A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A jó párkapcsolat hét alaptörvénye

Azt szokták mondani, hogy nincs titokzatosabb dolog a szerelemnél. Amikor két ember között lángra lobban, megváltozik a világ. Zöldebb lesz a fű, és kékebb az ég. Amikor az ember szerelmes, megtelik energiával, életörömmel. Semmi másra nem képes gondolni, csak a másikra. Neki akar tetszeni, neki szép, neki sikeres, izgalmas, vonzó, neki tehetséges.

Fotó: Shutterstock.com

De valljuk be, bármekkora is a szerelem, idővel, ha nem is múlik el, csillapodik. A jó kapcsolat sikerének talán nem is ez a lángoló szerelem a legfontosabb eleme.

Mindenki mást gondol

A tartós együttéléshez néhány dolog elengedhetetlenül szükséges. De mi? Jó volna ismerni a jó kapcsolat titkait. Azonban ahány szakember, annyifélét gondol. A pszichológusok szerint a hasonló lelkialkat, érdeklődés a legfontosabb. A szexológusok állítják, hogy jó kapcsolat elképzelhetetlen örömet adó ’házasélet’, vagyis a jó szex nélkül.

A szociológusok biztosak benne, hogy hasonló neveltetés és iskolai végzettség a fontos, míg mások épp az eltérő alkatot tartják a jó kapcsolat alappillérének. Vannak, akik szerint a hasonló vallás, a körülbelül azonos anyagi helyzet a legfontosabb. És persze a szeretet. Biztos recept nincs. Vannak azonban olyan elemei a hosszú és kiegyensúlyozott kapcsolatnak, amely nélkül ez elképzelhetetlen.

Megbízhatóság

Fotó: Shutterstock.com

Talán a legfontosabb az, hogy a másik emberben tökéletesen megbízhassunk. Az, hogy tudjuk, ha azt mondja, ötre elmegy a gyerekért, akkor legkésőbb ötre ott lesz az iskolánál. Az, hogy biztosak lehessünk benne, hogy segít, ha baj van. Megtesz érünk és családunkért minden tőle telhetőt azért, hogy biztonságban élhessünk. Ha kell, kétszer annyit dolgozik, mint korábban, ha kell, felkel, mert lázasak vagyunk, és teát főz, és betakargat.

Ahhoz, hogy a kapcsolatunk tartós és jó legyen, ahhoz, hogy gyereket vállalhassunk, biztosnak kell lennünk benne, hogy születendő gyerekünket imádni fogja, és vállal minden átvirrasztott éjszakát, orvosi rendelőben való várakozást, kamaszkori pimaszságot. Különösen a nők számára fontos, hogy párjuk mellett megtalálják a biztonságot.

A másik elfogadásának a képessége

Fotó: Shutterstock.com

Azt nem lehet, hogy a párunkból kiválogatjuk a szeretni való tulajdonságokat. Nem lehet, hogy elfogadjuk belőle azt, ami számunkra kellemes és tetsző, a többit pedig elutasítjuk. Illetve elhatározzuk, hogy megváltoztatjuk. Az ember nem gép, nem lehet benne alkatrészeket, tulajdonságokat kicserélni. A jó és tartós kapcsolat titka az, hogy elfogadjuk a másikat úgy, ahogyan van, minden szokásával, tulajdonságával együtt.

Mielőtt hozzákötjük az életünket, érdemes feltenni a kérdést, nem neki, hanem magunknak, elfogadjuk-e őt így, ahogy van, kell-e így nekünk. Válaszunkban nem lehet de. Igen, csak azt nem szeretnénk, ha…, és igen, de csak akkor, ha… kezdetű mondatokat érdemes elfelejteni. Mert, ha így megyünk bele a kapcsolatba, akkor ennek örökös veszekedés, szemrehányás, vita lesz a következménye. Természetesen megmondhatjuk, hogy nem szeretjük, ha ilyen vagy olyan, s ha tud ezen változtatni, örülnénk neki. De ezt nem követelhetjük meg.

A szabadság

Fotó: Shutterstock.com

Egy párkapcsolat nem jelentheti azt, hogy mindent együtt kell csinálni, mindig együtt kell lenni és mindig ugyanazt kell szeretni, gondolni, akarni. Egy jó és tartós párkapcsolat csak két független személyiség szabad akaratából működhet. Ez nem jelenti azt, hogy ha különböző programot akarunk, ne engedhessük a másik akaratának az érvényesülését. Ez nem azt jelenti, hogy ha ő kékre, mi meg zöldre szeretnénk festeni az erkélyrácsot, ne egyezhessünk meg, mondjuk sárgában.

A szabadság annyit jelent, hogy a másiknak lehet szabadideje, öröme, hobbija nélkülünk is. Elmehet a barátnőivel bulizni, vagy a haverjaival sörözni. Megnézhet egyedül is egy filmet, ha nekünk nincs kedvünk hozzá. Mert az ember nem tulajdon. Nem követelhetjük meg, hogy ne legyen életének olyan területe, amelyben mi nem vagyunk benne. Mert ha ezt nem értjük meg, akkor a kapcsolat börtönné válik. Márpedig a fogoly legfőbb vágya a szökés.

