A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A bosszú édes, mint a méz, vagy mégsem?

Köztudott, hogy minden történés, tapasztalat erőteljes hatással van az agyra, az agy pedig hormonokat termel, amitől meg elönt minket valamilyen érzés. A szerelem és a szex például olyan boldogsághormonokat termel, mint amilyeneket a tudatmódosító szerek váltanak ki. Azonban létezik még egy érzés, amely meglepően hatalmas örömöt és elégedettséget okoz, ez pedig nem más, mint a bosszú gondolata.

Fotó: Shutterstock.com

Bizony, nem maga a bosszú vált ki hatalmas örömöt, csupán annak elképzelése. Több felmérés során arra jöttek rá a kutatók, hogy azok, akiket valamiféle igazságtalanság ért, és emiatt a visszavágásról fantáziáltak, az agyukban a jutalomközpont aktiválódott.

A jutalomközpont értelemszerűen akkor aktiválódik, ha elérünk egy számunkra fontos célt, ha sikert érünk el az életben, vagy éppen, amikor hosszú éhségérzet után végre ételhez jutunk. De vajon mit élünk át akkor, amikor a valóságban is sikerül bosszút állnunk a minket megsértőkön?

Mia Bloom, a Penn State Egyetem professzora, aki számos olyan erőszakos bűntettet elkövetett nővel készített riportot, akik azért álltak bosszút, mert szexuális erőszak áldozatai lettek, érdekes felfedezésre jutott.

Ezek a nők arról számoltak be, hogy a bosszú édes íze után bizony komoly poszttraumás stresszel, szorongással, majd később erős bűntudattal szembesültek. A kutatás eredménye az lett, hogy ha a bosszú tette aktiválja a jutalomközpontot, akkor az, bár ideiglenesen erőteljes kielégülést okoz, később letargia és depresszió érzése követi.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 5. számának 56. oldalán!)

Címkék: barátság, bosszúállás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!