A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mindennap CSÜTÖRTÖK

Egyre gyorsuló lélegzet, heves simogatás, forró ölelés, egy csók... és más semmi. Semmi! A férfi fáradtságra hivatkozik, szégyenkezve bújik a párnába, a nő nem adja fel, szorgoskodik, ügyeskedik, de hiába.

Fotó: Shutterstock.com

A párkapcsolatban élő, tizennyolc év feletti férfiak kevesebb mint 30 százaléka vallja be, hogy volt már merevedési problémája. A Lilly Laboratórium egy felmérése szerint mintegy 2000 férfiból alig 700 ismerte el, hogy átélte már a kínos perceket.

A valóságban valószínűleg sokkal magasabb ez a szám, csakhogy a férfiak többsége a merevedési képességet a férfiidentitással azonosítja, így nagyon nehezen beszélnek a témáról. Ezt bizonyítja az is, hogy a fenti férfiakhoz tartozó nőknek viszont 62 százaléka mondta azt, hogy előfordult már, hogy kudarcba fulladt az este...

Az esetek hátterében legtöbbször lelki probléma áll. Éppenhogy a bizonyítási kényszer, az elvárástól való félelem bénítja le a férfit, de nagyon gyakran előfordul, hogy csak a fáradtság vagy az egzisztenciális szorongás, stressz, esetleg érzelmi elfordulás okozza a problémát.

Elkaphatsz, megkaphatsz
– Huszonévesek voltunk, amikor a férjem udvarolni kezdett – meséli a 32 éves Anna. – Talán három napja ismertük egymást, amikor egy jól sikerült házibulin hátravonszolt a kisszobába, és vadul nekem esett.

Azt hittem, csak csókolózni akar, de hirtelen észrevettem, hogy már nincs rajta az alsógatyája. Ellöktem magamtól, és kikértem magamnak. Nagyon hatásos lehettem, mert ezután két hónapig meg sem próbált közeledni hozzám.

Én már nagyon szerettem volna, meg is mondtam, hogy szeretnék az övé lenni. De hiába próbáltuk, nem jött össze. És másnap sem, és harmadnap sem. Fiatal voltam és tapasztalatlan, így nagyon kétségbeestem, hogy ez már örökre így lesz, pedig beleszerettem addigra.

Úgy éreztem, nem vagyok elég jó, hogy nem tart elég kívánatosnak. Már én sem mertem közeledni, mert nem vágytam újabb pofonra. Aztán jött a szilveszter, amit a barátainkkal egy vidéki motelban töltöttünk.

Sokat hülyéskedtünk, táncoltunk, aztán Tomi és én fogócskázni kezdtünk a motel folyosóján, aminek volt egy kis szexi színezete is. Úgy alakítottam, hogy pont a mi szobánkban tudjon elkapni, méghozzá pont az ágyon, és…

Végre sikerült, megtört a jég! Utólag úgy gondolom, amiért spontán és játékos volt a helyzet, elfelejtett szorongani. Már tíz éve házasok vagyunk, de azóta sem volt ilyen problémánk.

Ne stresszelj, édes!
A merevedési problémák tabutémának számítanak a partnerek között, pedig sokkal jobban tennék, ha beszélnének róla.

A Lilly Laboratórium felmérése szerint az ilyen helyzetben a nők 62 százaléka igényelné, hogy jól kibeszélhesse a partnerével a kudarc miértjét, hisz van, hogy önmagukat okolják a férfi képtelenségéért, de a férfiaknak csak 36 százaléka hajlandó erre. Inkább titkolóznak, és orvoshoz fordulnak szervi bajra gyanakodva (60 százalék), mivel a lelki eredetű problémákban eleve nem hisznek (az is csak a gyengeség jele lenne).

Míg a nők több mint fele pszichés problémának tudja be az ilyen malőröket, és a stresszel vagy a fáradtsággal magyarázza, a férfiak nagy többsége azonnal keringési zavaroktól, vagy más, férfiasságukat fenyegető szervi kórtól retteg.

– Prosztatagyulladás után voltam, és bizony előfordult velem, hogy csődöt mondtam az ágyban – meséli András (47). – Ráadásul az első csőd után a másodiktól rettegtem, így be is következett.

A szégyennél is nagyobb volt bennem az ijedtség, hogy valami végzetes bajom van, így aztán elmentem a körzeti orvoshoz, aki endokrinológiai vizsgálatra küldött, hogy kiderítsék, szervi-e vagy pszichés eredetű a baj. El is mentem, hadd ne mondjam, szörnyen szorongva.

Tömött sorokban vártuk, hogy bejuthassunk a dokihoz. Az ajtó időnként kinyílt, olyankor nagy ordítozást lehetett hallani, aztán kikullogott egy férfi és lógó orral elment. Nem tudtam mire vélni a dolgot. Végre én kerültem sorra. Elmondtam a panaszaimat.

