A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A daganatos betegségekkel kapcsolatos tévhitek

Tedd a kezed a szívedre! Ugye, te is azt gondolod, hogy a rák a modern kor betegsége, és hogy gyógyíthatatlan. Holott az első rákos esetekről szóló beszámolók i. e. 3000-ből, az ókori Egyiptomból valók. Az időben felfedezett rák pedig gyógyítható. Ezért olyan fontos szűrésekre járnunk. Nézzünk néhányat a leggyakoribb tévhitek közül.

Fotó: Shutterstock.com

A rák a modern kor betegsége

Sokan gondolják úgy, hogy a rák a modern társadalmak betegsége, és hogy az emberi civilizáció bizonyos vívmányainak terméke. Ez azonban tévedés. A daganatos betegségek éppen olyan régiek, mint maga az emberi faj. Bizonyság erre például az, hogy a betegség elnevezése Hippokratésztól származik, s hogy Szudánban nemrég találtak egy rákos csontvázat az időszámításunk előtti 1200-ból.

Az viszont igaz, hogy a daganatos betegségek száma az elmúlt ötven évben 20 százalékkal nőtt. Ez azonban elsősorban azért van így, mert tovább élünk. A rossz szokások, mint a dohányzás és a szoláriumozás, főként a fiatalkorban bekövetkező rákbetegségek számát emeli.

A rák gyógyíthatatlan betegség

Bár a rosszindulatú daganat súlyos betegség, és vannak olyan esetek, amikor sajnos a gyógyulás nem lehetséges, egyre több ráktípusra léteznek már hatékony kezelések, évről évre egyre több beteg sikeresen gyógyul. A korai felismerés, a megfelelő kezelések és a szakemberrel való együttműködés nagy mértékben javíthatja a gyógyulási esélyeket.

Az is elterjedt nézet, hogy a rák genetikai betegség, s ha a felmenőink közül valaki, valakik egy bizonyos ráktípusban hunytak el, előbb-utóbb bennünk is megjelenik. Ez azonban csak részben igaz. A különböző rákos megbetegedések kevesebb mint 10 százaléka alakul ki öröklött tényezők miatt, míg a legtöbbet a helytelen életmód okozza. A hajlamot lehet, hogy örököljük, de a betegség kialakulásának kockázatát, életmódunkkal minimálisra csökkenthetjük.

A daganatok kialakulását ugyanis a genetikai tényezők és bizonyos környezeti hatások együttesen határozzák meg. Az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel jelentősen csökkenthetik a kockázatot.

A dezodorok rákot okoznak

Fotó: Shutterstock.com

Tévedés. A hajfestékektől vagy dezodortól nem lehet rákot kapni. A nyirokkeringés ugyanis az emlők felől kifelé vezet a nyirokcsomók felé. Ezért ha a dezodorból bármilyen káros anyag fel is szívódna a szervezetben, az nem az emlők felé, hanem éppen ellenkező irányban áramolna.

Az elmúlt években a dezodorok, hajfestékek és más kozmetikai termékek összetevői kapcsán felmerültek bizonyos aggodalmak az egészségre gyakorolt lehetséges hatásokkal kapcsolatban. Azonban jelenleg nincs meggyőző tudományos bizonyíték arra, hogy ezek a termékek közvetlenül okoznak rákot. Az Európai Unió és más országok szabályozó hatóságai szigorúan ellenőrzik a kozmetikai termékek összetevőit.

Sok orvos azonban nem javasolja a 48 vagy 72 órás izzadásgátlást biztosító dezodorok állandó használatát, de nem rákkeltő hatásuk miatt, hanem azért, mert nem szükséges ilyen hosszan elnyomni, gátolni a verejtékmirigyek működését. Természetesen bizonyos emberek érzékenyebbek lehetnek bizonyos összetevőkre, és ennek következtében allergiás reakciókat tapasztalhatnak.

Néhány szál cigi nem árt

Fotó: Shutterstock.com

Sok dohányos azzal vigasztalja magát, hogy csak néhány szálat szív naponta, csak kávéhoz, csak ebéd után, csak akkor, ha ideges. De ez nem olyan nagy veszély, hiszen csak a nagy dohányosok kaphatnak tüdőrákot. Ez azonban tévedés.

A kevés cigi is árthat. Sőt! Sajnos azok is nagyobb valószínűséggel kaphatnak tüdőrákot, akik bár nem dohányoznak, de egy nagydohányos környezetében élnek. Ezért jó, hogy ma már a munkahelyeken, éttermekben, közösségi terekben tilos a dohányzás.

Érdemes tudni, hogy ha csak a hétvégén, csak buliban, társaságban, ital mellett cigizünk, akkor is nagyon sokat ártunk magunknak. Ilyenkor ugyanis az alkohol megkönnyíti a rákkeltő vegyi anyagok bejutását a szervezetbe, s ez megsokszorozza a cigi rákkeltő hatását.

Az ivás és dohányzás együttesen a szájüregi és nyelvrák kialakulásának kockázatát tizenötszörösére, a nyelőcsőrákét pedig huszonötszörösére növeli.

Vérvizsgálattal is ki lehet mutatni a rákot

Fotó: Shutterstock.com

Nagyon megkönnyítené a rosszindulatú betegségek diagnózisát, ha egy kevés vérből ki lehetne mutatni a rákot, ám sajnos ez nem lehetséges Jelenleg nincs olyan tumormarker vagy vérvizsgálat, amely önállóan alkalmas lenne a rák diagnosztizálására.

A tumormarkerek inkább a rák kiegészítő vizsgálatában és a betegség követésében használatosak. A tumormarkerek értékei változhatnak más okok, például gyulladásos folyamatok vagy egyéb betegségek miatt.

Ennek az ellenkezője is előfordulhat, azaz olykor egy előrehaladott rák esetén is megtörténhet, hogy a vér tumormarkerértékei normális szinten maradnak. Gyanú esetén kiegészítő vizsgálatokra, legtöbbször szövettani vizsgálatra is szükség van.

A mobiltelefonok is okozhatnak rákot

Fotó: Shutterstock.com

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok rákkeltő hatással rendelkeznének. Az igaz, hogy az elektromágneses mezők, amelyeket a mobiltelefonok kibocsátanak, az ionizáló sugárzás típusába tartoznak. Az ionizáló sugárzás, például a röntgensugárzás vagy a radioaktív anyagok sugárzása ismert rákkeltő hatással rendelkezik. Azonban a mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses mezők nem rendelkeznek elegendő energiával ahhoz, hogy károsítsák a DNS-t vagy más sejtek genetikai anyagát.

Az Egészségügyi Világszervezet azonban a mobiltelefon-sugárzást lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta, ami azt jelenti, hogy van némi bizonyíték a kockázatra, de ez nem meggyőző. További kutatásokra van szükség a mobiltelefon-használat lehetséges egészségügyi hatásainak tisztázásához, különösen azoknál a gyermekeknél és serdülőknél, akik érzékenyebbek a sugárzásnak való kitettségre. Ezért tanácsos óvatosan használni a mobiltelefonokat, a hangszóró módot vagy a kihangosító eszközt használni, hogy a fejünktől távol tartsuk a mobilt.

Címkék: daganatos betegségek, rákkal kapcsolatos tévhitek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!