. Amikor szépsége kivirágzott, Athénba költözött. Tökéletesen tisztában volt vele, hogy hibátlan testét hogyan használja a férfiak világában. Hamarosan nem csak szeretője lett a leghíresebb művészeknek, de legtöbbször múzsája és modellje is. A róla készült szobrok és festmények a mai napig múzeumokban, képtárakban láthatók.

Praxitelésznek, az ókor híres szobrászának a szeretője is volt, akinek Aphroditéjához is ő állt modellt. A híres kokott ingyen sohasem mutogatta magát, bő ruhákban járt, nyilvános fürdőbe sem tette be a lábát, ezért szépségéről legendák születtek. Kalandjairól történetírók zengtek.

A későbbi elbeszélések szerint a lány oly gazdagságra tett szert az évek során, hogy amikor Nagy Sándor megostromolta Thébát, és lerombolta annak falait, Phryné felajánlotta, hogy egy hatalmas összeggel segíti a városfal újjáépítését. A nagyvonalú felajánlásnak azonban feltételt is szabott, az összeg kifizetéséért cserébe azt kérte, hogy az új falakra véssék fel, hogy „Alexander lerombolta, de Phryné, a kurtizán újra felépítette.”

Életéhez, szeretőihez sok legenda kapcsolódott az évszázadok során. Az egyik szerint egy alkalommal, amikor bíróság elé állították, egyik szeretője, a híres ügyvéd, Hüpereidész védte, akit Athén legismertebb szónokaként ismertek. A történet szerint végül úgy ’győzte meg’ a bírákat védence ártatlanságáról, hogy a tárgyalás során Phrynét megkérte, hogy szabaduljon meg ruháitól, s a látvány felmentő ítéletet hozott.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 6. számának 28. oldalán!)

Címkék: madame de pompadour, híres kéjnők a történelemben, phyré, veronica franco, nell gwynn, le chabanais, nana, eliza emma crouch

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!