A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A daganatos betegségekkel kapcsolatos tévhitek

Tedd a kezed a szívedre! Ugye, te is azt gondolod, hogy a rák a modern kor betegsége, és hogy gyógyíthatatlan. Holott az első rákos esetekről szóló beszámolók i. e. 3000-ből, az ókori Egyiptomból valók. Az időben felfedezett rák pedig gyógyítható. Ezért olyan fontos szűrésekre járnunk. Nézzünk néhányat a leggyakoribb tévhitek közül.

Fotó: Shutterstock.com

A rák a modern kor betegsége

Sokan gondolják úgy, hogy a rák a modern társadalmak betegsége, és hogy az emberi civilizáció bizonyos vívmányainak terméke. Ez azonban tévedés. A daganatos betegségek éppen olyan régiek, mint maga az emberi faj. Bizonyság erre például az, hogy a betegség elnevezése Hippokratésztól származik, s hogy Szudánban nemrég találtak egy rákos csontvázat az időszámításunk előtti 1200-ból.

Az viszont igaz, hogy a daganatos betegségek száma az elmúlt ötven évben 20 százalékkal nőtt. Ez azonban elsősorban azért van így, mert tovább élünk. A rossz szokások, mint a dohányzás és a szoláriumozás, főként a fiatalkorban bekövetkező rákbetegségek számát emeli.

A rák gyógyíthatatlan betegség

Bár a rosszindulatú daganat súlyos betegség, és vannak olyan esetek, amikor sajnos a gyógyulás nem lehetséges, egyre több ráktípusra léteznek már hatékony kezelések, évről évre egyre több beteg sikeresen gyógyul. A korai felismerés, a megfelelő kezelések és a szakemberrel való együttműködés nagy mértékben javíthatja a gyógyulási esélyeket.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 9. számának 40. oldalán!)

Címkék: daganatos betegségek, rákkal kapcsolatos tévhitek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!