Prosztatagyulladás, nem megy, doktor úr, mit csináljak… Azt gondoltam volna, hogy az idetartozó testrészeket nézi meg, de nem. Az orvos, ötven körüli tagbaszakadt ember, ki tudja, miért, a mellkasomat tapogatta. Aztán elhallgatott, mereven nézett. Rosszat sejtettem.

Ekkor hirtelen torkaszakadtából üvöltözni kezdett, hogy őt ilyen semmi problémákkal ne háborgassák, és vissza ne merjek jönni ezzel, mert páros lábbal rúg ki. Talán még a fenébe is elküldött. Lógó orral somfordáltam ki az ajtón, ahogy a többiek. De aznap este már nem volt semmi bajom. Meggyógyított.

Nem megy, mert félek, hogy nem megy
Ha a férfi számára a szexuális élet férfiasságának igazolását jelenti, görcsösen figyelni kezdi szexuális reakcióit. A túlzott összpontosítás miatt csökken az erotikus ingerekkel szembeni reakciókészsége, mivel az idegrendszer „túlterhelődik”.

Ennek eredményeként erekciós zavarok lépnek fel, és ezeket a partnernő nem megfelelő magatartása csak elmélyítheti. A férfiban már maga az erekciós zavar tudata nyugtalanságot, pánikot kelt, úgy érzi, hogy beteg.

Így tovább mélyül az önmegfigyelés, a félelem, a férfi elkeseredik, kisebbségi érzése lesz. Ezek az érzések még inkább hozzájárulnak a kialakult zavar rögzüléséhez olyannyira, hogy az erekció zavara tartóssá válik, idegi alapokon nyugvó impotencia alakul ki.

A korai magömlés és a merevedési probléma együtt járása gyakoribb, mint gondolnánk. Sok huszonéves férfinál a korai magömlés sorozatos kudarcainak hatására merevedési probléma alakul ki: a korai magömlés miatti pszichés feszültség miatt képtelen lesz a megfelelő merevedésre. Pszichológus feladata, hogy megszakítsa azt az ördögi kört, melybe a páciens került.

– Régen volt, tán igaz sem volt azzal a fiúval – mondja Anci (42). – Azt hiszem, Dávidnak vagy Dénesnek hívták, és nagyon sármos volt, erős és jóképű, imádtam, hogy minden barátnőm irigykedve néz minket. De az ágyban! Volt, hogy álomba sírtam magam a szex után.

Egyszerűen fogalma sem volt, mi jó egy nőnek, csak magával foglalkozott, hogy minél hamarabb „bent” legyen. De alighogy bent volt, ötig sem számolhattam, már jött is kifelé. Mellém henteredett, és azt mondta, bocs. Fel tudtam volna robbanni.

Egy nap nem bírtam tovább, és elmagyaráztam neki, hogy a szex nem erről szól, és hogy én is szeretnék érezni az egészből valamit, márpedig az öt másodperces teljesítménye nagyon kevés ahhoz.

Nagyon megértőnek mutatkozott, és megígérte, hogy legközelebb jobban odafigyel. De nem volt legközelebb, mert többé egyáltalán nem volt képes a szexre, velem legalábbis. Két-három hétig próbálkoztunk még, aztán elbúcsúztunk.

Mi okozhatja?
A merevedési zavart pszichés vagy testi problémák okozhatják. Lelki eredetű impotenciára általában akkor gondolunk, ha a merevedési zavar kizárólag az aktus kapcsán jelentkezik, reggel, éjjel vagy önkielégítés során nem.

Ha azonban ezekben az esetekben sem kerül sor a merevedésre, akkor a panaszok vélhetőleg szomatikus okokra vezethetők vissza, például cukorbetegségre, keringési zavarokra, alkoholizmusra.

A probléma hátterében különböző gyógyszerek mellékhatásai is állhatnak, például bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek, nyugtatók, antidepresszánsok, viszont maga a depresszió és a hangulati élet labilitása is kiválthatnak szexuális zavarokat.

A panaszok mögött gyakran találni nevelési hibákat, túlzott önkorlátozást, fokozott szorongást, önértékelési zavarokat, amivel mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Mit tehet a nő?
Hogy a pszichés eredetű merevedési probléma csak átmeneti-e vagy állandósul, nagyon sok múlik a nő hozzáállásán. Ha ő is megrémül a helyzettől, esetleg nemtetszését fejezi ki, és megszégyeníti a férfit, a legközelebbi aktus már azért nem fog sikerülni, mert a férfi fél majd az újabb megszégyenüléstől.

A helyes viselkedés az ilyen helyzetben a megértő türelem, érzelmi támogatás, könnyedség, illetve a nem „célirányú” szexuális játékok. Túlvigasztalni sem ajánlatos a kedves bánatost, mert azzal is csak felnagyítjuk a problémát.

(Felhasznált irodalom: Dr. Zbigniew: Szexuális partnerkapcsolat; Femme Actuelle)

Címkék: erotika, merevedési problémák, fizikai és lelki okai a merevedési problémáknak

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!