A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A gyümölcs, amely akkor finom, ha már csúnya

Késő ősszel szüretelik, de frissen ehetetlen. Hagyni kell állni ahhoz, hogy megpuhuljon. Amikor már fogyasztható és megérett, úgy néz ki, mintha megromlott volna. Szottyos, barna, ám igen édes finomság. Talán éppen ezért olyan ismeretlen vagy kevéssé szeretett gyümölcs a naspolya. Pedig különleges íze miatt érdemes bizalmat szavazni neki.

Fotó: Shutterstock.com

Bár a naspolya kevéssé ismert gyümölcs, régebben mégis sokan ismerték és szerették. Talán ezért is született róla még dal is: „Három kicsi naspolyácska laposra van taposva, és az egyik megszólal, hogy: miért nem lettem én alma? Mert, ha alma lettem volna, nem lennék én naspolya és nem lennék az út szélén így laposra taposva.”

Arról nincs egyértelmű bizonyíték, hogy Japánból vagy épp Kínából került hozzánk ez a gyümölcs, de az biztos, hogy közeli rokona az almának, körtének és a birsalmának.

Gyógynövény is

Ez az a gyümölcs, amely legutoljára érik be a tél előtt. Október végén, november elején lehet szüretelni, majd száraz, hűvös helyen jó néhány hetet kell érlelni. Szedéskor ugyanis kemény és ehetetlen. De érlelés után a héja vékony lesz, belül pedig barna, és nagyon puha gyümölcshús vár az ínyencekre. Igaz, nem nyújt túl esztétikus látványt, de nagyon megéri megkóstolni és rendszeresen fogyasztani, ugyanis kiváló gyulladáscsökkentő a szájüregben és a garatban.

De a természetgyógyászatban a bélbetegségekre is ajánlják. A fa kérgének főzete vérzéscsillapító, valamint magjának főzetét a vesekő elleni küzdelemben vetik be. Magas a C-vitamin-tartalma, de szénhidrátból sincs kevés benne, pektintartalma (vízben oldható rostanyag) is kiemelkedő. Van benne még vas, kalcium, így csonterősítő hatása is van.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 11. számának 36. oldalán!)

Címkék: naspolya, naspolya érése, naspolya receptek, nespolya dzsem, naspolya zselé

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!