A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A hagymát is hagymával...

Remélhetőleg ön nem tartozik azok közé, akik szerint a hagyma csak zsíros kenyér mellé és pörkölt alá jó. Ha véletlenül mégis így hinné, súlyos tévedés áldozata. A hagymának ugyanis két hatalmas előnye van. Az egyik, hogy olcsó, a másik, hogy nagyon finom ételek készíthetők belőle. Levesek, piték, lepények, de alkalmas tölteni, rántani is, mindenhogyan jó lesz.

Fotó: Thinkstock

Hagymás lepény

Ez a leveles tésztába burkolt hagymabomba akár előételnek, akár gyors vacsorának is alkalmas. Legyünk türelmesek a hagyma párolásakor, és az eredmény nem marad el.

Hozzávalók: 3-3 fej vörös- és lila hagyma szálasra vágva, 10 dkg markáns ízű sajt, pl. ementáli vagy parmezán ,1 csomag leveles tészta, só, bors, 1 tojás a tészta lekenéséhez, olívaolaj, 1 evőkanál vaj

Elkészítés: A leveles tésztát felengedjük, ha szükséges, vékonyra nyújtjuk, vagy ha frisset vettünk, kicsomagoljuk. A hagymát vágjuk szálasra, és az olaj és a vaj keverékén kezdjük el párolni. Az első tíz percben élénk kevergetés mellett puhítsuk, míg üveges nem lesz. Vigyázzunk, semmiképp se kapjon oda! Ha megpuhult, vegyük kicsire a lángot a hagyma alatt, és süssük 30-35 percig, amíg a hagyma édes és szép barnás nem lesz.

Nem kell folyamatosan keverni, de ne hagyjuk magára, időnként forgassuk meg. Végül ízlés szerint sózzuk, adjunk hozzá bőven frissen őrölt borsot, és hűtsük ki. A kinyújtott, téglalap alakú leveles tésztát a széleitől kb. másfél centire egy kés  hegyével karcoljuk meg, de ne vágjuk át! A középső részt bökdössük meg egy villával, sütés közben az a rész nem fog felpuffadni.

A tészta közepére terítsük el a karamellizált hagymát, szórjuk meg a sajttal, végül a szabadon maradt széleket kenjük le tojással. 180 fokos sütőben süssük készre a lepényt. Akkor van kész az étel, ha a sajt megolvadt rajta, a szélei pedig szépen felmagasodtak és aranybarnára pirultak. Tálalhatunk a hagymás lepény mellé például tejfölt, de anélkül is megállja a helyét.

Francia hagymaleves

A franciák nagy klasszikusa, kihagyhatatlan hagymás étel. Próbáljunk hozzá minél édesebb fajtát keresni, legjobb a fehér hagyma.

Hozzávalók: 75 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 liter marhahúsleves, 2 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál liszt, só, bors, kakukkfű, babérlevél, 5 dkg vaj

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és minél vékonyabb karikákra szeljük. A vajat megmelegítjük egy vastag aljú lábasban, rádobjuk a hagymát, és kis lángon puhára, barnára pároljuk. Gyakran megkeverjük, hogy véletlenül se égjen le. A hagyma kb. fél óra múlva lesz olyan, amilyennek szeretnénk: krémesen puha, karamellizált gyönyörűség.

Ekkor meghintjük a liszttel, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, és felöntjük a borral és a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd felforraljuk a levest. Ha felforrt, kis lángra vesszük alatta a gázt, és kb. 40 perc alatt készre főzzük. Vajon pirított kifli vagy friss bagett mindenképp dukál hozzá.

Töltött hagyma

Harmadik receptünk egy kuriózum, nem nagyon hiszem, hogy mifelénk sok háztartásban készítenének ugyanis töltött hagymát. Pedig igazi csemege, vendégvárónak sem utolsó, sőt, elsősorban annak való, hiszen munkából hazaérve nemigen pepecsel ilyesmivel az ember. Ráadásul még viszonylag egészséges is, mert a hagymánként egy vékony szelet bacontől eltekintve csupa kalóriaszegény hozzávalóból áll.

Hozzávalók 1 személyre: 1 nagy fej hagyma, kb. 15 dekás 1 vékony szelet bacon, 1 kávéskanál olaj, 5 dkg gomba, 3 dkg reszelt sajt, só, bors, kakukkfű, 5 dkg darált csirke- vagy pulykahús

Elkészítés: A hagymát tisztítsuk meg, a közepét vájjuk ki úgy, hogy körben egycentis fala maradjon. A belsejét aprítsuk össze. Szintén daraboljuk kicsire a szalonnát, egy leheletnyi olajon süssük üvegesre. Mehet hozzá a hagymavagdalék, az is legyen üveges. Következik a gomba apróra vágva. Az egészet jól összepároljuk.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, vagy másik kedvenc fűszerünket. Közben a hagyma külső részét sós vízben pároljuk úgy 8-10 percig. Szűrőkanállal emeljük ki, csöpögtessük le. Keverjük a darált húst a hagymás-gombás masszába, töltsük a hagyma belsejébe.

Csomagoljuk szorosan alufóliába, és a hagyma főzővizében főzzük a csomagot 20 percig. Ha letelt az idő, bontsuk ki a hagymát a fóliából, és egy kevés reszelt sajtot szórva a tetejére néhány perc alatt a sütőben olvasszuk rá. Pirítóssal tálaljuk.

Címkék: hagyma, fokhagyma, hagymás lepény, párolás, francia hagymaleves, töltött hagyma, főzőhagyma, karamellizálás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!