Intimitás

Fotó: Shutterstock.com

Nincs megfelelő, biztonságot és elégedettséget adó párkapcsolat intimitás nélkül. Az intimitás más és több, mint a szexualitás. Nem a testek, hanem a lelkek egymásba fonódása. Annyit jelent, hogy mindenféle szerepjátszás nélkül nyíltan és nyugodtan lehetek az, aki vagyok. Nem kell megjátszanom magam a másik előtt.

Az intimitás bensőségességet, bizalmasságot, meghittséget jelent. Azt jelenti, hogy bátran elmondhatom, amit gondolok, beszélhetek a vágyaimról, titkos elképzeléseimről, bátran kitárulkozhatok, vállalhatom testi és lelki hibáimat. Nem kell félnem, hogy a párom visszaél ezzel.

Az intimitás nagyon fontos a zavartalan együttlétekhez. Vannak hosszú ideig együtt élők, akik sohasem mernek kitárulkozni a másik előtt. Például nem merik elmondani, hogy nekik hogyan jó a szexuális együttlét.

Adni és kapni egyformán

Fotó: Shutterstock.com

Honnan lehet tudni, hogy a kapcsolat, amelyben élünk, tartós lesz-e. Onnan, hogy nem veszekszünk? Dehogy, a jóízű veszekedések után csodálatos a kibékülés. Ráadásul a vita nélküli kapcsolatok mélyén sokszor az egyik fél túlzott alkalmazkodása, a problémák kibeszéletlensége, szőnyeg alá söprése áll. Onnan, hogy mindenben egyetértünk? Nem, hiszen ez talán nem is lehetséges.

Persze nem mindegy, hogy miben nem értünk egyet, ha abban, hogy milyen színű legyen a gyerekszoba, az nem nagy baj, de ha abban vannak nézeteltérések, hogy hogyan neveljük a gyereket, az már komolyabb problémát jelez. Elengedhetetlen, hogy azonos legyen az értékrendünk, az elképzelésünk arról, hogy mi fontos.

Az igazi jó kapcsolat talán legfontosabb eleme az, hogy örömmel tudunk adni, nem érezzük áldozatnak. És ugyanígy képesek vagyunk elfogadni is. Azért, mert örömet jelent nekünk a másik öröme. Ha elkezdjük mérlegelni, hogy egy kapcsolatban ki ad többet, ki jár jobban, akkor az a vég kezdete.

Lojalitás

Fotó: Shutterstock.com

Nagyon fontos része egy kapcsolatnak a lojalitás. Tehát az, hogy párunk számíthat a hűségünkre, arra, hogy külső ’támadás’ esetén a védelmünkre kel, nekünk ad igazat. Lojalitásnak nevezik a lélektanban azt az alapérzelmet a másik iránt, amely akkor nyilvánul meg, ha a másikat bántják, félreállítják, igazságtalanul megvádolják.

Tipikusan nehéz helyzet, ha mondjuk a férfinak anyja és felesége nézeteltérésekor választania kell. A párterapeuták azt javasolják, hogy mindig párunkhoz legyünk lojálisak. S magyarázzuk meg, mondjuk, anyánknak, hogy szépen kérjük, ne kelljen választanunk kettejük közül. Ezt ő sem szeretné, ezért tartsa tiszteletben párunk álláspontját, véleményét. Ha igazán szeret minket, meg fogja érteni.

Közös érdeklődés

Fotó: Shutterstock.com

És persze vannak olyan fontos elemei a jó párkapcsolatnak, amelyekről nem kell külön szólni. Ezek közé tartozik az örömet adó nemi élet, a jóízű beszélgetések, a közös érdeklődési kör. Az, hogy mindketten a tenger mellett vagy a hegyekben szeretünk-e nyaralni, vagy hogy szívesen nézzünk együtt meccset. Természetesen ez nem kötelező, de ha mi nem szeretjük párunkkal a Tour de France versenyt nézni napokon át, legyen lehetőségünk valami mást csinálni ilyenkor.

Két szabad ember

Egy kapcsolat nem adhat többet annál, mint hogy a nőt és a férfit egyaránt hozzásegíti rejtett lehetőségeinek kibontakozásához, ahhoz, hogy egyre inkább hiteles, egyre markánsabban önmaga legyen. Két szuverén ember együttélésének ez az igazi értelme.

Az ’Én’ nem oldódhat fel a ’Mi’ élményében. De ez a két Én nem is távolodhat el egymástól annyira, hogy a kapcsolat páros magánnyá változzon. Két szabad ember életét gondolatok, élmények; örömök és kínlódások megosztása ötvözi össze.

Forrás: Popper Péter Belső utak könyve

 

Címkék: bizalom, intimitás, popper péter, lojalitás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!