A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A kullancsveszélyről nem lehet eleget beszélni!

A kullancsok alkalmazkodásának tökéletességére utal, hogy az egész világon elterjedtek, és a gyíkoktól a madarakig valamennyi szárazföldi gerincesen élősködnek. Erdőkben, a bőséges, nedves aljnövényzetben, a mezők és erdők határán élnek legszívesebben. Különösen a tölgyerdőket kedvelik. Fenyvesekben ritkán fordulnak elő. Természetes ellenségük szinte nincs is. Egyedül a szárazság, a tűző nap és a száraz, hosszú hideg tél pusztítja őket. Enyhe tél után lényegesen több kullancsra kell számítani.

Fotó: Shutterstock.com

Ezek a különös élőlények sajnos egyre több betegséget terjesztenek. Ezek közül a Lyme-kór a leggyakoribb. Ez

ÍGY TÁVOLÍTSUK EL
Tudni kell, hogy a négy órán belül megfelelő technikával eltávolított kullancs nem fertőz. De mi a megfelelő technika? Ha miután alaposan átvizsgáltuk magunkat és gyermekeinket, és kullancsot találunk, ne piszkáljuk. Ne fojtogassuk, kenegessük, tekergessük. Ez a legrosszabb, amit tehetünk. A kullancs ilyenkor elkezd fuldokolni, ezért megnőhet az esélye a kórokozók szervezetbe jutásának. A patikákban kapható kullancseltávolító kanállal emeljük ki, és lassú húzással távolítsuk el. Nem szabad rögtön elpusztítani, otthon le lehet tesztelni a patikákból beszerezhető kullancsteszttel.
azonban – ha felfedezzük a csípés helyén keletkező, gyakran kokárda alakú piros foltot, és orvoshoz fordulunk – antibiotikumokkal jól gyógyítható. 

A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás sajnos gyógyíthatatlan, azonban védőoltással megelőzhető.

Egy TIBOLA nevű nyirokcsomó-gyulladás is a kullancsok számlájára írható, de ez legtöbbször spontán gyógyul, és ha nem, antibiotikumokkal meggyógyítható.

Ismert még a kullancsok által terjesztett betegségek között a Nyúlpestis (tularaemia), mely egy nagyon ritka fertőzés. Súlyos betegség, sok-sok szövődménye lehet. Csak megfelelő antibiotikum adásával gyógyítható, 

Nem evés céljából szívja a vérünket

Egyetlen nőstény több ezer petét rak. A petékből először lárvák kelnek ki, amelyek az első vérszívás után nimfává vedlenek. A nimfa is csupán egyszer szívja tele magát vérrel, majd átalakul ivarérett felnőtté. Mindig a gazdaállaton párosodnak. A nász után a hím elpusztul.

A megtermékenyített nőstény ismét teleszívja magát vérrel, lerakja petéit, és ő is elpusztul. Vagyis egy kullancs egész élete során csupán háromszor szív vért, és mindig csak azért, hogy az átalakulásához vagy a peterakáshoz elegendő fehérjét gyűjtsön.

Roppant lusta állat

A kullancs rendkívül lusta állat. Soha nem mászik másfél-két méternél magasabbra. A levelek, fűszálak szélén lesi áldozatát. Valószínűleg érzékeli a test melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid-tartalma is vonzza.

Vízszintes irányba nem szívesen vándorol, nem pazarolja energiáját hiábavaló futkosásra. Ha nem jut táplálékhoz, növényi nedveket eszik, és vár. Nem az emberre les. Sokkal jobban szereti a kis rágcsálókat, melyek bőrében kedvére házasodhat.

Fotó: Shutterstock.com

Már applikációval is

Egy hamarosan piacra kerülő okostelefon-kullancskalauz applikáció is segít azáltal, hogy figyelmeztet a kullancsveszélyre, és a megelőzés mellett a kullancs eltávolításáról is hasznos tanácsokkal szolgál.

Az ember bárhol kiránduljon az országban, az applikáció tájékoztatást ad arról, hogy a 42 kullancsfaj közül melyik honos, és ezek közül melyik kire és mire veszélyes. Az applikációban az is szerepel majd, hogy a további baj megelőzéséhez szükséges eszközt hol lehet beszerezni.

A betegségekről, azok felismerhetőségéről, veszélyeiről szintén azonnali tájékoztatást lehet kapni az applikáció segítségével.

A kullancsokkal kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

  • A kullancs messzi erdőkben él: A városi zöldövezetek, parkok, futtatók, sőt, még a gondozott kiskertek is a kullancsok gyakori előfordulási helyei lehetnek. Vannak kullancsfajok, amelyek valóban gyakoribbak lombhullató erdeinkben. Egy négyzetméteren több száz, egyhektárnyi (számukra megfelelő) területen több millió egyed is élhet.
  • Télen nincsenek kullancsok: Egy hosszabb, fagyos időszak során valóban nincs kullancsveszély, de egy enyhébb télen végig aktívak lehetnek, így hazánkban gyakorlatilag 12 hónapos kullancsaktivitásról beszélhetünk, a két leggyakoribb faj esetében erős tavaszi és őszi csúccsal.
  • A kullancsok rövid életű rovarok: A kullancsok nem rovarok, a pókszabásúakhoz sorolt ízeltlábúak. Erős ellenálló képességű atkák, fejlődési ciklusuk akár 8 évig is eltarthat.
  • A kullancsok ránk ugranak: A kullancsok nem képesek ugrani, általában az aljnövényzetről, esetleg a bokrokról másznak állatra, emberre.
  • Sör, pálinka, fokhagyma vagy B-vitamin fogyasztásával távol tarthatjuk a kullancsokat: Ezt tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.
  • Ha kullancsot találunk magunkban, azonnal forduljunk orvoshoz: Amennyiben egy napon belül eltávolítjuk a vérszívót, akkor nem valószínű, hogy bármilyen kórokozóval fertőződnénk. Ha viszont esetleg napokkal később távolítja csak el az orvos a kullancsot, addig jelentősen növeltük a várakozással az esetleges fertőzés veszélyét is. A legfontosabb szabály: amint kullancsot látunk magunkban vagy háziállatunkban, minél hamarabb távolítsuk el.

Címkék: kullancs, kullancscsípés, kullancs applikáció, vérszívó, élősködő

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!