A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A kullancsveszélyről nem lehet eleget beszélni!

A kullancsok alkalmazkodásának tökéletességére utal, hogy az egész világon elterjedtek, és a gyíkoktól a madarakig valamennyi szárazföldi gerincesen élősködnek. Erdőkben, a bőséges, nedves aljnövényzetben, a mezők és erdők határán élnek legszívesebben. Különösen a tölgyerdőket kedvelik. Fenyvesekben ritkán fordulnak elő. Természetes ellenségük szinte nincs is. Egyedül a szárazság, a tűző nap és a száraz, hosszú hideg tél pusztítja őket. Enyhe tél után lényegesen több kullancsra kell számítani.

Fotó: Shutterstock.com

Ezek a különös élőlények sajnos egyre több betegséget terjesztenek. Ezek közül a Lyme-kór a leggyakoribb. Ez

ÍGY TÁVOLÍTSUK EL
Tudni kell, hogy a négy órán belül megfelelő technikával eltávolított kullancs nem fertőz. De mi a megfelelő technika? Ha miután alaposan átvizsgáltuk magunkat és gyermekeinket, és kullancsot találunk, ne piszkáljuk. Ne fojtogassuk, kenegessük, tekergessük. Ez a legrosszabb, amit tehetünk. A kullancs ilyenkor elkezd fuldokolni, ezért megnőhet az esélye a kórokozók szervezetbe jutásának. A patikákban kapható kullancseltávolító kanállal emeljük ki, és lassú húzással távolítsuk el. Nem szabad rögtön elpusztítani, otthon le lehet tesztelni a patikákból beszerezhető kullancsteszttel.
azonban – ha felfedezzük a csípés helyén keletkező, gyakran kokárda alakú piros foltot, és orvoshoz fordulunk – antibiotikumokkal jól gyógyítható. 

A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás sajnos gyógyíthatatlan, azonban védőoltással megelőzhető.

Egy TIBOLA nevű nyirokcsomó-gyulladás is a kullancsok számlájára írható, de ez legtöbbször spontán gyógyul, és ha nem, antibiotikumokkal meggyógyítható.

Ismert még a kullancsok által terjesztett betegségek között a Nyúlpestis (tularaemia), mely egy nagyon ritka fertőzés. Súlyos betegség, sok-sok szövődménye lehet. Csak megfelelő antibiotikum adásával gyógyítható, 

Nem evés céljából szívja a vérünket

Egyetlen nőstény több ezer petét rak. A petékből először lárvák kelnek ki, amelyek az első vérszívás után nimfává vedlenek. A nimfa is csupán egyszer szívja tele magát vérrel, majd átalakul ivarérett felnőtté. Mindig a gazdaállaton párosodnak. A nász után a hím elpusztul.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 6. számának 42. oldalán!)

Címkék: kullancs, kullancscsípés, kullancs applikáció, vérszívó, élősködő

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!