A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Örök lázadók

Lázadni sok minden miatt lehet, ám a lázadás mindig valamilyen korlátozás megszüntetésére irányul. Ez lehet jogos reakció, amire az emberi viszonyok bonyolult játszmáiban szükség is van, de lehet, - mint minden más megnyilvánulás - eltúlzott igény, görcsös szokás is a fennálló renddel való mindenkori szembefordulásra. Másképp lázad a kamasz, a felnőtt, a művész. A lázadók újító, innovatív szellemiségek, erőt sugárzó, bátor, félelmet nem ismerő egyének, akik mernek vállalkozni, nagyot álmodni, és azt megvalósítani. Mai vendégeink megosztják élményeiket: Karafiáth Orsolya, Marjai Judit és Mojzes Dóra. Meglepetés férfi vendégünk szerint a lázadók az emberiség céljait szolgálják.

"A kreativitás a létező legnagyobb lázadás. Ha teremteni akarsz, meg kell szabadulnod minden beléd nevelt meggyőződéstől; máskülönben kreativitásod nem lesz más, mint másolás - mindössze egy indigómásolat lesz. Csupán akkor lehetsz kreatív, ha egyén vagy."                                                                           Osho

Lázadni több formában, és nem csak kamaszkorban lehet. A lázadás komolyabb formája valaminek a megváltoztatására, jobbá tételére irányul. Egyfajta formabontás, mely hatékonyabbá teheti a mindennapjainkat, új gondolkodási sémát mutathat meg.

A kreativitás & a lázadás párhuzama

Ahogy Edward de Bono, amerikai pszichológus is mondja: „Nem kétséges, hogy a kreativitás a legfontosabb emberi erőforrás. Kreativitás nélkül nem volna fejlődés, és folyamatosan a régi mintákat ismételgetnénk.” Vagy, ahogy Norbert Stoffel fogalmaz: „A kreativitás belépőjegy a jövőbe”. De ehhez a fogalomhoz nagyon közel áll a "jótékony" lázadás fogalma is. Hisz a formabontás úgy, ahogy jellemzi a kreatív, úgy a lázadó embert is.

A kreatív emberek hatalmas képzelőerővel rendelkeznek, rengeteg ötletük van. Hozzáállásuk lázadó, nem szeretik a szabályokat és a hagyományokat. Van kitartásuk az innovatív ötletek megvalósítására. Ambíciókkal felvértezettek, s emellett igénylik az elismerést. Egy adott dolgot, több szemszögből képesek megközelíteni, s több megoldási javaslattal tudnak előállni. Mindezek mellett jellemző rájuk a hangulatingadozás, érzelmi területen nagyobb kilengésekre képesek. Hamarabb tudnak kritika alá vetni számukra nem tetsző dolgokat. 

Kapcsolódó cikk: